У кременчуцьких динях нітратів на 80% більше норми

4.08.2005, 14:08 Просмотров: 1 415
Коли починається спека, харчові отруєння частішають. Чого і від яких продуктів нам чекати? – на це запитання “Телеграфу” відповіла завідуюча відділом гігієни харчування міськСЕС пані Прокопенко..

20 % молочної продукції на ринках не відповідає стандартам

Фото: Дмитрий Бабец

За результатами рейдів, проведених міськСЕС на кременчуцьких ринках, 20 % продуктів молочної групи не відповідають стандартам по бакпоказниках – тобто, кількість бактерій в них перевищує припустиму норму.
Вибіркова перевірка продавців на ринках дала не надто втішні результати – виявлені носії аскарид.  Пошесть не носить масовий характер. Але ж і перевірки не були масовими – їх пройшли лише ті продавці, що добровільно погодились на медичний огляд.
Під час літньої спеки найбільшу небезпеку серед молочних продуктів представляють ринкова сметана та сир – оскільки вони  виготовлені у домашніх умовах  з непастеризованого молока. Спеціалісти міськСЕС  привертають увагу кременчужан  до того, що  збір достатньої для продажу кількості сметани та сиру займає не один день. За таких умов, та ще у спеку посилюється небезпека розвитку  патогенної флори на продуктах. Влітку дітям не рекомендується давати в їжу сир, який не пройшов термічну обробку. У даному випадку сирна запіканка безпечніша від свіжого сиру.  

Биті фрукти – небезпечна економія

Фото: Дмитрий Бабец

Нам би таке запитання не прийшло навіть на думку, але до редакції зателефонувала чемна пані і поцікавилась, чи можна давати онуку трохи пошкоджені фрукти – придавлені персики, яблука – які відносно дешево продають на ринках?
Як повідомила завідувачка відділення гігієни харчування міськСЕС пані Прокопенко, пошкоджені фрукти – досить небезпечний десерт для дитини.  Тут все просто. На поверхні фруктів у будь-якому випадку знаходяться патогенні мікроорганізми.  Коли фрукти миють, вони змиваються. А ті, що потрапили до середини через механічні пошкодження – залишаються. Є ризик з’їсти щось не надто корисне.

Оселедець – чужий серед своїх

Фото: Дмитрий Бабец

У Кременчуці офіційно працюють три цехи з виробництва оселедців. За свідченням міськСЕС, на підприємствах не виявлені серйозні порушення технологічного процесу та неякісна продукція. Витримується норма засолу -  кількість солі на рівні  6 %.
На жаль, існує небезпека натрапити (особливо у виносній торгівлі та на ринках міста) на чужі, “іногородні” оселедці. Трапляються випадки, коли продавці до сертифікованого товару підкладають рибу невідомого походження. Як показала перевірка, у 'невідомих' оселедців вміст солі часто  занижений до 4 – 4,5 %. В недосоленій рибі  патогенна флора розвивається без перешкод.
Отже, якщо маєте час та бажання, вимагайте свідоцтво про якість товару. Його мають надати і у магазинах, і на ринках.     

Стафілококи теж люблять тістечка

Фото: Дмитрий Бабец

11 % харчових продуктів, які продаються у торговій мережі Кременчука, не відповідають стандартам по бактеріальних показниках. Найбільшу долю серед них  представляють кулінарні вироби – у першу чергу, кондитерські. За  рівнем небезпеки  для здоров’я лідирують сакраментальні пиріжки з лівером та кремові  тістечка.
Тістечка з білковим кремом  - найбільш небажаний десерт для літа. Окрім сальмонели, тут можна натрапити і на стафілокок. Стафілокок чудово почувається і розвивається у водному розчині, який містить менше 60 % цукру.  Отже, якщо крем виготовлений з порушенням норм закладки цукру, стафілокок там розкошуватиме.

Симпатичні дині з нітратами

Фото: Дмитрий Бабец

Найбільш невтішні результати дали перевірки бахчових культур, завезених до Кременчука. Не обійшлося без несподіванок. Якщо раніше за вмістом нітратів лідирували кавуни, то сьогодні першість вибороли дині. Вміст нітратів у них на 80 % більше норми. У різних партіях кількість нітратів перевищує норму у 2 – 6 разів. Візуально відрізнити нітратні дині від нормальних неможливо. Тому спеціалісти  міськСЕС не рекомендують до кінця серпня годувати дітей динями. Відкладіть це на  кінець літа, коли визріють  бахчові культури, які росли без використання прискорювачів росту. Зараз же продається так звана “перша хвиля” бахчових, яка традиційно містить забагато нітратів.

Купуючи продукти, звертайте увагу на температуру у холодильнику, де вони зберігаються. Харчові продукти мають зберігатися при температурі + 6 ?? С. Стаціонарний холодильник у магазинах на ринках має бути обладнаний термометром.
Якщо температура у холодильнику  тривалий час становить  + 10-15 ?? С, імовірність харчового отруєння підвищується.



 
0
Теги:
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи.
Пожалуйста, ВОЙДИТЕ или ЗАРЕГИСТРИРУЙТЕСЬ.
Ознакомьтесь с правилами комментирования.

Информация

Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.


Вверх