Несолодка ціна

28.01.2010, 22:36 Просмотров: 911
Цукор дорожчає, але панікувати не варто.
Ціна на цукор у Кременчуці подекуди перевищила 10-гривневу межу. А у «Смачній крамниці» його вже продавали по 11 грн.
Фото: Дмитрий Бабец

Оптовики кажуть, що ціну на цукор піднімають виробники. На тих, в свою чергу, впливає дефіцит сировини. Контролюючі органи усе ж перевірять, чи є підстави для такого галопу цін.  Проте до весни експерти прогнозують зниження ціни на солодкий продукт – за рахунок імпорту тростинного цукру.

Останнім часом цінники на цукрі змінювалися, як цифри на лічильнику таксі. Так, якщо минулого тижня в АТБ солодкий продукт коштував ще 8 грн 50 коп за кілограм, то нині позначка вже сягнула 9 грн 75 коп. На центральному ринку цукор трохи дешевший – по 9 грн 50 коп. Фахівці відділу торгівлі міськвиконкому, які щотижня займаються моніторингом цін, найдешевший цукор знайшли  у магазині «Київський»  – по 7 грн 95 коп. Спеціалісти відділу припускають, що це ще цукор зі «старої» закупки. Незабаром цю інформацію заочно підтвердили наші читачі, бо цукор у цьому районі вже «змели»:

– Обійшла всі магазини на Київській, ніде цукру нема, вже декілька днів! – розповіла на початку тижня кременчужанка Ольга.  
Проте зникати зовсім цукор нікуди не збирається – у інших районах його достатньо.

Сергій ПЛАХОТНИЙ, спеціаліст фірми «Ріола», яка спеціалізується на гуртовій закупівлі цукру, так прокоментував ситуацію «Телеграфу»:

– На цукровому ринку України спостерігається дефіцит. Виробники цукру піднімають відпускні ціни на свою продукцію. Зараз вони доходять до 8.80 – 9.00 гривень за кілограм. Враховуючи транспортні витрати, ціна на цукор у роздрібній торгівлі не може бути меншою 10-ти гривень. Про межу говорити важко – все буде залежати від ціни виробників.

Тим часом Анти-монопольний комітет та Держінспекція з контролю за цінами вже заявили про перевірки виробників та реалізаторів на ринку цукру та інших соціально значимих продуктів. Адже, за законом, виробники мають декларувати ціну у відділах Держінспекції при облдержадміністраціях. Тобто економічно обґрунтовувати  ціну, якщо її підвищено більше, ніж на 1% за місяць.

Головне – не панікувати
Часто паніка й нагнітає ціну. Нагадаємо, у минулому році українці кинулися скуповувати сіль – і ціни на неї стрибнули у кілька разів. Навіть самі цукровики закликають не піддаватися ажіотажу.

Як пише газета «Дело», «Микола Ярчук, голова правління асоціації «Укрцукор» впевнений, що в країні достатньо цукру, і головне, не піддаватися паніці, скуповуючи його». Цей же фахівець, коментуючи «цукрову» ситуацію виданню «Комсомольская правда», заявив, що вже в лютому почнеться кампанія з поставки дешевого тростинного цукру.

«Експерти впевнені: якщо імпортні поставки пройдуть без збоїв, то до весни за 1 кг в наших магазинах будуть просити по 8.50 грн», – пише «Комсомолка».

Коментар

Валерій Асадчев, голова Полтавської облдержадміністрації:
– Ціни пішли вгору, як через сезонне зростання, так і через помилки уряду. Наприклад, візьмемо цукор. Його не вистачає. Раніше буряком у країні засівали 1,5 мільйонів гектарів Зараз – близько 300 тисяч гектарів. До честі нашої області, ми майже зберегли площі посівів і будемо лідерами в цьому напрямку. Полтавська область цього року збільшить посіви цукрового буряка на 30% – до 70 тисяч  гектарів.  І зараз кожен четвертий кілограм цукру  в Україні – полтавський.



 
0
Автор: donchenko
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи.
Пожалуйста, ВОЙДИТЕ или ЗАРЕГИСТРИРУЙТЕСЬ.
Ознакомьтесь с правилами комментирования.


Вверх