Конкуренція на ринку хлібобулочних виробів має бути на рівних умовах, а продукція – не шкодити здоров’ю споживача

8.02.2007, 10:02 Просмотров: 1 279
Діяльність хлібопекарної галузі області обговорювалася на нараді, яку провів голова облдержадміністрації Валерій АСАДЧЕВ. У її роботі узяли участь перший заступник голови облдержадміністрації Іван БЛИЗНЮК, начальник управління з питань розвитку споживчого ринку, сфери побутових послуг та підприємництва облдержадміністрації Михайло БУГРІЙ, керівники підприємств хлібопекарної галузі.
За ціною на хліб з борошна вищого ґатунку (а вона становить 2,35 грн) область посідає 25 місце в Україні, а з суміші борошна першого ґатунку та житнього (1,87 грн) – 20 місце. Середня оптова ціна хлібобулочних виробів за рік склала 1661 грн за тонну, а це 19 місце в Україні.

Діяльність хлібопекарної галузі області обговорювалася на нараді, яку провів голова облдержадміністрації Валерій АСАДЧЕВ. У її роботі узяли участь перший заступник голови облдержадміністрації Іван БЛИЗНЮК, начальник управління з питань розвитку споживчого ринку, сфери побутових послуг та підприємництва облдержадміністрації Михайло БУГРІЙ, керівники підприємств хлібопекарної галузі. За ціною на хліб з борошна вищого ґатунку (а вона становить 2,35 грн) область посідає 25 місце в Україні, а з суміші борошна першого ґатунку та житнього (1,87 грн) – 20 місце. Середня оптова ціна хлібобулочних виробів за рік склала 1661 грн за тонну, а це 19 місце в Україні. Відпускна ціна на хліб не регулюється, а лише перевіряється її економічне обґрунтування. Ціна на хліб регулюється лише в сфері реалізації, аби уникнути безпідставного підвищення цін на продукцію. Про те, що ціни на зерно й борошно зростають, а житнього борошна майже немає в Україні і воно коштує практично на рівні з борошном вищого ґатунку, говорив Іван БОНДАРЕНКО, генеральний директор асоціації «Полтавахліб», голова правління ВАТ «Хорольська мехпекарня». Зросли в ціні й інші чинники собівартості продукції, а тому хлібозаводи області сьогодні практично не мають обігових коштів. Відтак фактично не відбувається технічне переоснащення підприємств. А через низьку заробітну плату спостерігається плинність робітничих кадрів – відтік спеціалістів-хлібопекарів, яких ніким замінити, адже на Полтавщині профтехучилища припинили навчати учнів за такими спеціальностями. Валерій АСАДЧЕВ зауважив, що проблему технічного переоснащення підприємств можна вирішити за рахунок залучення інвестицій. А щодо навчання робітників, то голова облдержадміністрації звернув увагу на те, що профтехучилища сьогодні практично не мають стовідсоткового набору учнів, і якщо запропонувати створення на їхній базі учнівських груп та надавати для навчання матеріально-технічну базу хлібозаводів, то є реальна перспектива позитивного вирішення цього питання. Загальна ситуація на хлібопекарному ринку Полтавщини стабільна й прогнозована. За словами Наталії КОНОТОП, начальника управління у справах захисту прав споживачів, 99 відсотків суб’єктів господарювання розуміють, що в кінцевому результаті працюють для споживачів, а тому виготовляють якісну продукцію. А розширення асортименту завжди сприймається позитивно. Проте останнім часом на ринку хлібобулочних виробів Полтавщини з’явився виробник з іншої області, продукція якого згідно з лабораторними дослідженнями, проведеними управлінням у справах захисту прав споживачів, не відповідає державному стандарту. Керівництву підприємства було повідомлено про це, але відповідного реагування з його боку не відбулося. Керівники інших хлібопекарних підприємств також наголосили, що не проти конкуренції на ринку хлібобулочних виробів, але вона має бути на рівних умовах, а продукція – не шкодити здоров’ю споживача. Таку позицію учасників наради підтримали й голова облдержадміністрації та його перший заступник. До речі, на сьогодні потребу населення області в хлібові та хлібобулочних виробах забезпечують 12 базових хлібозаводів, 126 міні-пекарень. Середньодобове виробництво базовими підприємствами області, які, до речі, працюють стабільно й без перебоїв, становить 179 тонн.



 
0
Автор: editor
Теги:
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи.
Пожалуйста, ВОЙДИТЕ или ЗАРЕГИСТРИРУЙТЕСЬ.
Ознакомьтесь с правилами комментирования.

Информация

Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.


Вверх