«Такі олівці ганяли сепарів на Донбасі», – школярам розповіли секрети «Богів війни»

15.12.2017, 15:35 Переглядів: 4 645

Учням провели екскурсію по 107-му реактивному артилерійському полку

15 грудня школярам кременчуцьких шкіл провели екскурсію по 107-му реактивному артилерійському полку. Учням школи №27 та 30-го ліцею розповіли історію та секрети військової частини.

 

 

Підполковник Олександр Глущенко розпочав екскурс в історію з Другої світової війни, коли 16 грудня 1942 року в навчальному центрі під Москвою сформували 67-му гаубичну артилерійську бригаду. Бригада брала участь у прориві під Ленінградом (зараз Санкт-Петербург), потім перекинули бригаду для звільнення Молдови, на час перемоги перебувала в Австрії. Після війни бригада дислокувалася у Білій Церкві.


– Лише у 1960 році постійним місцем дислокації бригади став Кременчук. У 2003-му році бригаду переозброїли новим ракетним комплексом «Точка», а у 2005-му році прийняли рішення на переозброєння системами залпового вогню («Смерч»). Ними вже на початку 2014 року ганяли сепарів по Донецькій та Луганській області «олівцями» (снарядами – ред.), – зазначив Олександр Глущенко. 

 

107-й реактивний артилерійський полк одним з перших захищав державний суверенітет та територіальну цілісність України у зоні проведення АТО. За цей час полк не зазнав жодної бойової втрати. Зараз артилерія лише на бойовому чергуванні й відведена від лінії зіткнення, але у разу загострення за першої ж команди полк висувається вперед.

 

Їдальня

 

Школярам розповіли, що їдальня працює за потоковою системою, що дозволяє військовим не лише економити час, а й отримувати гарячу їжу. 

 

- Раніше ми запрошували на різдвяні та великодні свята священника, а зараз у штаті працює капелан, який освячує паски та кутю, - додав пан Глущенко. 

 

Також школярам розказали, що раніше на території військової частини знаходився концтабір. 

 

- Бачите трубу? Там знаходиться солдатська баня та швейна майстерня. Раніше там розстрілювали людей. Десь років 10 назад викопали кості та людський череп, який знаходиться у начальника медичної служби. А близько 15 років тому до частини приїжджав дідусь, який розповів, що був в'язнем цього концтабору, - додав військовий. 

 

 

 

Малечі показали техніку, яка цього року брала участь у виставці на День Незалежності у Києві. 

Фото: Олександр Попенко
Автор: Альона Душенко Фото: Олександр Попенко
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.

ФРОНТОВІ ІСТОРІЇ КРЕМЕНЧУЖАН:

У цьому сюжеті «Кременчуцький ТелеграфЪ» зібрав інтерв'ю з кременчуцькими бійцями і волонтерами, які своїми очима бачили жахи подій на Сході. Це розповіді про війну, на якій гинули наші захисники, щоб не допустити просування агресора.

Низький уклін всім бійцям. Слава героям! Герої не вмирають!

Читайте також:



Свіжий випуск (№ 6 від 8 лютого 2024)

Кременчуцький ТелеграфЪ

Читати номер

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх