Запобігаючи розповсюдженню африканської чуми свиней, на Полтавщині депопулюють диких кабанів

2.11.2017, 10:13 Переглядів: 2 341

Вчора відбулося засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Полтавській ОДА щодо ситуації з АЧС на території Полтавської області.

 

Запобігаючи розповсюдженню африканської чуми свиней, на Полтавщині депопулюють диких кабанів

Заступник голови комісії — начальник ГУ Держспоживслужби в Полтавській області Геннадій Пікуль доповів про надзвичайно складний епізоотичний стан щодо АЧС у Полтавській області та необхідність провести депопуляцію диких кабанів на території мисливських угідь всіх форм власності Глобинського, Оржицького та Семенівського районів.

 

Запобігаючи розповсюдженню африканської чуми свиней, на Полтавщині депопулюють диких кабанів


— Випадки АЧС зумовлюють велику соціальну напругу та економічні збитки. Лише упродовж 10 місяців цього року з місцевих бюджетів за вилучених у населення тварин відшкодовано 1 млн грн, — говорить Геннадій Пікуль.


Посадовець зазначає, що ситуація ускладнюється через невідповідність дій мисливських господарств. Останні повідомляють про відсутність поголів’я, а згодом трапляється випадок захворювання, і виявляють з десяток відстріляних голів.


Так, у Карлівському районі зафіксований випадок АЧС і відстрілу тварин. В Оржицькому, знайдено муміфікований труп і встановлено АЧС. Також існує проблема з лабораторіями, які не працюють у вихідні, коли зазвичай відбувається полювання.


З метою недопустити розповсюдження АЧС на свійських тварин, комісія розглянула можливість депопуляції дикого кабана. Це рішення допоможе локалізувати проблему. Доведеться також відкликати ліцензії на полювання, що, певно, викличе невдоволення мисливців. Утім, фахівці вважають, де немає дичини, там немає на що полювати.


Вердикт нещадний — спалити всі відстріляні туші, незалежно від результату досліджень. Заходи проводитимуться під контролем ветеринарної служби та поліції.

 

Запобігаючи розповсюдженню африканської чуми свиней, на Полтавщині депопулюють диких кабанів


— Турбує неякісна і невідповідальна робота мисливських господарств та відповідальних управлінь щодо ведення статистики перебування звіра на місцях. Це пряме порушення, що тягне за собою відповідальність. Не може бути, що згідно поданих даних кабана немає, а ліцензії беремо, — говорить заступник голови Полтавської ОДА Роман Товстий. — Витрачаємо мільйони державних коштів на ліквідацію наслідків, а якийсь недолугий місцевий чиновник зводить нанівець усі наші зусилля.


На сьогодні у приватному секторі, домогосподарствах ситуація контрольована, але дика фауна складає небезпеку. Тож посадовець висловив позицію провести повну депопуляцію на території цих районів, попри невдоволення мисливців. Адже для області інтереси підприємств-виробників, які мають колосальну кількість голів свиней, превалюють над іншими.


— Перед зимою кабан мігрує, і вже маємо два прикрих випадки захворювань АЧС у дикій фауні Карлівського й Оржицького районів. Їхні території знаходяться впритул до Нижньосульського Заказника, де за законом ми не можемо проводити жодних заходів. Утім звертатимемося до міністерства, щоб отримати цей доступ. Звісно, отримаємо й обурення з боку мисливців, але ми готові піти на цей крок.


Комісія одностайно проголосувала за депопуляцію на території мисливських угідь Глобинського, Оржицького та Семенівського районів. Адже бездіяти — означає допустити розповсюдження захворювання та отримати заборону на експорт продукції нашої області.

 

 


Прес-служба Полтавської ОДА

Автор: прес-служба
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Твоя влада:

Проект «Твоя влада» - офіційна сторінка Полтавської обласної держадміністрації

«ТВОЯ ВЛАДА». ПРО ПРОЕКТ

Комунікаційні майданчики розвиваються з неймовірною швидкістю. Обласна влада повинна користуватися ними для ефективного зв’язку з мешканцями Полтавщини.

Відкритість — є одним із головних пріоритетів Полтавської ОДА. Наша структура працює над цим, щоб якомога ефективніша налаштовувати зв’язок з усіма жителями нашої області.

Прес-служба Полтавської ОДА намагається по максимуму використовувати наявні наразі майданчики для комунікації: газети, телебачення, живе спілкування з людьми. Але вже очевидно, що велику частину інформаційного поля зараз займає саме онлайн.

На початковому етапі ми налагодили комунікацію через соціальні мережі: почали інформувати користувачів «Facebook» та «Twitter» про нашу діяльність та робити все можливе, щоб спілкування було діалогом, а не монологом.

Наступний крок — це більш ефективне інформування полтавців про нашу діяльність через інтернет-видання. Полтавська ОДА активно співпрацює з цим видом медіа. Зараз ми відкриваємо проект «Твоя влада», щоб мати можливість показати роботу обласної влади, провести читача коридорами ОДА, познайомити з її працівниками.

Ми готові до діалогу з кожним. Готові до діалогу з Тобою. Тому що ми — Твоя влада.

Прес-служба Полтавської ОДА

Читайте також:



Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх