Цілься оком, стріляй розумом, убивай серцем: рецензія на «Темну вежу» від ТЪ

8.08.2017, 17:30 Переглядів: 4 861

Цілься оком, стріляй розумом, убивай серцем: рецензія на «Темну вежу» від ТЪ

Не варто чекати чогось надзвичайного

7 серпня «ТелеграфЪ» побував на показі фантастичного вестерну «Темна вежа», знятого Ніколаєм Арселем за мотивами циклу романів Стівена Кінга.

 

У романах Кінга «Темна вежа» йдеться про пригоди стрільця Роланда Діскейна дорогою до темної вежі — містичного місця, яке утримує всесвіт від руйнування і хаосу. Автор назває їх magnum opus, чи то пак найбільш значущими з усіх досі ним написаних. Довгі роки за екранізацію складної і заплутаної історії ніхто не брався - лякали колосальні розтрати і хитромудре сплетіння сюжету. 35 років, з часу виходу першого роману («Стрілець», 1982), фанати чекали на екранізацію. І дочекалися...

 

Першопрохідцем став данець Ніколай Арсель - палкий шанувальник Стівена Кінга і «Темної вежі». Ще підлітком він самостійно вивчив англійську, аби читати романи «Вежі», адже на датську книги Кінга тоді майже не перекладалися. «Темна вежа» - дебют Арселя в голлівудському кіно.

Вся постановка велася під чуйним керівництвом самого Кінга. Він продав права на екранізацію шедевра за 19 доларів і 19 центів. І не випадково - 19 червня 1999 року Кінг дивом уцілів в автомобільній аварії. Після чого комбінація «19.19» стала для нього сакральною та зустрічається у творах.

 

Оскільки Sony не виділила на екранізацію захмарного бюджету, усього $66 000 000, вирішили, що картина стане не екранізацією «Стрілка», а продовженням всього книжкового циклу.

 

 

Тож картина Арселя була задумана як новий виток історії Роланда, частково схожий з подіями з книг, але інший, бо Всесвіт не повторюється один-в-один. Щоб втиснути все в одну стрічку, Ніколай неабияк вкоротив епопею, позбувся кількох персонажів та запропонував інший фінал.

 

Цілься оком, стріляй розумом, убивай серцем: рецензія на «Темну вежу» від ТЪ

Фільм зорієнтований на підлітків, тому центральним персонажем є не Роланд, а Джейк Чемберс - хлопчина з сучасного Нью-Йорка, який в «Стрілці» переноситься в світ Роланда, коли гине на вулиці Манхеттена. У фільмі в підлітка інша доля. Роланд стає ключовим персонажем лише після того, як його зустрічає Джейк.

 

Цілься оком, стріляй розумом, убивай серцем: рецензія на «Темну вежу» від ТЪ


Саме через зміну акцентів творцям фільму довелося забути про сцени на кшталт «Роланд кохається з суккубом» чи «Роланд задля самооборони розстрілює ціле місто». У стрічці набагато більше чистого героїзму, який в книгах Роланду не властивий. Стрічка менш похмура та оптимістичніша ніж романи.

Головна окраса фільму - акторська гра Меттью МакКонахі (злісний чарівник Уолтер Падик), Ідріса Ельбу (герой-стрілець Роланд Діскейна) та Тома Тейлора (ясновидець Джейк Чемберс).

 

Цілься оком, стріляй розумом, убивай серцем: рецензія на «Темну вежу» від ТЪ

 

Фанатам книжкової епопеї тяжко буде бачити в ролі стрілка темношкірого актора Ідріса Ельбу, адже у книгах Кінга він - кремезний білий чоловік середніх років з блакитними очима, схожий на Клінта Іствуда в амплуа блондина з фільму «Хороший, поганий, злий». Але Ідріс вийшов хорошим контрастом антагоністу МакКонахі. Меттью, який переважно грає героїв, теж органічно виглядає у ролі посібника темряви «Чоловіка у чорному».

 

Через невеликий бюджет, чарівний всесвіт виглядає плоским, а спецефекти, які могли б прикрасити картину - не надто фантастичними. Тож враження від фільму неоднозначні. Тим, хто не читав книг та просто вирішив відволіктися від реальності - хорше кіно на один раз. Фільм стане відмінним вибором для тих, хто планує сходити на сеанс з дітьми або галасливою компанією. Фанатам Кінга та гурманам кіномистецтва однозначно не зайде. 

 

 

Ті кременчужани, які хочуть побачити «Темну вежу» на власні очі, зробити це можуть в кінотеатрі «Галактика». Приємного перегляду!

Автор: Руслана Горгола Відео: B&H Film Distribution Company, Джерело відео: youtube.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Останні відео:


Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх