Спасіння потопаючих – справа потопаючих: Кременчуцька прокуратура дала рекомендації щодо захисту прав неповнолітніх

24.02.2017, 09:12 Переглядів: 2 079

Минулого року прокуратуру позбавили можливості здійснювати представництво інтересів неповнолітніх у судах

У зв’язку зі змінами у законодавстві з 1 жовтня 2016 року прокуратура позбавлена можливості здійснювати представництво інтересів неповнолітніх у суді. За словами прокурора Кременчуцької місцевої прокуратури Яни Анюховської, батькам, опікунам та піклувальникам необхідно бути уважними та самостійно виявляти і реагувати на порушення прав дітей.

 

Враховуючи багаторічну роботу щодо захисту прав дітей, Кременчуцька місцева прокуратура ділиться досвідом з громадянами.

 

Найбільш характерні порушення прав неповнолітніх

 

1. Право неповнолітнього на проживання

Так в разі позбавлення батьків батьківських прав відносно неповнолітніх дітей, судом має бути одночасно накладено заборону на відчуження майна де діти проживали до позбавлення батьківських прав до досягнення дітьми повноліття. В разі, якщо рішенням суду одразу не було накладено заборону на відчуження майна необхідно самостійно звернутися до суду.


2. Право власності неповнолітнього.

Відповідно до вимог чинного законодавства неповнолітня особа (спадкоємець) вважається власником спадкового майна з моменту відкриття спадщини. Видача свідоцтва про право на спадщину спадкоємцям, які прийняли спадщину, строком не обмежена. Тому отримання свідоцтва про право на спадщину є правом спадкоємця, яке він може здійснити у будь-який час. По-друге, дитина вважається такою, що прийняла спадщину, навіть якщо на момент смерті спадкодавця проживала окремо. Батьки (усиновлювачі), опікун можуть відмовитися від прийняття спадщини, належної малолітній, недієздатній особі, лише з дозволу органу опіки та піклування (стаття 1273 Цивільного Кодексу України).

Вказані норми чинного законодавства захищають права неповнолітніх на спадщину, але батьки (усиновлювачі), опікуни обов’язково зобов’язані звернутися до державних органів та оформити спадкове майно, адже відсутність оформлення дає можливість аферистам заволодіти майном яке буде складно повернути.

 

3. Право на одноразову грошову допомогу.

Випускники навчального закладу із числа дітей-сирот та дітей, позбавленні батьківського піклування відповідно до вимог чинного законодавство мають право на отримання одноразової грошової допомоги в розмірі не менше шести прожиткових мінімумів громадян.

В той же час навчальні заклади не завжди здійснюють необхідну виплату, у зв’язка уз чим по завершенню навчання необхідно звернутися до суду для винесення рішення про стягнення виплат.

 

4. Право на отримання стипендії неповнолітніми, які відбувають покарання у місцях позбавлення волі.

Відповідно до вимог чинного законодавства учні ПТУ мають право на отримання стипендій в разі навчання на денній формі, дана норма відноситься і до осіб які відбувають покарання, але перевірка прокуратури встановила, що неповнолітнім, які відбувають покарання та навчаються на денній формі стипендії не виплачуються. Прокуратура до внесення змін в законодавство самостійно звернулась до суду та захистила права неповнолітніх. Але в подальшому необхідно самостійно здійснювати такий захист.

 

Автор: solod
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх