Кременчужани вперше самі склали міський бюджет

7.10.2015, 09:48 Переглядів: 2 541

Кременчук вперше в історії має шанс отримати бюджет, зверстаний з урахуванням думки і запитів жителів міста. Голосування кременчужан щодо пріоритетних напрямків бюджетних видатків відбулося.

Близько двадцяти тисяч жителів міста взяли участь в анкетуванні, ініційованому кандидатом у мери Кременчука Іриною Дроздовою. Понад дев'ятнадцяти тисяч заповнених кременчужанами анкет надійшли в аналітичний центр громадської організації «Єдиний Кременчук», яку очолює Дроздова. Отримана інформація ляже в основу проекту міського бюджету на наступний рік, приймати який буде новий склад міської ради.

 

Голосування: як, ким і навіщо проводилось

 

Нагадаємо коротку передісторію. Цього року дохідна частина бюджету міста складе рекордну суму ‒ понад мільярд гривень. Незважаючи на відчутне зростання доходів міського бюджету, багато міських програм, які в минулому проводив мер міста Олег Бабаєв, були згорнуті.

 

Припинився ремонт лікарень і доріг. На школи, дитсадки, заклади культури виділялися кошти, яких ледь вистачало на зарплату співробітникам та оплату комунальних послуг. Зростання цін і тарифів поставило пенсіонерів, інвалідів та інших малозабезпечених на межу виживання. Але на прохання про допомогу в чиновницьких кабінетах розводили руками: мовляв, грошей у бюджеті немає. І їх дійсно не було ‒ на соціальну допомогу, на покращення життя кременчужан, на ремонт житла, комунікацій, водогону. Натомість сотні тисяч гривень виділялися на закупівлю саджанців під «суботники» та під контракти на виконання якихось робіт певними фірмами.

 

Так бути не повинно і надалі так не буде! ‒ вирішила Ірина Дроздова. Разом з активістами громадської організації «Єдиний Кременчук» вона підготувала анкету для жителів міста. Кременчужанам пропонувалося обрати позиції, на які треба насамперед спрямовувати кошти в кожній з п’яти сфер життєдіяльності міста: «Міська інфраструктура», «Освіта, культура, спорт», «Медицина», «Житлово-комунальне господарство», «Соціальний захист».

 

Питання, які увійшли до кожного з п’яти виокремлених блоків, бралися із життя. Їх озвучували люди, які приходили до Дроздової на її депутатські прийоми. Під час цих зустрічей в окрузі жителі найчастіше озвучували питання, які й було покладено в основу анкети.

 

Саме голосування проводилося впродовж 14 днів ‒ з 5 по 18 жовтня. Результати підсумовувалися щодня. Тому їх узагальнили дуже швидко. Ці узагальнення ми вам і представляємо.

 

Кременчужани вперше самі склали міський бюджет
Кременчужани вперше самі склали міський бюджет

 

Кременчук ‒ за «Соціальний захист»!

 

«Маючи мільярдний бюджет, бувши донором державного бюджету, Кременчук зобов'язаний надавати пенсіонерам, дітям війни, інвалідам, малозабезпеченим адресну допомогу». З цим переконанням Ірини Дроздової згодні майже сорок відсотків кременчужан. Саме стільки жителів міста, що заповнили анкету, вибрали в блоці «Соціальний захист» фінансування міським бюджетом адресної допомоги пенсіонерам, інвалідам, іншим малозабезпеченим. Жодна позиція в інших блоках не набрала більше голосів.

 

«Звісно, ‒ заперечить скептичний читач. ‒ В місті шістдесят тисяч пенсіонерів. Либонь, вони і проголосували за надання допомоги з міськбюджету!»

 

І читач буде правий тільки частково. Пенсіонерів з тих, хто заповнив згаданий напрямок фінансування і при цьому вказав свій рід занять, близько третини. За посилення соціальної допомоги людям похилого віку та малозабезпеченим проголосували і студенти, і працівники великих підприємств, і підприємці, котрі взяли участь в голосуванни.

 

Я знаю, які маленькі пенсії отримують мої бабуся і дідусь. Дідусь все життя будівельником пропрацював, він багато всього в нашому місті будував. Я вважаю, що він та інші літні люди заслужили допомогу від міста, ‒ пояснила свій вибір Олена, студентка КрНУ ім. М. Остроградського.

 

Біля 20% жителів міста серед напрямів, які повинен фінансувати бюджет, обрали надбавки до зарплат бюджетникам ‒ вчителям та вихователям, медикам, працівникам бібліотек та закладів культури. Приблизно стільки ж проголосували за посилення допомоги членам сімей учасників АТО. За фінансування з міського бюджету будинків проживання та догляду за одинокими літніми людьми та оплати праці тимчасово безробітних на громадських роботах з благоустрою міста висловилися, відповідно, 13% і 11% кременчужан.

 

Люди хочуть економити на комунальних тарифах

 

Серед питань бюджетного фінансування в системі житлово-комунального господарства пріоритетом жителі міста обрали програми утеплення будинків, встановлення лічильників на газ, воду, тепло. 31,5% жителів Крюківського району та 28,94% Автозаводського підтримали саме цей напрямок.

 

Нагадаємо, що відповідна програма вже розроблена з ініціативи Ірини Дроздової. Програма, зокрема, передбачає не тільки утеплення будинків, під'їздів, а й ремонт теплокомунікацій в будинках. «У міської влади, мера немає повноважень встановлювати тарифи на житлово-комунальні послуги. Але місту під силу створити умови, за яких люди будуть платити значно менше. Комплексне утеплення будинків дає людям економію на тарифах у два рази. Тому місто буде реалізувати цю програму», ‒ відзначала Ірина Дроздова в одному з інтерв'ю.

 

Показові й такі пріоритети в блоці ЖКГ: за виділення коштів на освітлення вулиць, прибудинкових територій, під'їздів проголосували 22,8% жителів Крюківського району та 21% жителів Автозаводського. При цьому ремонт під'їздів названий пріоритетом 21,2% жителів Автозаводського і лише 17% ‒ жителів Крюківського району.

 

Розбивка відповідей по районах і навіть мікрорайонах міста важлива для розуміння, де конкретно та чи інша проблема стоїть гостріше. Звідси необхідність точкового, цільового виділення коштів з міського бюджету на вирішення проблем за конкретними адресами. Так громадські гроші будуть використовуватися більш раціонально.

 

Крім вищезгаданих напрямків, кременчужани також підтримали виділення коштів на капітальний ремонт аварійного житла і покрівель. За цей напрям проголосували 18,5% жителів міста. Напевно, не дивно, що ці дані голосування практично повторюють сумну офіційну статистику: кожен п'ятий будинок у місті сьогодні аварійний. Що стосується виділення коштів на ремонт ліфтів, то ця проблема хвилює близько 10% голосуючмх. Не дуже багато, тим не менш очевидно, що і це питання не має бути обділеним у бюджеті на 2016 рік.

 

Правий берег ‒ за ремонт доріг, лівий ‒ за новий суспільний транспорт

 

Безсумнівним лідером пріоритетів у блоці «Міська інфраструктура» стали будівництво та реконструкція доріг, прибудинкових територій і тротуарів. 33,2% жителів Автозаводського району та 37% Крюківського району назвали фінансування відповідних робіт пріоритетними.

 

Дороги ‒ соромно людей возити, ‒ розповідає Микола Олександрович, який вже другий рік працює таксистом. ‒ Раніше хоч щось робилося, а цього року взагалі все заглухло.

 

Другим за важливістю напрямом у блоці «Міська інфраструктура» городяни вважають громадський транспорт. Правда, ця проблема більше турбує жителів Автозаводського району, де понад 20% вважають, що місто має виділити кошти на закупівлю нових автобусів і тролейбусів та збільшити кількість маршрутів. Для Крюківського району проблема менш актуальна ‒ розвиток транспорту пріоритетом називають 15,5% жителів.

 

Зате вирішення проблеми питної води важливими вважають мешканці як правого берега, так і лівого ‒ виділення коштів на ці цілі підтримали по 14,3% жителів обох районів. Нарешті, виділення коштів на модернізацію та будівництво нових котелень підтримали 12,2% жителів міста, облаштування парків, скверів ‒ 11,1%, реконструкцію систем каналізації ‒ 9% кременчужан.

 

Гроші на ремонт шкіл та дитсадків має давати місто, а не батьки

 

Визначилися позиції-лідери і в «освітньо-культурному» блоці. Понад 30% кременчужан вважають першочерговим виділення коштів на ремонти, утеплення та покращення матеріально-технічного забезпечення дитсадків і шкіл. А біля 22% ‒ на будівництво нових навчальних закладів та дитячих садочків. Позиція людей зрозуміла: вони небезпідставно розраховують, що збільшення фінансування сфери освіти з бюджету, нарешті, зніме «навантаження» з батьківських гаманців.

 

Трохи більше як 17% кременчужан проголосували за виділення коштів з міського бюджету на розвиток мережі дитячо-юнацьких спортивних шкіл, і ще 7% ‒ на проведення спортивних змагань.

 

У мене двоє синів ‒ старший ходить на футбол, молодший ‒ на боротьбу. Ростуть здоровими, не хворіють. Та й дисципліна підтяглася. Тому вважаю, місто має розвивати цей напрям, ‒ аргументувала свій вибір Тетяна, мешканка Раківки.

 

Якщо брати інші пріоритети, то 11% проголосували за забезпечення роботи гуртків технічної і художньої творчості. Ще 12% жителів міста вважають, що пріоритетом у бюджеті на наступний рік має стати фінансування програм з ремонту й утеплення бібліотек, музеїв, творчих установ, поліпшенню їх матеріально-технічного забезпечення.

 

Лікарні ‒ відремонтувати, ліки для малозабезпечених ‒ оплатити

 

Що стосується ще одного блоку питань ‒ медичного, то тут пріоритети громадян розподілися практично рівномірно. Близько 30% вважають, що головну увагу в наступному році місто має надати ремонту лікарень та оснащенню їх сучасним обладнанням. Трохи менше ‒ 27,3% ‒ запропонували профінансувати адресне забезпечення ліками кременчужан із соціально вразливих верств.

 

Ліки зараз дуже дорогі, а в мене дідусь ‒ інвалід другої групи, ‒ розповіла Ольга Володимирівна, яка проживає в Крюківському районі. ‒ Якщо буде допомога з ліками з їх повною або частковою оплатою коштами міського бюджету ‒ це буде велике благо для багатьох стариків.

 

А ось молодь більше підтримує програму впровадження медичного страхування. З тих 23% жителів міста, хто пріоритетом фінансування в медичному блоці визначив саме цей напрям, майже половина ‒ студенти. У свою чергу працівники великих підприємств міста підтримали виділення коштів як на програми страхування, так і на організацію профілактичних медоглядів. Зокрема, за профілактичні медогляди бюджетним коштом висловилися 18,7% громадян.

 

Кандидат на посаду міського голови Кременчука Ірина Дроздова:

- Ми отримали неоціненний досвід та інформацію, яка обов’язково має бути врахована при підготовці проекту бюджету міста на наступний рік. Впевнена, що депутати підтримають пропозиції людей і затвердять саме ті пріоритети, які були названі кременчужанами під час голосування. Кожен з них в процесі підготовки бюджету і напередодні голосування за цей документ отримає інформацію про результати нашого голосування.

 

І мені б хотілося подивитися в очі тим депутатам, які наважаться піти проти волі людей. Надалі бюджет міста буде складатися виключно з урахуванням запитів самих кременчужан. Час, коли громадські гроші витрачалися чиновниками на їх власний кабінетний розсуд, минув, ‒ каже кандидат на посаду міського голови Кременчука Ірина Дроздова.

 

 

 

 

 

Політична реклама

 

 

Автор: reklama
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх