У Кременчуці відбувся круглий стіл в рамках проекту “Інкубатор Довіри”

7.02.2015, 11:00 Переглядів: 2 256

Представники місцевої влади, мусульмани, євреї, вірмени та переселенці разом говорили про довіру

В Кременчуці 5 лютого у конференц-залі ТРК “Європа” відбувся круглий стіл за результатами проекту “Інкубатор Довіри”.

 

У рамках проекту проводилась робота, спрямована на започаткування діалогу між представниками різних етнічних, релігійних і соціальних груп. Учасникам круглого столу були презентовані відповіді на питання, що стосуються міжкультурних стереотипів. Питання були озвучені ще 22 грудня 2014 року учасниками першої інтеркультурної дискусії.

 

У Кременчуці відбувся круглий стіл в рамках проекту “Інкубатор Довіри” 

Олег Овчаренко - один із організаторів круглого столу

 

Кременчук за своєю історією багатонаціональне місто, при першому всеросійському перепису населення 1897 році в Полтавській губернії зареєстровано близько 40 національностей, у Кременчуці - 35.

Зі зростанням ролі Кременчука у зовнішньо-економічній торгівлі, зростала кількість євреїв у місті. Вчений секретар Кременчуцького краєзнавчого музею Олена Коваленко зазначила, що співвідношення між представниками окремих національностей у дореволюційний переіод складала:

євреї - 47%,

українці - 30%,

росіяни - 19%.

 

Різні національності вносили своєрідний вклад у розвиток культурної різноманітності Кременчука.

 

Інтеркультурна дискусія стосувалася руйнування стереотипів у відношенні етнічних та соціальних груп в Україні та Кременчуці зокрема. Стереотипи, які склалися до єврейської спільноти, стосувалися споживання великої кількості часнику, фінансової винагороди за відрощування бороди, а також впливу євреїв на фінансову сферу та політику.

 

Більшість стереотипів щодо мусульман стосувалися агресивної світової політики та гендерної нерівності. Піднімали питання “джихаду”, світового панування та ненависті до американців. Йшлося про те, що ймовірно ці стереотипи сформовані ЗМІ.

 

Мова йшла і про слабкість культурної ідентифікації українців у Кременчуці та упереджене ставлення до українських жінок, базованого на їх зовнішності. Інші групи цікавилися, чи всі українці вживають сало, чи знають українську мову та чи негативно ставляться до росіян.

 

Отож приховані стереотипи свідчать про потребу діалогу в інших культурних та релігійних групах з українською більшістю міста.

 

У Кременчуці відбувся круглий стіл в рамках проекту “Інкубатор Довіри”

Ярослав Мінкін - модератор дискусії

“Під час круглого столу ми розставляємо крапки над “і”, але не для його завершення, а для того, щоб зрозуміти, куди в нових умовах рухатись далі. Долаючи існуючі стереотипи між різними групами та навчитися у жителів Кременчука щирості й відкритості”, – повідомив модератор дискусії поет та громадський діяч Ярослав Мінкін.

 

Представники влади, національних меншин, вимушені переселенці та громадські активісти планують розробити систему заходів (культурні діалоги, тематичні тижні), що сприятимуть формуванню довіри і ознайомлення з різними етнічними і соціальними спільнотами Кременчука.

 

Зараз створено макет одного із результатів проекту - ідею вуличного конструктора “Улюблене місто різних людей”, яку організатори обіцяють презентувати для кременчужан наприкінці весни.

Автор: Альона Душенко
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх