Суддя Автозаводського суду пан Середа взяв самовідвід у справі «Хуторний проти «Видавничого дому «Приватна газета», ПП «Медіа-група «Приватінформ», Кулясова, Кулясової»

6.04.2012, 16:26 Переглядів: 5 508

Суддя Автозаводського суду пан Середа взяв самовідвід у справі «Хуторний проти «Видавничого дому «Приватна газета», ПП «Медіа-група «Приватінформ», Кулясова, Кулясової»

Суддя Середа

 

 

У п’ятницю, 6 квітня в Автозаводському районному суді відбулось судове засідання у цивільній справі за позовом громадянина Хуторного проти «Видавничого дому «Приватна газета», ПП «Медіа-група «Приватінформ», гр-на Кулясова, гр-ки Кулясової». Вищеназвані приватні підприємства видають газети «Кременчуцький ТелеграфЪ», «Приватна газета», «Для дому і сім’ї». 

 

Інтереси громадянина Хуторного в судовому засіданні представляв адвокат Сергій Маслєнніков.

Суддя Автозаводського суду пан Середа взяв самовідвід у справі «Хуторний проти «Видавничого дому «Приватна газета», ПП «Медіа-група «Приватінформ», Кулясова, Кулясової»

Сергій Маслєнніков


Позивач до суду не з’явився. Інтереси відповідачів у справі також представляв адвокат, відповідачі до суду не з’явилися.

 

 Суддя Середа відкрив судове засідання, роз’яснив сторонам їхні права і оголосив, що бере самовідвід у справі. Підставою для самовідводу суддя назвав ту обставину, що протягом 2010-2011 років газета «Кременчуцький ТелеграфЪ» неодноразово висвітлювала судові процеси, на яких пан Середа головував. Його думка часто не співпадала з оцінками газети – і тому, щоб уникнути можливих звинувачень в упередженості, він бере самовідвід.

 

 Заявою судді про самовідвід  слухання у п’ятницю і скінчилися. 

 

Варто зазначити, що «Кременчуцький ТелеграфЪ» дійсно висвітлював судові процеси, на які посилався пан суддя. Найгучніші з них два – у справі Кременчуцького заводу техвуглецю та цивільний позов гр-на Яворського проти гр-на Бабаєва. Справа заводу техвуглецю виникла через тривалі непорозуміння двох груп акціонерів заводу – групи Костянтина Жеваго та групи Мирослава Балдіса. Інтереси Костянтина Жеваго в Кременчуці представляв пан Бабаєв. Інтереси Мирослава Балдіса  відстоював пан Яворський. Суддя Середа - один із суддів, які вели справу в Автозаводському районному суді.

 

Цивільний позов пана Яворського до пана Бабаєва виник на іншому підгрунті. Пан Яворський звернувся до суду з позовом про захист честі, гідності та ділової репутації, які, на його думку, постраждали через публічні некоректні висловлювання міського голови Кременчука пана Бабаєва. Головував на процесі суддя Середа. Він виніс ухвалу відмовити пану Яворському у задоволенні позову. Газета «Кременчуцький ТелеграфЪ» послідовно висвітлювало справу «Яворський проти Бабаєва».  

 

Події, які передували судовому засіданню  6 квітня

 

3 квітня 2012 року до редакції  газети «Кременчуцький ТелеграфЪ» надійшла повістка про виклик до Автозаводського районного суду на попереднє судове засідання, призначене на 10 годину  6 квітня. 

 

Позивач, гр-н Хуторний, який був засновником підприємства, що припинило випуск газет з 2001 року та було ліквідовано в 2006 році в зв’язку з відсутністю будь-якої господарської діяльності, вимагав стягнути на його користь 4 млн. 312 тисяч гривень, які, на його думку, одержані відповідачами внаслідок порушення його авторських прав.

 

При цьому позивач не обґрунтовував, у чому саме полягає порушення його авторського права. 

 

Вимагаючи відшкодування значної суми коштів та застосування таких санкцій, як арешт майна, позивач не пояснював, що заважало йому раніше «захищати свої права» – адже, за його словами, він знає про так зване «порушення» з 2001 року.

 

Надмірна сума відшкодувань, заявлена у позові, залучення у якості відповідачів юридичних осіб, які здійснюють випуск газет та вимога припинити випуск газет і накласти арешт на майно відповідачів у справі, дали підстави редакційній групі «Видавничого дому «Приватна газета» вважати, що мета подання вищезгаданого позову – припинення виходу газет, і, найперше, інформаційного тижневика «Кременчуцький ТелеграфЪ», який послідовно, починаючи з 1998 року, висвітлює діяльність міської влади у Кременчуці. 

 Враховуючи те, що позов проти видавничого дому поданий за шість місяців до початку виборчої кампанії до Верховної Ради – в той час, коли український уряд і особисто Президент України неодноразово публічно засвідчували міжнародним фундаціям про свої наміри захищати свободу слова в Україні – редакційна група «Видавничого дому «Приватна газета» звернулась з листом до керівника Міжвідомчої робочої групи з аналізу додержання законодавства про свободу слова та захист прав журналістів пані Чепак. Відповідні звернення також надіслані до Комітету з питань свободи слова Верховної Ради України.

 

Фото: Эдуард Аверьянов

 

Автор: editor
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх