Купити або продати квартиру стало фактично неможливо

9.12.2011, 15:31 Переглядів: 5 563

Купити або продати квартиру стало фактично неможливо

Встати в чергу для оформлення документів на квартиру в МБТІ вже не можна, а нові держреєстратори, які матимуть право на реєстрацію прав власності, повинні запрацювати з 1 січня 2012 року

Встати в чергу для оформлення документів на квартиру в МБТІ вже не можна, а нові держреєстратори, які матимуть право на реєстрацію прав власності, повинні запрацювати з 1 січня 2012 року. Експерти вважають, що реєстратори по всій країні не почнуть роботу вчасно, і не виключають, що їх можуть підмінити нотаріуси або МБТІ на деякий час ще залишать старі права.


Реорганізація системи реєстрації житла, яку затіяв уряд для того, щоб прибрати з ринку комунального монополіста - бюро технічної інвентаризації - вже обертається для покупців та продавців вимушеною паузою. Справа в тому, що в Кременчуці до 17 грудня вже сформована черга охочих отримати документи на реєстрацію прав власності. Пізніше приймати документи в МБТІ не мають права, оскільки не впишуться в термін їх підготовки та видачі клієнтам - 2 тижні.


- Ми вже роздали всі номерки на чергу до 17 грудня включно. До тих, хто потрапив в чергу, прийдуть наші фахівці і на протязі двох тижнів заберуть свою документацію. Сьогодні ми обслуговуємо по 200 осіб на день. Якщо ми будемо приймати документи до Нового року, то потім повинні їх видати після свят, а за законом не матимемо на це права! МБТІ може реєструвати нерухомість тільки до 31 грудня, - каже начальник кременчуцького МБТІ Ігор Замікула.


Він також додає, що з 1 січня 2012 року набуває чинності Постанова про нові правила реєстрації нерухомості. При цьому МБТІ буде здійснювати тільки техінвентарізацію, тоді як функція держреєстрації перейде до Укрдержреєстру.


Начальник Кременчуцького управління юстиції Наталя Проценко заявила, що при управлінні вже дійсно створюється відділ Держреєстрації. Він знаходитиметься на вул. Жовтневій, 27, де ще рік тому було МБТІ.


- Сьогодні Головне управління юстиції у Полтавській області проводить процедуру конкурсного відбору працівників для реєстраційної служби. Операції держреєстраторів виконуватимуть 7 осіб. Їх територія діяльності - тільки Кременчук. Сьогодні ж Кременчуцьке МБТІ реєструє право власності на нерухомість не тільки жителів міста, але й прилеглих районів та комсомольчан, - повідомила Наталя Проценко.


Рядові кременчужани, у зв'язку з розселенням МБТІ і реєстраторів з різних будівель, витрачатимуть більше часу на оформлення документів. В інших регіонах країни, за словами глави Укрдержреєстра Леоніда Єфименка, дані структури переважно перебувають в одному приміщенні.

 

ДУМКА

 

Не дивлячись на запевнення влади, що Держреєстр запрацює з Нового року, експерти кажуть: в найближчі три місяці, поки почне роботу нова система, ринок чекає колапс і припинення укладання договорів купівлі-продажу. Хто зараз не встигне оформити право власності, тому доведеться чекати до кінця лютого - початку березня.


Перший віце-мер Кременчука Андрій Погрібний вважає, що на даному етапі в країні мають паралельно працювати і МБТІ, і реєстраційна служба.


- Не скрізь так організували роботу, як в Кременчуці, що є приміщення для реєстраторів і кадри. 70% України ще не визначилися, де і як вони будуть працювати. А якщо в масштабах всієї країни система не запрацює, то будуть пробуксовки. Я думаю, що нова служба не почне роботу з 1 січня. Нехай би працювали паралельно якийсь час. Можливо, щоб уникнути цієї плутанини, уряд прийме рішення, щоб нотаріуси деякий час самі проводили реєстрацію. У них є доступ до реєстру. І вони будуть все самі реєструвати, - вважає віце-мер.


Тим часом в інтернеті експерти висловлюють думку, що в кінці грудня МБТІ можуть продовжити термін реєстрації нерухомості.


А поки точно відомо, що сьогодні на розгляді Верховної Ради України знаходиться законопроект, який передбачає скорочення терміну реєстрації майнових прав на нерухоме майно з 14 до 5 днів.

Автор: bulashev
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх