Гройсман відповів «Телеграфу», коли запрацює страхова медицина

2.11.2017, 17:34 Переглядів: 3 672

Гройсман відповів «Телеграфу», коли запрацює страхова медицина

Нас усіх цікавить, чим ми платитимемо за дорогі послуги реформованої медицини. «ТелеграфЪ» запитав про це прем’єр-міністра України.

 

В Україні стартувала медична реформа. І міністерство охорони здоров’я на чолі з в. о. міністра Уляною Супрун вже повідомило українців, що надалі безоплатною буде лише медична допомога на рівні первинної ланки – сімейні лікарі, невідкладна та паліативна допомога, а також меддопомога вагітним та дітям до 16 років.

 

Медичні ж послуги у спеціалізованих та високоспеціалізованих медзакладах (лікарні, диспансери, вузькопрофільні заклади: Інститут серця, Інститут раку тощо) офіційно стануть платними – і оплачуватимуть їх громадяни. А послуги у цих закладах надзвичайно дорогі і далеко не кожному українцю вони по кишені.

 

Тому у «Телеграфа» виникло запитання: чим українці платитимуть за послуги у спеціалізованих лікарнях? І чому уряд, запровадивши медреформу, ухилився від запровадження обов’язкового загальнодержавного соціального медичного страхування громадян?

 

Ці запитання ми поставили прем’єр-міністру Гройсману, коли він приїздив на Єристівський гірничо-збагачувальний комбінат, розташований у Кременчуцькому районі.

 

«ТелеграфЪ» запитав:

– Пане Гройсмане, чому медреформа в Україні стартувала без запровадження обов’язкового загальнодержавного медичного страхування громадян? Яким чином, на думку Кабміну, українці мають платити за послуги спеціалізованих та високоспеціалізованих медзакладів?

 

Прем’єр відповів:

– Я не хочу, щоб люди помирали від серцево-судинних захворювань! 68% людей помирає від цих захворювань, бо в країні немає кардіоцентрів. Зараз ми створюємо кардіоцентри по всій країні! Цього року їх відкрили 13! Ми запустили програму «Доступні ліки»! Ми плануємо до кінця року завершити будівництво лікарні Охматдит. Ми структурно посилюватимемо медицину! Ми запроваджуватимемо безкоштовні ліки, але у медичної системи є дві потужні вади. По-перше, немає вартості медичної послуги, вона не вирахувана. Те, що зараз виділяється на фінансування лікарень, витрачається не конкретно на лікування пацієнта, а на комунальні платежі, на оплату світла, тепла. Тому треба зробити дві фундаментальні речі – вирахувати ціну медичної послуги і змінити систему фінансування медзакладів. Гроші мають ходити за пацієнтом! У наступному році ми почнемо перший етап створення первинної медичної ланки. Я б усі старі лікарні зніс і побудував нові, але поки наша економіка слабка для цього. Я хочу, щоб були сучасні міські лікарні, сучасні операційні! Я бачу, що нашим планам опираються ті, кому добре, коли все погано! Ми всі помремо, але неважливо, як ми помремо, важливо як ми житимемо!

Що стосується системи медичного страхування, то коли ми змінимо усю систему управління коштами, тоді і з’явиться страхування. Дійсно, ми всі маємо перейти до медстрахування!

 

Коли «вони» змінять систему управління коштами, прем’єр Гройсман не уточнив.

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх