«У «Кременя» перспектив немає», - гендиректор КрАЗу Роман Черняк

1.10.2017, 14:35 Переглядів: 7 091

Генеральний директор ПрАТ «АвтоКрАЗ» та президент футбольного клубу «Ворскла» Роман Черняк відповів на питання журналістів щодо бачення перспектив футбольного клубу «Кремінь». Ми спробували дізнатися яким чином впливає на фінансування КрАЗ та місцева влада на футбольний клуб «Кремінь»

Міський футбольний клуб «Кремінь» фінансується як з міського бюджету так і за підтримки спонсорів, одним з яких є КрАЗ, назва якого виблискує на формі наших гравців. Після інтерв'ю ворсклян та директора МФК «Кремінь» Андрія Недяка про недостатнє фінансування ми вирішили дізнатися у президента ФК «Ворскла» та ген директора ПрАТ «АвтоКрАЗ» Романа Черняка про ситуацію у футболі.


На брифінгу з журналістами Роман Черняк розповів про своє бачення перспектив «Кременя».

 


- Роман Євгенович, комунальна футбольна команда «Кремінь» вийшла до Першої ліги. Вболівальники ставлять запитання. Дуже багато спонсорів: КрАЗ, «Фарро», але команда втрачає гравців у міжсезоння. Команда не посилюється. Міська влада, я спілкувався з ними, каже, що певні інвестори не виконують свої зобов’язання. Міська влада виконує (зобов’язання) перед командою «Кремінь», але є там інші джерела надходження. Що з командою?

- Я вперше чую від вас, що в мене є якісь зобов’язання. Вибачте, я даю свої гроші, які заробляю, чим я зобов’язаний? Та хай він (Малецький – ред.) купить хоч одну машину – він людям своїм, своєму місту дасть роботу! А чому не дає колісний завод? А чому не дає вагонний? А чому Бєня не дає? А чого не дає Тігіпко? Я даю – я ще чимось зобов’язаний?


- Як ви оцінюєте виступи команди?

- Як оцінюю? Звичайно мені як кременчужанину прикро за те, що, маючи таке велике промислове місто, футбол нікому не потрібен у Кременчуці. Він був потрібен Олегу Мейдановичу. Й він не потрібен сьогоднішній владі. Не потрібен він цій сіренькій владі, чи в який колір вони пофарбовані. Якби було бажання в мера, якби було взаєморозуміння, ми б сьогодні могли зробити таку вертикально інтегровану структуру, якої немає більше в Україні ніде. Навіть у того самого Рената Ахметова немає, й в Суркіса Григорія також. Дивіться, у нас в Полтаві – команда Першої ліги, у Кременчуці – команда Першої ліги, у Горішніх Плавнях – команда Першої ліги, дитяча школа – й можна виходити на достойний європейський рівень. Але, на жаль, як у Полтаві це не потрібно Мамаю (він приходить тільки перед виборами), так і нашому мерові. Хто бачив його на футболі? Підніміть руку.

 

- Перспективи в команди немає?
- З цією владою – ні. Ні з Шаповаловим із Малецьким, ні з кимось із них немає. Ми, звичайно, будемо підтримувати, давати гроші. Ми хочемо, щоб вона (команда – ред.) була. Я й зі своїми колегами розмовляв: «Хлопці, давайте, як можемо, так і будемо тримати. Я розумію Леготкіна – в них важка ситуація, розумію сталеливарний завод. Знаєте, Олег (Бабаєв – ред.) мріяв, щоб команда вийшла в Першу лігу – сьогодні вона вийшла в Пергу лігу, й вона сьогодні нікому не потрібна.


- Не виплачується основний обсяг заробітної плати. Чи є це зобов'язанням?

- Якби не виплачувалися зарплати - директор сидів би у тюрмі разом з головним бухгалтером. 

 

Є два види зарплати: обов'язкова та преміальні, які виплачуються коли команда виграє. Ось ця друга частина не виплачується або виплачується не в повному обсязі.


Зазвичай ця друга частина є більшою в кілька разів. І в контрактах прописується, що вона (премія – ред.) не жорстко прив’язується до фінансових показників. Якщо по Ворсклі, то 70% гравців підписані по старому контракту з великими зарплатами, коли працювала економіка і була можливість платити. На сьогодні немає такої можливості платити. Ми не відмовляємося платити, просимо зачекати, ми заробимо і обов’язково віддамо. Повірте, немає ні одного висказування в пресі чи десь в іншому місці, що Ворскла не виплачує.


- А щодо інтерв’ю сайту footboom капітан “Ворскли” Володимир Чеснаков розповів, що в клубі основний обсяг заробітної плати не виплачувався близько року?

- В клубі є головний бухгалтер, гравець трактує як трактує. Якби не виплачувалася зарплата директор був би сьогодні в тюрмі. Не виплачуються преміальні, є невелика затримка. Ви подивіться скільки людей від нас прийшло і скільки прийшло. Повірте, футбольна спільнота дуже тісна, якщо десь когось починають кидати, то це обов’язково спливе. Як це було у Дніпрі чи Металісті, коли Маркевичу заборгували 5 млн. То воно і в пресі і в КДК фігурує. У нас такого немає.

 

На Полтавщині є 4 професійні команди і до трьох ми маємо відношення - фінансуємо їх ("Ворскла", "Гірник-Спорт" та "Кремінь" - ред.). Дві повністю і одну співфінансуємо, - додав Роман Черняк

 

Що ж насправді з зарплатою футболістів

 

Заробітна плата у футболістів «Кременя» також складається з основної частини та премій. З міського бюджету Кременчука та зарплату «Кременя» виділяється 2,7 млн грн на рік. Згідно з інформацією наданої ГО «Кременчуцький антикорупційний центр» щомісячна зарплата складає близько 3 тисяч гривень (за умови повної комплектації штату – 76 осіб).



Згідно з порталом e-data двічі на місяці з бюджету виділяються кошти на виплату зарплат. Так у серпні двома частинами виділили 210 582 грн. Якщо теоретично розділити ці кошти на працівників КЗФКіС «МФК «Кремінь», то зарплата на місяць складає в середньому 2 700 грн.


Звичайно при такому мінімальному фінансуванні з міського бюджету величезну підтримку відіграють спонсори. Якщо врахувати, що генеральний спонсор ПрАТ «АвтоКрАЗ» невзмозі перекрити преміальні «Ворсклі», то виходить, що гравці «Кременя» отримають приблизно 2,5-3 тисячі гривень, якщо ще десь «пошкребе по сусекам» керівництво клубу.


Ви запитаєте чому велика увага приділяється КрАЗу, якщо клуб муніципальний?


Так, клуб муніципальний і створений у 2003 році. У 2016 році коли МФК «Кремінь» хотіли змінити форму власності, щоб засновниками футбольного клубу «Кремінь» була Федерація футболу Кременчука та ФК «Ворскла». Від цієї ідеї відмовилися, але згідно з даними YouControl була створена громадська спілка «МФК «Кремінь», її засновники Кременчуцька міська федерація футбола та ФК «Ворскла».

 

 

 

До речі, мер Віталій Малецький та ген директор ПрАТ «АвтоКрАЗ» Роман Черняк востаннє були на матчі коли «Кремінь» грав свій останній матч у Другій лізі.

 

 

 

Поки місцева влада та «АвтоКрАЗ» не знаходять спільної мови страждає футбольна команда.

 

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх