Обережно, зла собака: як кременчужанам вберегтися від сказу

1.10.2017, 14:02 Переглядів: 6 234

Обережно, зла собака: як кременчужанам вберегтися від сказу

Як вберегтися від сказу, що робити з місцем укусу та з твариною розповів лікар ортопед-травматолог Володимир Пачевський

 

До Дня Всесвітньої боротьби проти сказу лікар ортопед-травматолог Кременчуцької міської дитячої лікарні Володимир Пачевський розповів чим небезпечний сказ та що робити якщо вкусила собака.

 

Обережно, зла собака: як кременчужанам вберегтися від сказу - Сказ зареєстровано на території 110 країн світу. Щорічно від нього в світі гинуть понад 300 тисяч людей та близько 1 млн. тварин. Це надзвичайно небезпечна інфекційна хвороба, яка супроводжується тяжким ураженням центральної нервової системи і завжди закінчується смертю тварин. Хворіють сказом і люди. Зараження відбувається в основному через укуси, подряпини, нанесені хворими тваринами. Вірус може проникати через пошкоджені слизові оболонки, - розповів лікар ортопед-травматолог Володимир Пачевський.

 

Кількість дітей покусаних тваринами у 2017р у м. Кременчук.

Обережно, зла собака: як кременчужанам вберегтися від сказу


Коли людина потрапляє у ситуацію з покусом твариною, виникають багато запитань: Що робити з місцем укусу? Куди звертатись за допомогою? Що робити з твариною?

 

Лікар Володимир Пачевський розповів, що є профілактичні заходи, дотримуючись яких, випадків покусів, ослинень тваринами було б набагато менше:
- утримуйтесь від контактів із дикими та безпритульними тваринами;
- виконуйте правила та норми утримання домашніх тварин і поводження з ними, зокрема щорічно проводьте щеплення проти сказу;
- доставляйте фахівцям ветеринарної медицини хворих тварин або їхні тіла в разі, якщо тварина загинула;
- не знімайте шкуру з диких тварин при їх знаходженні.


Сказ – це небезпечне інфекційне захворювання, смертельне для людини й більшості тварин. Людина може заразитися сказом від диких тварин (лисиця, песець, вовк, єнот, кажан та ін) і від домашніх тварин (собак, кішок, домашньої худоби).


Сказ у собак. Хвора тварина стає пригніченою лежить, втрачає апетит, до води байдужий – гідрофобії немає. Наприкінці другого дня виникає неспокій, собака намагається сховатися в куток (під ліжко, в будку), хапає ротом повітря, може розгризати свою загоєну рану, ковтає неїстівні предмети. Може тікати з дому – до 50 км. за день, нападає на людей. Період збудження триває 3-4 дні, гине - на 6-8 день хвороби. Це класична картина. Але за будь якого випадку поведінка тварини змінюється, що має насторожити господаря.


Найчастіше сама собака стає причиною зараження людини, тому що живе в оточенні людей. Прищеплений собака, якщо його покусала хвора тварина, не є джерелом зараження в нього не виникає агресивності, бажання кусати не виділяється слина, вірус сказу в слині відсутній.


Набагато частіше в Україні реєструється сказ котів. Останніми роками сказ котів є джерелом зараження кожної третьої людини хворої на сказ. У котів сказ має значно гостріший перебіг. Перші ознаки: наростаючий неспокій, збудження, хриплий голос, переляканий погляд, агресивна, нападає, уникає господарів. Під час нападу її важко відірвати від рани через спазм жувальних м’язів. Рани глибокі, краї їхні злипаються і важко піддаються обробці. Це характерне і для укусів лисиць.


У худоби – рев, сильне слиновиділення, статевий потяг, за паралітичної форми – тихий сказ.


Вівці, кози, свині, коні хворіють на буйну форму сказу. Становлять небезпеку укуси кажанів.


Не існує ефективних методів лікування сказу після розвитку симптомів, проте захворювання можна запобігти, якщо вчасно почати екстрену профілактику сказу. Для профілактики сказу після укусу хворої тварини використовується антирабічна вакцина і антирабічний імуноглобулін. Дотримання всіх правил екстреної профілактики сказу допомагає значно знизити ризик розвитку захворювання.


Що робити з місцем укусу?


Як можна швидше і ретельніше промивається рана, подряпини, садна, заслинені місця струменем води з милом, обробити краї рани 70°спиртом або 5 % настоянкою йоду, накласти стерильну пов'язку. Ці заходи значно знижують ризик розвитку сказу.


Куди звертатись за допомогою?


У випадку укусів, подряпин, заслинень будь-якими домашніми або дикими тваринами необхідно негайно звернутися до травматологічного пункту (кабінету), а при його відсутності до хірургічного кабінету або хірургічного відділення лікарні. При підозрі на зараження сказом потрібна негайна імунізація: дія вакцини проявляється через 2-3 тижні.


Що робити з твариною?


У разі укусу домашньою твариною з’ясовуйте прізвище, ім’я господаря та адресу. Це допоможе уникнути щеплень, оскільки за твариною можна встановити ветеринарний нагляд; У разі укусу безпритульною твариною, потрібно запам’ятати як вона виглядає, та де вона постійно мешкає, потім встановити ветеринарний нагляд за нею, або звернутися до спец. сервісу з відлову безпритульних тварин. В будь-якому разі за твариною потрібно наглядати не менше 10 - 14 діб. Якщо протягом цього періоду часу у тварини не розвинулися симптоми, характерні для сказу, і вона не загинула, то ймовірно, вона здорова. Якщо тварина загинула, то ділянка його мозку відправляють на дослідження в лабораторію, яка встановлює остаточний діагноз.


Що робити, якщо у домашньої тварини з’явилися симптоми сказу?


Якщо ваша тварина була укушена невідомою твариною або у нього з’явилися ознаки, характерні для сказу, як можна швидше зверніться до ветеринара. Якщо тварина поводиться агресивно, то постарайтеся закрити його в якому-небудь приміщенні (або в клітці) і уникайте контактів з його слиною. Якнайшвидше зв’яжіться з ветеринаром.


Боротьба зі сказом залишається однією з найскладніших проблем, яка може бути вирішена тільки загальними зусиллями: адміністративно-господарських служб, органів державної ветеринарної медицини. Спрямованих на впорядкування утримання свійських тварин, перш за все собак і котів. Своєчасну вакцинацію, відловлювання бездоглядних особин, регуляцію чисельності популяції диких м’ясоїдних у природніх умовах, широку інформацію населення, особливо власників, щодо цієї хвороби та дотримання правил утримання домашніх тварин.

Теги: сказ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх