Крок до прозорості влади: у Кременчуці запустили портал відкритих даних

17.08.2017, 13:13 Переглядів: 3 423

Крок до прозорості влади: у Кременчуці запустили портал відкритих даних

Новий сайт на безкоштовній платформі, якою користується і Великобританія, і ЄС, працює в тестовому режимі, але поступово буде наповнюватися даними

Наше місто стає відкритішим для світу: IT-відділ виконкому в тестовому режимі запустив портал відкритих даних Opendata-Кременчук. Його розгорнули самостійно, без допомоги сторонніх розробників, на безкоштовній платформі для відкритих даних СKAN – тобто з мінімальними витратами. Як розповів керівник IT-відділу виконкому Ігор Розсоха, тестувати портал допомагав як IT-волонтер кременчуцький фахівець Сергій Коваленко. Раніше про можливість використання СKAN з владою міста говорили представники громадської ініціативи «Відкритий доступ», серед яких і журналіст «Телеграфа» Тетяна Донченко, яка  є тренером національної мережі тренерів відкритих даних проекту «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах». Отже, проект Opendata-Кременчук можна вважати спільним напрацюванням влади та громадськості.

 

CKAN був розроблений некомерційною організацією Open Knowledge Foundation, щоб запустити TheDatahub.org, публічний реєстр відкритих даних 'open knowledge'. На даний час управляє більш ніж 40 інформаційними порталами по всьому світу, включаючи урядові портали, такі як data.gov.uk у Великобританії і publicdata.eu Європейського Союзу.

 

Поки що на Opendata-Кременчук 10 наборів даних, доступних для скачування і роботи з ними, але згодом він сконцентрує всі міські дані, які підлягають оприлюдненню згідно із Законом України «Про доступ до публічної інформації» та Постановою КМУ №835 від 21.10.15 р про відкриті дані. Тобто представникам громадськості, журналістам та всім зацікавленим особам не треба буде шукати по всіх розділах сайту міської ради необхідну інформацію про роботу органів місцевого самоврядування та документи, які підлягають оприлюдненню – усі ці дані буде систематизовані та доступні на єдиному порталі. У подальшому Opendata-Кременчук отримає оригінальний дизайн першої заставочної сторінки (на кшталт львівського порталу) та має стати окремою складовою частиною нового порталу міської ради, над яким нині працюють розробники, розповів Ігор Розсоха. Також у виконкомі хочуть створити робочу групу зі створення нового порталу: залучити туди представників IT, громадськості. До речі, журналісти громадської ініціативи «Відкритий доступ», у якій беруть активу участь і журналісти «Телеграфа», уже подали свої пропозиції щодо вдосконалення сайту міської ради.

 

Публічна інформація у формі відкритих даних

  1. Публічна інформація у формі відкритих даних - це публічна інформація у форматі, що дозволяє її автоматизоване оброблення електронними засобами, вільний та безоплатний доступ до неї, а також її подальше використання.

Розпорядники інформації зобов’язані надавати публічну інформацію у формі відкритих даних на запит, оприлюднювати і регулярно оновлювати її на єдиному державному веб-порталі відкритих даних та на своїх веб-сайтах.

(Стаття 10-1 Закону України «Про доступ до публічної інформації»).

 

Навіщо потрібні відкриті дані?

В усьому світі відкриті дані сприяють прозорості влади та слугують запобіжником корупції, оскільки дають можливість моніторити закупівлі, аналізувати фінансові плани та звітність комунальних підприємств, використання комунального майна та земельних ділянок тощо.

Крім того, відкриті дані самі по собі можуть слугувати для IT-розробок – створення корисних сервісів для громадян. Прикладом може слугувати проект «Дрогобич - Smart City». Серед електронних сервісів, доступних мешканцям міста:

 

Мапа безкоштовних WI-FI зон;

 

- Проект «Відкрите місто», де кожен громадянин, зареєструвавшись, може повідомити онлайн про комунальну проблему, позначити її на мапі та отримати зворотній зв'язок – слідкувати, як міські служби вирішують цю проблему.

 

Крок до прозорості влади: у Кременчуці запустили портал відкритих даних

 

Зазначимо, що у Кременчуці є подібний сервіс, але він доступний лише «обраним» - базою даних розпоряджається КП «Міськоформлення». А наповнюють її (позначають проблеми на мапі) інспектори з благоустрою. Якщо у Кременчуці запровадити сервіс, подібний до дрогобицького, для всіх громадян, це могло б допомогти вирішити багато комунальних проблем.

 

- Бюджетна мапа міста, де можна наочно подивитися використання коштів з прив'язкою до конкретних об'єктів, відкриті фінанси міста – аналітика всіх закупівель через систему ProZorro.

 

Крок до прозорості влади: у Кременчуці запустили портал відкритих даних

Автор: ТелеграфЪ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.

ВІДКРИТИЙ ДОСТУП:

Закон «Про доступ до публічної інформації» зобов'язує владу публікувати фінансову звітність, інформацію про закупівлі, про вільні земельні ділянки, оренді комунальних приміщень, про прийняті рішення, проекти. Це дає можливість кременчужанам контролювати владу, використання нею бюджетних коштів – наших з вами грошей, сплачених у вигляді податків.

Всупереч закону, частина інформації залишається закритою або публікується на сайті Кременчуцької міської ради з порушенням термінів. Ми хочемо домогтися, щоб влада неухильно дотримувалася закону. І будемо розповідати про те, що від нас намагаються заховати.

Кампанію «Відкритий доступ» у 2016-2017 роках журналісти реалізовували за підтримки МЗС Чехії у рамках програми Transition, неурядової організації NESEHNUTI і ГО «Європейський клуб».

Координатор проекту в «Кременчуцькому Телеграфі»:
Тетяна Донченко, 066-299-09-53
e-mail: t.donchenko88@gmail.com

Читайте також:



Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх