Як провести літо без травм: поради кременчужанам від дитячого травматолога

17.06.2017, 15:00 Переглядів: 2 881

Як провести літо без травм: поради кременчужанам від дитячого травматолога

Справа дорослих – не боротися з природньо виправданою активністю, а відволікати від небезпечних пустощів, заповнюючи вільний час розумними розвагами та навчити дітей передбачати небезпечні ситуації

Літо - пора підвищеного дитячого травмвтизму. Воно й не дивно, адже на канікулах у дітей з'являється набагато більше вільного часу. Спеціально для читачів «Кременчуцького Телеграфа» дитячий лікар-ортопед-травматолог Кременчуцької міської дитячої лікарні Анар Саліхов розповів, що, найчастіше, стає причиною травмування та як провести літо без травм.

 

За його словами, неуважність батьків – один з головних чинників появи дитячих травм. На жаль, в літній період кількість травм суттєво зростає в зв’язку з появою у дітей вільного часу та великою кількістю приваблюючих факторів: легкий одяг, підвищена рухова активність, змога купатися у відкритих водоймах, поява фруктових плодів на деревах, катання на роликах, велосипедах, гіроскутерах та скейтбордах. Це вже не згадуючи про контакти з комахами та тваринами, довготривале перебування на сонці та велику кількість квіткового пилку. Також влітку збільшується кількість падінь з незахищених спеціальними сітками вікон, балконів та лоджій. Частіше в біду потрапляють енергійні та допитливі діти.

 

До речі, в дитячих літніх таборах та оздоровчих санаторіях, де відпочинок дітей організовано під постійним дорослим контролем, травматизм має найнижчі показники.

 

Особливої уваги, на думку лікаря, заслуговує травматизм при катанні на велосипедах та скутерах. На старших школярів припадає половина всіх зареєстрованих ушкоджень. Травми різноманітні: від забоїв та синців до вкрай важких сполучених ушкоджень, що можуть закінчитися смертю дитини.

 

Чинним фактором важких травм є наїзди та зіткнення з транспортом. Крім того, відсутність захисного спорядження (шоломи, наколінники, перчатки) часто ускладнює звичайну забійну травму ушкодженнями шкірних покривів та суглобів (рани, садна, переломи, іншорідні тіла). Нечасто можна побачити дитину-велосипедиста, що має на голові шолом, а на колінах – захисні щитки. Це, переконаний Анар, насамперед, є наслідком батьківської зневаги. Адже шолом захищає дитину від важкої травми голови при падінні.

 

Ще одиним чинником велосипедних травм є перевезення дітей на задньому багажнику велосипеда. Коли дитячі ніжки випадково затягує в спиці колеса, можна отримати переломи кісток гомілки та суттєві пошкодження зв’язок гомілково-ступневого суглобу. Дітей потрібно возити на спеціально обладнаному сидінні на рамі велосипеда.


Також батькам слід бути уважними та дивитися за дітьми під час розваг на різноманітних атракціонах, батутах тощо. Оскільки на атракціонах присутні діти різного віку, є висока вірогідність, що різна вага тіла стрибунів стане причиною травм для малих дітей - доросліші діти під час розваг демонструють все, на що здатні, але не в змозі прорахувати наслідки.

 

Як уникнути травмувань:

  • Пам’ятайте, що здоров’я дітей знаходиться в ваших руках.
  • Вивчайте з дітьми правила дорожнього руху.
  • Не дозволяйте дітям грати в небезпечних місцях: гаражі, будівництва, котловани, дахи будівель ін.
  • Слідкуйте за обладнанням дитячих майданчиків та справністю дитячих атракціонів.
  • Встановлюйте надійні захисні грати на вікнах та балконах, адже протимоскітна сітка не втримає дитину, вона лише дає хибне почуття безпеки.
  • Забезпечте дитину захисним обладнанням під час катання на роликах та велосипедах.
  • Не дозволяйте дітям гратися з дикими та бродячими тваринами.

 

- Але не можна боротися з травматизмом одними заборонами. Дітям потрібна свобода, творчий простір. Під час ігор в них формується характер, гартується сила волі, бійцівські якості, - говорить Анар Саліхов. - Рух стимулює розвиток тіла і духу. Справа дорослих – не боротися з природньо виправданою активністю, а відволікати від небезпечних пустощів, заповнюючи вільний час розумними розвагами, а також навчити дітей передбачати небезпечні ситуації. Подаруйте дітям щасливе дитинство без травм!

Автор: Руслана Горгола Джерело фото: podii.com.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх