Комунальні підприємства Кременчука, не публікуючи фінансові плани, порушують законодавство

12.06.2017, 10:02 Переглядів: 4 287

Комунальні підприємства Кременчука, не публікуючи фінансові плани, порушують законодавство

Викладач КрНУ на прикладі комунального підприємства «Благоустрій Кременчука» разом з активістами проаналізувала фінансову звітність підприємства

Кременчужани за ініціативи «Відкритий доступ» вчилися читати фінансову звітність комунальних підприємств.


Викладач кафедри «Фінанси та кредит» КрНУ Оксана Волошина на прикладі комунального підприємства «Благоустрій Кременчука» проаналізувала фінансову звітність підприємства. За даними, які розміщені на офіційному сайті Кременчуцької міської ради, можна зробити висновок, що інформації для повного аналізу недостатньо.


Здебільшого всі комунальні підприємства подають лише дві форми фінансової звітності: «Баланс» та «Звіт про фінансові результати» при цьому без приміток, які б пояснили деталі.


Комунальні підприємства Кременчука, не публікуючи фінансові плани, порушують законодавство


За словами Оксани Волошиної, документ, який міг би пояснити всі деталі та дати громаді картину про фінансовий стан та ефективність підприємства - це фінансовий план та звіт про його виконання. Згідно з наказом Мінекономіки від 02.03.2015 № 205, затверджено порядок складання, затвердження та контролю виконання фінансового плану суб’єкта господарювання державного сектору економіки. (Комунальні підприємства також належать до державного сектору економіки, підкреслила науковець), Підприємства повинні поширити повну інформацію про свої доходи та видатки, а відповідно до Постанови КМУ №835 про відкриті дані, фінансова звітність КП має публікуватися у машиночитному форматі. Тобто у форматі, доступному для автоматизованої обробки електронними засобами.


До речі, кременчуцькі КП почали виконувати вимогу про оприлюднення фінансових планів. Наприклад, КП «Кременчукводоканал» надав фінансовий план, але не у форматі відкритих даних, а у відсканованому вигляді: цифри та текст неможливо прочитати.

 

Комунальні підприємства Кременчука, не публікуючи фінансові плани, порушують законодавство


Зараз представники громадської ініціативи «Відкритий доступ», яку започаткували журналісти "Телеграфа" спільно з ГО «Європейський клуб» та активістами, готують пропозиції до мерії, аби змінити ситуацію з оприлюдненням фінансової звітності. 

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.

ВІДКРИТИЙ ДОСТУП:

Закон «Про доступ до публічної інформації» зобов'язує владу публікувати фінансову звітність, інформацію про закупівлі, про вільні земельні ділянки, оренді комунальних приміщень, про прийняті рішення, проекти. Це дає можливість кременчужанам контролювати владу, використання нею бюджетних коштів – наших з вами грошей, сплачених у вигляді податків.

Всупереч закону, частина інформації залишається закритою або публікується на сайті Кременчуцької міської ради з порушенням термінів. Ми хочемо домогтися, щоб влада неухильно дотримувалася закону. І будемо розповідати про те, що від нас намагаються заховати.

Кампанію «Відкритий доступ» у 2016-2017 роках журналісти реалізовували за підтримки МЗС Чехії у рамках програми Transition, неурядової організації NESEHNUTI і ГО «Європейський клуб».

Координатор проекту в «Кременчуцькому Телеграфі»:
Тетяна Донченко, 066-299-09-53
e-mail: t.donchenko88@gmail.com

Читайте також:



Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх