Бути чи не бути пам'ятнику матросам у Кременчуці

5.06.2017, 12:30 Переглядів: 5 472

Бути чи не бути пам'ятнику матросам у Кременчуці

Комісія при мерії вирішує питання - залишити пам'ятник, чи таки демонтувати його

У Кременчуці знову підняли питання демонтажу пам’ятника матросам Дніпровської флотилії, що знаходиться у Крюкові на вул. Приходька одразу при спуску с мосту. На комісії з питань найменування об’єктів міського підпорядкування депутат Анна Павленко та представник Товариства української мови Юрій Мартиновський виступили з пропозицією демонтувати пам’ятник. За їх словами Інститут національної пам’яті підтримав демонтаж пам’ятника в рамках декомунізації. На що голова комісії секретар міськради Юрій Гриценко заперечив, що інститут розглянув лише одну сторону аргументів, тому погодився на демонтаж.


- В рамках декомунізації ми змінили табличку «Памяти отважных моряков, павших в дни гражданской войны за власть Советов 1918-1919» на пам’ятнику матросам, як і на пам’ятнику Воїну-визволителю, - додав Юрій Гриценко.


Краєзнавець та викладач КрНУ Алла Лушакова зауважила, що пам’ятник є об’єктом культурного надбання, а його демонтаж призведе до порушення архітектурної композиції примостової площі.


- Пам'ятник не вичерпується лише ідеологією, ми говоримо про витвір мистецтва. Він виконує містобудівну функцію. Коли планували, розрахували його місце розташування, він є центром передмостової площі у Крюкові. По-друге, він несе матеріальну цінність, адже він створювався за гроші крюків’ян. Згодом один з перших пам’ятників у Крюкові відновлював сталеливарний завод. По-третє, це моральний аспект, переривається зв'язок між поколіннями, не можна виховувати майбутнє покоління на руїнах, - сказала Алла Лушакова.


На комісії вирішили звернутися до Інституту національної пам'яті за більш ширшим роз’ясненням.

Що необхідно зробити з пам’ятником матросам у Крюкові

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх