Краще, але не ідеально: 25% проектів рішень на сайті Кременчуцької міської ради оприлюднюють з порушеннями

24.05.2017, 09:02 Переглядів: 2 283

Краще, але не ідеально: 25% проектів рішень на сайті Кременчуцької міської ради оприлюднюють з порушеннями

 

Усе ще існує практика вносити проекти рішень додатково, всуперереч Закону України "Про доступ до публічної інформації". Журналісти нагадали чиновникам про відповідальність.

Наскільки міська влада Кременчука стала відкритішою за рік? Чи дотримуються міська рада та виконком закону "Про доступ до публічної інформації"? 22 червня журналісти та громадські активісти ініціативи “Відкритий доступ” підбили підсумки роботи за рік та намітили завдання на майбутнє. Громадська ініціатива спрямована на поліпшення доступу мешканців міста до публічної інформації, якою володіє та розпоряджається міська влада.

 

Чого вдалося досягти:

 

На сайті міської ради за наполяганням журналістів створений розділ "Набори відкритих даних", де можна дізнатися і про те, хто, за скільки орендує комунальні приміщення; подивитися звіти про використання бюджетних коштів; ознайомитися з річними планами закупівель. 

 

- Усі проекти рішень міської ради та виконкому оприлюднюються до їх ухвалення, не оприлюднені проекти рішень не виносяться на розгляд, як це інколи мало місце раніше. 

 

- Стало простіше отримати публічну інформацію на запит. Особливо показовий приклад "виховання" влади, коли за наполяганням журналістів була надана угода між Кременчуцьким тролейбусним управлінням (КТУ) та ЄБРР. Хоча спочатку мер запевняв, що інформація не є публічною, але згодом, завдяки юридичному супроводу, журналістам вдалося розставити все на свої місця. 

 

 

 

- На даний час ще одна скарга журналістів "Відкритого доступу" на дії КТУ щодо ненадання інформації на запит чекає на розгляд у суді.

 



- Утричі зменшились порушення при оприлюдненні рішень виконкому. Так, у квітні 2016 року, коли стартувала громадська кампанія "Відкритий доступ", 95% рішень виконкому було оприлюднено з порушенням терміну (не дотриманий термін - за 20 днів до ухвалення рішення), у травні 2017 року (станом на дату проведення виконкому) таких рішень 30%. Крім цього, на даний час зберігається архів проектів рішень виконкому (чого раніше не було), а поряд із датою оприлюднення вказується дата ухвалення рішення.

 

- Удвічі протягом 2016 року зменшилася кількість неналежним чином оприлюднених рішень міської ради. Проте наразі знову є тенденція до збільшення таких порушень. 


- 33% проектів рішень було оприлюдене з порушенням терміну у квітні 2016 року
- 28,5% - у липні 2016 року
- 15% - у серпні 2016 року
- 25% у квітні 2017 року.

 

При цьому резонансні проекти рішень - про раду госпітальних округів, про поділ комбінату ритуальних послуг - теж були оприлюднені з порушенням терміну. А це означає, що вони можуть бути скасовані в суді, якщо знайдуться охочі їх оскаржити, підкреслила Тетяна Донченко, координатор проекту "Відкритий доступ" А судова практика у Кременчуці вже є: депутат Валентина Гордєєва оскаржила кілька рішень через неналежне оприлюднення. Суд виніс рішення на її користь та зобов'язав cкасувати рішення міської ради. 

 

 

 

Журналісти нагадали і про відповідальність, яка передбачена за порушення права на інформацію: штраф на посадову особу в розмірі від 25 до 50 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, тобто від 425 до 850 гривень. (Стаття  212-3 Закону України Кодексу про адміністративні правопорушення). Скарги про порушення права на інформацію розглядає Уповноважений з прав людин, він же, за повноваженнями, ініціює накладання штрафів на посадових осіб. 

 

Наразі журналісти взяли на особливий приціл фінансову звітність комунальних підприємств. 

 

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.

ВІДКРИТИЙ ДОСТУП:

Закон «Про доступ до публічної інформації» зобов'язує владу публікувати фінансову звітність, інформацію про закупівлі, про вільні земельні ділянки, оренді комунальних приміщень, про прийняті рішення, проекти. Це дає можливість кременчужанам контролювати владу, використання нею бюджетних коштів – наших з вами грошей, сплачених у вигляді податків.

Всупереч закону, частина інформації залишається закритою або публікується на сайті Кременчуцької міської ради з порушенням термінів. Ми хочемо домогтися, щоб влада неухильно дотримувалася закону. І будемо розповідати про те, що від нас намагаються заховати.

Кампанію «Відкритий доступ» у 2016-2017 роках журналісти реалізовували за підтримки МЗС Чехії у рамках програми Transition, неурядової організації NESEHNUTI і ГО «Європейський клуб».

Координатор проекту в «Кременчуцькому Телеграфі»:
Тетяна Донченко, 066-299-09-53
e-mail: t.donchenko88@gmail.com

Читайте також:



Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх