Про що може свідчити збільшена реакція Манту

13.05.2017, 16:49 Переглядів: 34 215

Про що може свідчити збільшена реакція Манту

До трьох років у дітей збільшена реакція Манту, але після 4 років вона повинна бути негативною

Лікар-педіатр Кременчуцької міської дитячої лікарні Наталія Яковенко розповіла про реакцію Манту в профілактиці туберкульозу у дітей. За словами лікаря, туберкульоз небезпечний тим, що у більшості випадків передається повітряно-крапельним шляхом. Розвиток туберкульозу безпосередньо залежить від імунітету людини. В особливу категорію ризику по даному захворюванню потрапляють діти до двох років і діти з ослабленим імунітетом, бо саме ці категорії більше всіх схильні можливості зараження і виникнення певних ускладнень.

 

Туберкульоз у дітей виникає у зв'язку з наявністю наступних причин:
• ослаблений або несформований належним чином імунітет;
• сезонний авітаміноз;
• недотримання режиму нормального харчування;
• порушення умов життя дитини;
• фізичні перевантаження і перевтоми, пригнічують імунну систему.


Симптоми туберкульозу залежать від локалізації хвороби та форми туберкульозу.

 

Про що може свідчити збільшена реакція Манту - Туберкульозна інтоксикація це, мабуть, найпоширеніша форма хвороби у дітей. До неї схильні діти як дошкільного, так і молодшого шкільного віку. Для неї характерні такі симптоми, як підвищена дратівливість, стомлюваність, порушення апетиту і сну. Що стосується загальної симптоматики туберкульозу, це тривалий кашель, що супроводжується необґрунтованою на перший погляд температурою і відсутністю реакції на медикаментозне лікування. Кашель часто триває понад три тижні й проходить з підвищеною температурою. Батькам при наявності подібних симптомів потрібно звернути особливу увагу, особливо якщо це все йде з підвищеною стомлюваністю дитини, погіршенням результатів навчання, дратівливістю, втратою апетиту і розсіяною увагою, а особливо різкою втратою у вазі. Потрібно терміново звернутися за допомогою до лікарів, - розповіла лікар-педіатр Наталія Яковенко.

 

Як правило, в перший місяць життя малюкові проводиться вакцинація БЦЖ для формування імунітету проти туберкульозу, а основою діагностики туберкульозу в дитячому віці є проведення проби Манту. Вона проводиться щороку дітям у віці від 4 до 14 років.

 

- Важливо розуміти, що реакція Манту у дітей, це діагностичний метод, і вона не є щепленням, бо не містить у собі паличку Коха. Тому всі побоювання батьків, про те, що їх дитина, в результаті проведення реакції Манту, може заразитися туберкульозом, безпідставні, - додала лікар.

Проба Манту повинна проводитись лише здоровим дітям. Якщо дитина має хронічні захворювання, то – в період ремісії. Дітям, не щепленим проти туберкульозу в період народження, проба Манту проводиться двічі на рік, починаючи з шестимісячного віку до проведення дитині щеплення проти туберкульозу.

 

Протипоказання до проведення проби Манту:
- шкірні захворювання
- гострі та хронічні інфекційні та соматичні захворювання в стадії загострення
- алергічні стани
- епілепсія

 

Сама по собі позитивна реакція Манту не є 100-відсотковим доказом наявності туберкульозу. Однак є моменти, які свідчать про небезпеку:
- чутливість до туберкуліну з року в рік збільшується по наростаючій;

- різкий "стрибок", при якому ущільнення збільшується на 6 мм і більше (наприклад, в минулому році "папула" була розміром 10 мм, а в цьому - 16);
- недавнє перебування в регіоні з підвищеною циркуляцією туберкульозу;
- навіть тимчасовий контакт з хворим відкритою формою туберкульозу;
- наявність в сім'ї родичів, що хворіли або інфікованих туберкульозом.

 

У таких випадках дитину направляють на консультацію до дитячого фтизіатра.

 

Неправильне поводження з місцем введення проби може вплинути на результат реакції.

 

До того, як лікар оцінить результат папулу не потрібно мазати зеленкою або перекисом.

 

Дуже важливо не допускати контакту місця проби з водою й іншими рідинами. Не потрібно заклеювати ранку лейкопластиром - під ним шкіра може потіти. Не допускайте того, щоб дитина розчісувала місце введення туберкуліну.

 

Результат проби Манту

 

Через 72 години після введення проби (3 дні) оцінюється реакція Манту у дитини. Сантиметровою лінійкою вимірюється поперечний розмір реакції Манту.

 

У нормі реакція Манту повинна бути позитивною або сумнівної до трьох років.

 

Перша реакція Манту може мати вигляд ущільнення від 5 до 15 мм, якщо сформований рубчик на передпліччі після вакцинації БЦЖ, або бути сумнівною при відсутності рубчика. При цьому спостерігається пряма залежність між розміром реакції Манту і сформованим рубчиком після БЦЖ: чим більше рубчик, тим більше розмір Манту.

 

На 2 і 3 рік дитини реакція Манту трохи зменшується або залишається колишнього розміру. У 4 роки реакція Манту повинна бути негативною. Якщо вона залишається негативною до 7 років, то проводиться ревакцинація БЦЖ.

 

Негативна проба - якщо у місці введення туберкуліну є тільки слід від уколу.

 

Сумнівна реакція Манту - на місці введення проби є ущільнення від 2 до 4 мм або почервоніння шкіри будь-якого розміру.


Позитивна реакція - на місці введення туберкуліну є ущільнення розміром понад 5 мм. Вона підрозділяється на помірно позитивну (розмір від 5 до 10 мм), виражено позитивну (розмір від 11 до 16 мм) і гіперергічну (розмір понад 17 мм).

 

- Ще раз необхідно попередити батьків про те, що далеко не завжди велика папула свідчить про хворобу. Досить часто зустрічаються так звані хибно позитивні реакції. Мова йде про випадки, коли зовні проба Манту нагадує ту, що формується у хворих туберкульозом. Але причиною зростання інфільтрату в даному випадку є бактерії не туберкульозної природи. Як зазначалося вище, перешкодити адекватної оцінки ефекту від щеплення можуть нещодавно перенесені захворювання, схильність до алергій, нещодавно виконані щеплення. І тому відразу впадати в паніку не варто. Тільки після додаткових досліджень і консультації фтизіатра можна зрозуміти, з якої причини сформувалася зовні позитивна реакція на пробу Манту, - попереджає лікар.

 

Лікар-педіатр Наталія Яковенко додала:

- Сьогодні чимало батьків відмовляється від проведення профілактичних щеплень дітям, але це не правильно. Адже більшість дітей відвідують дошкільні навчальні заклади та школу, спілкуються з великою кількістю людей, що суттєво підвищує ризик зараження на туберкульоз. У разі відсутності протипоказань, проведення туберкулінодіагностики допоможе вчасно вжити необхідних заходів щоб запобігати захворюванням на туберкульоз.

Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх