Депкомісія більше не перевірятиме харчоблоки кременчуцьких шкіл

23.02.2017, 18:00 Переглядів: 2 905

 

Таке рішення озвучила віце-мер Усанова

 

 

Віце-мер Ольга Усанова, яка курирує освітянську галузь, повідомила, що не бачить підстав для подовження терміну дії тимчасової депутатської комісії з перевірки шкільних харчоблоків. Відповідно, термін дії комісії не подовжать і харчоблоки вона наразі не перевірятиме.

Своє рішення віце-мер озвучила у четвер, 23 лютого, на засіданні депутатської комісії з питань освіти (голова комісії – депутат Денис Терещенко).

 

Нагадаємо, протягом 2016-го року харчоблоки кременчуцьких шкіл перевіряла тимчасова комісія, до складу якої входили депутати Кременчуцької міськради, працівники міського департаменту освіти, санітарної служби, департаменту охорони здоров’я.

 

Створили комісію за пропозицією депутата міськради Тетяни Сідерки після інциденту з масовими харчовими розладами учнів, який стався навесні 2016-го у 1-й школі. Одна з учениць тоді потрапила до стаціонару.

 

До травня 2016-го року комісія перевірила чимало шкіл і навіть харчоблоки професійних училищ, хоча училища не підпорядковані міському департаменту освіти.

 

При перевірці харчоблоків члени комісії оцінювали рівень зберігання продуктів – чи відокремлені у холодильниках, наприклад, молочні продукти від овочей, м’яса, риби, фаршу та інших напівфабрикатів; чи мають контейнери з продуктами стікери, на яких вказаний час закладення харчів на зберігання. Перевірялось маркування на дошках для нарізання різних видів продукції; стан посуду (битий/не битий); якість миття посуду; наявність миючих засобів.

 

Зверталась увага і на роботу працівників харчоблоку на роздачі – наприклад, в одній із шкіл недоїдений дітьми хліб не прибирали та не замінювали посуд, а просто зверху докладали нову порцію хліба. В буфеті іншої школи буфетниця розкладала пиріжки руками без рукавичок.

Особлива увага зверталась на меню та якість страв. Комісія оцінювала, який відсоток страв діти з’їли, а скільки залишилось на тарілках та пішло до смітника.

 

Перевірки почалися навесні 2016-го з 19-ї школи, а закінчились 17 січня 2017-го в 11-му ліцеї. Там стався скандал – директор ліцею обурювалась, що до неї прийшли вдруге, адже у листопаді 2016-го школу вже перевіряли. Після цього інциденту комісія жодну школу вже не відвідала.

 

На перевірках харчоблоків була присутня преса, «ТелеграфЪ» регулярно розміщував звіти про перебіг та результати перевірок. Аналогічні звіти або протоколи мала складати представник департаменту освіти.

Натомість віце-мер Усанова заявила, що вона жодного протоколу про роботу комісії не отримала. А «інформацію отримувала із засобів масової інформації».

 

Варто нагадати, що під час створення тимчасової комісії її керівником призначили саме віце-мера Усанову. Натомість «ТелеграфЪ» жодного разу не бачив віце-мера на перевірках, які висвітлював.

 

Аргументуючи своє рішення про припинення роботи тимчасової комісії, віце-мер Усанова послалася, зокрема, на те, що комісія не має юридичних повноважень, тож за результатами її роботи неможливо застосувати будь-яке дисциплінарне стягнення до фігурантів перевірки. Наостанок віце-мер зазначила, що у роботі такої комісії, фактично, немає сенсу, це лише піар для певних її представників. Натомість у департаменті освіти є профільні фахівці, уповноважені здійснювати відповідні перевірки.

 

Депутати Денис Терещенко та Тетяна Сідерка не погодились із віце-мером, вони наполягали на необхідності подовжити термін роботи комісії. Зрештою зупинилися на тому, що депутати спільно з департаментом освіти розроблять нове положення про тимчасову комісію з перевірки шкільних харчоблоків, а віце-мер його погодить. Пані Усанова чіткої відповіді на цю пропозицію не надала.

 

Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх