Кременчугские журналисты выступили против принятия закона о клевете (ТЕКСТ РЕШЕНИЯ)

25.09.2012, 08:51 Переглядів: 3 962

Кременчугские журналисты выступили против принятия закона о клевете (ТЕКСТ РЕШЕНИЯ)

Обращение к Верховной Раде

Кременчугские журналисты выступили против закона о клевете. Такое решение приняла Кременчугская городская организация Национального союза журналистов. К обращению присоединились коллеги-журналисты из различных изданий Кременчуга.


Напомним, во вторник, 18 сентября украинский парламент принял в первом чтении законопроект, предусматривающий введение уголовного наказания за клевету, в том числе в виде ограничения свободы сроком до трех лет.

Журналисты и правозащитники резко отреагировали на данное решение.
По мнению Репортеров без границ, введение уголовной ответственности за клевету станет шагом назад и станет нарушением обязательств Украины, которую страна взяла на себя, ратифицировав международные конвенции, в частности Европейскую конвенцию о защите прав человека и Международный пакт о гражданских и политических правах. Репортеры без границ опасаются, что данное решение повлияет на свободу информации в Украине, приведет к запугиванию журналистов и самоцензуре в медиа.
Кременчужане присоединились к протестам колег и на собрании единогласно утвердили текст принятого решения. Уже в ближайшее время городская НСЖУ передаст обращение в Верховную Раду.

РІШЕННЯ
Загальних зборів Кременчуцької міської організації Національної спілки журналістів України

18 вересня 2012 року, нехтуючи своїми законодавчими та моральними обов’язками, Верховна Рада України в першому читанні прийняла зміни до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів (№11013), щодо посилення відповідальності за посягання на честь та гідність людини, зокрема за наклеп.
Законопроект, за який проголосували 244 народних депутати України - члени Партії Регіонів, КПУ, Народної партії, позафракційні депутати, вводить кримінальне покарання за наклеп та образу у вигляді позбавлення волі до 3 років та обмеження волі до 5 років.


Враховуючи стан судової системи в Україні, коли сьогодні чиняться масові переслідування журналістів, а судові позови за багатомільйонними сумами розглядаються роками, якщо не десятиліттями, й при цьому проводяться арешти рахунків ЗМІ, цей закон є величезною загрозою для всього громадянського суспільства України.
Даний законопроект не відповідає міжнародним пактам та угодам Ради Європи, які ратифікувала Україна. Він також не відповідає нормам українського законодавства, як такий, що порушує свободу слова і відроджує ганебні традиції сталінських репресій 30-х років.


Закон про наклеп – це пряме порушення гарантованого Конституцією права на свободу слова, свободу думки та пряма загроза життю журналістів.

У зв’язку з наведеним, збори вирішили :
1. Висловити категоричний протест щодо прийняття згаданого закону про наклеп у другому читанні.
2. Створити ініціативну групу для координації дій щодо спротиву намірам знищити свободу слова в Україні.
3. Вимагати від народного депутата України Олега Надоші відзвітувати перед представниками міських ЗМІ та міської громади й публічно пояснити власну мотивацію голосування за ганебний та небезпечний закон про наклеп, який ним було підтримано без консультацій з виборцями Кременчука
4. Оприлюднити дане рішення у засобах масової інформації.

Кременчуцька міська організація НСЖУ закликає всіх свідомих громадян України, зокрема, усіх журналістів друкованих та електронних ЗМІ до солідарних дій та об’єднання щодо захисту свободи слова.
Голова міської організації НСЖУ Федір Чужа
Секретар Олександр Курилов

Автор: minchuk
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх