Що Держбюджет-2018 приготував кременчужанам

18.12.2017, 07:38 Переглядів: 9 188

Мінімалка поки що 3723 грн. Обіцяні президентом 4100 грн, можливо, будуть за результатами першого кварталу – поки що ця сума не закладена в Держбюджет

7 грудня Верховна Рада затвердила Держбюджет на 2018 рік, збільшивши (порівняно з першим читанням) і доходи, і витрати, і дефіцит держскарбниці. Зведені доходи Держбюджету (включаючи доходи місцевих бюджетів) у 2018 році вперше перевищать 1 трлн грн і збільшаться на 19%, порівняно з 2017 роком.


«Зростання бюджетних надходжень буде досягнуте без підвищення податків і лише за рахунок зростання економіки», - доповідає Міністерство фінансів.
Отже, уряд запланував зростання ВВП (валового внутрішнього продукту) на 3%, тоді як у 2017 році цей показник склав 2%.


Що ж матимуть українці завдяки оптимістичним прогнозам уряду?


Якою буде мінімалка

Незадовго до ухвалення Держбюджету-2018 з’явилася заява президента Петра Порошенка про те, що він ініціює підвищення мінімальної заробітної плати до 4100 гривень. Щоправда, за результатами першого півріччя або третього кварталу. Президент подякував Кабміну за розуміння.


Та у проекті до другого читання, який і затвердила Верховна Рада, такий розмір мінімалки поки що не передбачений – ні з другого, ні з третього кварталу.


Держбюджет наразі передбачає збільшення мінімальної заробітної плати до 3723 грн з 1 січня 2018 року (нині мінімалка складає 3200 грн).


Однак у рішенні про Держбюджет є пункт, що таки дає надію на 4100 у другому півріччі: «Кабінету Міністрів України на основі моніторингу виконання Державного бюджету України за підсумками першого кварталу розглянути питання про можливість підвищення розміру мінімальної заробітної плати».
І тим часом президент та прем’єр ніби змагаються: хто пообіцяє більше? обіцяє вже «4100-4200». Цитуємо повідомлення з сайту КМУ: «Прем’єр-міністр звернув увагу, що економічний підйом стане запорукою підвищення соціальних стандартів, перш за все мінімальної заробітної плати до запропонованого президентом і парламентом рівня 4100 - 4200 грн».

 

9% прогнозований рівень інфляції у 2018 році

Ухвалюючи Держбюджет-2017, прогнозували інфляцію на рівні 7%, зараз вона сягнула 12%.

 

Яким буде прожитковий мінімум та пенсія

Розміри прожиткового мінімуму для основних демографічних груп залишилися такими ж, як були, і після ухвалення закону в першому читанні.
Варто зазначити, що прожитковий мінімум для непрацездатних осіб дорівнює мінімальному розміру пенсії за віком. На даний час він складає 1373 грн. Проте, як пояснює Світлана Лиходій, заступник начальника управління Пенсійного фонду у Кременчуці, людям, які мають страховий стаж, необхідний для призначення мінімальної пенсії за віком (на сьогодні це 30 років для жінок і 35 для чоловіків) після осучаснення у жовтні цього року виплачують мінімальну пенсію у розмірі 1452 грн – такою вона й залишиться у 2018 році. Але пенсіонерам, які не мають необхідного страхового стажу, виплачуватимуть прожитковий мінімум – 1373 грн. Так само й працюючим пенсіонерам, чия розрахункова пенсія нижча за мінімальну, доплачуватимуть пенсію до 1373 грн (як і зараз) - навіть за наявності необхідного страхового стажу.


Водночас мінімальний розмір пенсії інвалідів і тих, хто отримує пенсію за втратою годувальника, складе 1452 грн.


Але до кінця 2018 року прожитковий мінімум для пенсіонерів перевищить 1452 грн (ту суму, яку платять за наявності необхідного страхового стажу) і складе 1497 грн.


Чи означає це, що пенсії в людей, які мають необхідний страховий стаж, і які його не мають, зрівняються? На це запитання в місцевому підрозділі Пенсійного фонду поки що відповісти не можуть. Чекають на роз’яснення або на чергове осучаснення пенсій, яке нівелює «зрівнялівку».
Від прожиткового мінімуму (він різний для демографічних груп) залежить низка соціальних допомог.

 

 

Прожитковий мінімум-2018

Демографічні групи з 1.01.18 з 1.07.18 з 1.12.18
На 1 особу (базовий) 1700 1777 1853
Діти до 6 років 1492 1559 1626
Діти від 6 до 18 років 1860 1944 2027
Працездатні особи 1762 1841 1921
Непрацездатні особи 1373 1435 1497

                        
Про зарплати бюджетників – і не тільки

Кременчук теж готується ухвалити міський бюджет – його розглянуть на сесії міськради 21-22 грудня. Чи вистачить у бюджеті грошей на підвищення зарплат, з урахуванням зростання мінімалки?


Віце-мер із фінансів Тетяна Неіленко на засіданні голів фракцій та депутатських комісій заявила, що наразі контрольні цифри повністю забезпечують зарплати у підвищеному розмірі. Для медиків та освітян (зарплати учителів) місто отримує субвенцію з державного бюджету. Тетяна Неіленко запевняє, що ці субвенції повністю покривають необхідне зростання зарплат у цих галузях. Інші галузі будуть забезпечені за рахунок місцевого бюджету – і прогноз теж оптимістичний.


- Рік економічного зростання, про який говорить прем’єр Володимир Гройсман, уже давно почався у Кременчуці, - заявив на цьому ж засіданні мер Віталій Малецький.


Його заява базується на тому, що вже зараз бюджет міста перевиконується – збільшилися надходження по ПДФО (податку на доходи з фізичних осіб) за рахунок того, що на підприємствах підвищують зарплати.


Тетяна Тетьоркіна, заступник начальника фінансового управління, зауважує, що зростатиме не лише мінімалка. Так, ставка першого тарифного розряду Єдиної тарифної сітки (ЄТС) для бюджетників у 2018 році зросте на 16% і складе 1762 грн на даний час це 1600 грн. Від ЄТС встановлюється оклад. Що вища кваліфікація?–?то вищий коефіцієнт тарифної сітки і, відповідно, вищий оклад. Від окладу нараховуються різноманітні надбавки, доплати. Якщо після їх нарахування зарплата усе ж нижча за мінімалку, то проводиться доплата до її розміру – відповідно, у 2018 році це буде 3 723 грн. Проте якщо нарахована заробітна плата перевищує мінімалку, доплата уже не проводиться. Виплати за складні умови праці, понаднормову роботу, «нічні», премії до святкових та ювілейних дат не враховуються при обчисленні основного розміру зарплати.


За підрахунками міського фінансового управління, в усіх працівників бюджетної сфери (включно по 12 розряд) буде зарплата на рівні мінімальної – 3 723 грн. Це всі некваліфіковані працівники, водії, санітарки, медсестри, соцпрацівники, бібліотекарі. Тарифні розряди лікарів та вчителів (без категорії) починаються з 10 розряду. Але вчителі мають низку доплат (за перевірку зошитів, класне керівництво, вислугу років) – і в підсумку виходить більше, ніж мінімалка, навіть для початківців. Крім того, імовірно, їм підвищать тарифний розряд на один «крок» тарифної сітки – є такі наміри уряду (у 2017 році підвищили на два «кроки»).


Найбільш обділеними залишаються медики — лікарю-інтерну теж «світить» мінімалка, як і в цьому році. Проте, як зауважує Тетяна Тетьоркіна, місцевий бюджет, імовірно, забезпечить і премії кваліфікованим працівникам, щоб уникнути «зрівнялівки».


- У бюджеті вистачить на це грошей – трохи і на преміювання, тобто у кваліфікованих працівників повинно бути більше, ніж у прибиральниці, - зауважує Тетяна Тетьоркіна.

 

Про долар
Розрахунок Держбюджету базується на середньорічному курсі 29,3 грн/долар, проте Мінфін прогнозує курс на кінець 2018 року 30,1 грн/долар.

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх