Мер Кременчука Малецький похвалився «грошима Шаповалова»

29.11.2017, 10:35 Переглядів: 7 594

Мер Кременчука Малецький похвалився «грошима Шаповалова»

А ви не знали, що така стаття є в державному бюджеті? Щоправда, називається вона по-іншому — «на соціально-економічний розвиток окремих територій»

Мер Кременчука Віталій Малецький, розповідаючи про майбутній бюджет міста на 2018 рік, похвалився журналістам «грошима Шаповалова». За його словами, місто в наступному році розраховує на 35 мільйонів, призначених на соціально-економічний розвиток, і «це ті гроші, якими займається нардеп Юрій Шаповалов».

 

Потім мер додав:

 

- 10 грудня очікуємо ще 10 мільйонів нардепа Шаповалова.

 

Журналісти зауважили: йдеться про кошти з держбюджету, гроші платників податків — чому ж раптом вони стали «грошима Шаповалова»?

 

- Ми так називаємо їх у своїх розмовах, - відповів мер Кременчука.

 

Надалі він зауважив, що у нардепа Жеваго теж є ресурс, і він теж може спрямовувати гроші на соціально-економічний розвиток:

 

- Я хотів би звернутися до депутата Жеваго, який теж має ресурс і який теж може направляти кошти на соціально-економічний розвиток. Молодіжний чекає цих коштів, уже два роки можна було б щось робити.

 

Натомість, за словами мера, гроші на Четверту лікарню отримали лише завдяки іншому нардепу.

 

- До кожного папірця треба «приробити ноги» і ходити з ним по Мінфіну, що Шаповалов робить уже три роки поспіль. А Жеваго — ні, може, в нього інші пріоритети... Виборці Молодіжного мають подумати, за кого їм голосувати, - мер завершив політичною заявою дискусію про кошти від держави на розвиток регіонів.

 

А ось що каже з приводу політики наказ Національного агентства України з питань державної служби:

 

«Державному службовцю та посадовій особі місцевого самоврядування заборонено у будь-який спосіб використовувати своє службове становище в політичних цілях, у тому числі для залучення державних службовців, посадових осіб місцевого самоврядування, працівників бюджетної сфери та інших осіб до участі у передвиборній агітації, акціях та заходах, що організовуються політичними партіями.»

 

Що варто пояснити:

 

Кошти на розвиток регіонів взагалі-то виділяються залежно від бюджетних запитів. Формують їх органи місцевого самоврядування — перелік об'єктів, на які ці гроші мають бути спрямовані. Але у певних кременчуцьких ЗМІ експлуатується ідея, що гроші «вибив Шаповалов». Втім, не лише у Кременчуці посадові особи спекулюють залученням коштів нардепами з державного бюджету. Хоча механізм розподілу цих грошей має бути відкритим і прозорим, наразі ж він таким не є. Про це йдеться у дослідженні ГО «Опора», яке аналізує, скільки грошей було спрямовано на регіони у 2016 році, і констатує, що розподіл був вкрай нерівномірним, бо система «вибивання грошей» на округи існує не один рік, і це потенційні корупційні схеми. До речі, ГО «Опора» аналізувало й розподіл коштів по округах. Так, округ Жеваго в 2016 році не отримав жодної копійки на соціально-економічний розвиток.

 

«...громадськість має вимагати рівномірності розподілу коштів субвенцій по регіонах (округах) країни. І лише після цього у активістів з’являться реальні можливості контролю цільового використання коштів державних субвенцій та викорінення корупційних схем.

В іншому випадку, є великий ризик того, що всі ці дитячі майданчики, вікна, двері, електроплити чи м'ясорубки за наші з вами кошти й надалі будуть такою собі «узаконеною гречкою» для потенційних виборців».

Із дослідження ГО «Опора». 

 

Довідково: Відповідно до Постанов КМУ про розподіл коштів на соціально-економічний розвиток Кременчуку було виділено 10 млн грн та 5 млн грн (двома траншами).

 

Ось на що призначені гроші:

  • 2 млн 699 тис грн (двома сумами, 90 тис грн та 1 млн 799 тис грн) - капітальний ремонт операційного блоку хірургічного відділення з оснащенням медичним та іншим обладнанням Першої міської лікарні ім. О. Т. Богаєвського;
  • 2 млн 880 тис грн (двома сумами - 960 тис грн та 1 млн 920 тис грн) - капітальний ремонт терапевтичного відділення Другої міської лікарні з оснащенням медичним та іншим обладнанням, інвентарем;
  • 751 тис грн (двома сумами - 250 тис грн та 501 тис грн) - заміна вікон в поліклінічному відділенні міської лікарні №4;
  • 3 млн грн (двома сумами - 1 млн грн та 2 млн грн) - капітальний ремонт першої черги хірургічного відділення Кременчуцької міської дитячої лікарні;
  • 888 тис грн (двома сумами - 296 тис грн та 592 тис грн) - капітальний ремонт приміщень дошкільного навчального закладу (ясла-садок) № 33;
  • 888 тис грн (двома сумами - 296 тис грн та 592 тис грн) - капітальний ремонт приміщень дошкільного навчального закладу (ясла-садок) № 57;
  • 894 тис грн (двома сумами - 298 тис грн та 596 тис грн) - капітальний ремонт приміщення КЗК «Міський центр культури і дозвілля»;
  • 3 млн грн (двома сумами - 2 млн грн та 1 млн грн) - реконструкція будівлі під центр муніципальних послуг по вул. Гагаріна 14 (колишня школа №14).
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх