Ось через кого у Кременчуці виникають затримки з інсуліном

15.11.2017, 17:03 Переглядів: 3 419

Ось через кого у Кременчуці виникають затримки з інсуліном 

Керівник міськздороввідділу звинувачує "Полтавафарм"

 

У Кременчуці таки мають місце перебої з постачанням імпортних інсулінів, конче необхідних хворим на діабет. Це підтвердив керівник міського відділу охорони здоров’я Дмитро Петращук. На його думку, це відбувається через «Полтавафарм». Натомість керівники кременчуцьких аптек «Полтавафарму» з цим не погоджуються.

 

У попередньому номері «ТелеграфЪ» розповів історію кременчужанина, чия донька хворіє на цукровий діабет і належить до категорії інсулінозалежних пацієнтів – тих, кому щодня потрібно робити ін’єкції штучного інсуліну, у даному випадку, імпортного.  Батько дівчини не зміг вчасно отримати безоплатний інсулін в аптечному пункті аптеки №212, бо інсуліну не було через те, що «Полтавафарм» затримало на кілька днів поставки.

 

 На жаль, історія кременчужанина, який звернувся до «Телеграфа», непоодинока. 14-го листопада міський ендокринолог Тетяна Цемах під час конференції, присвяченій проблемам цукрового діабету, підтвердила, що кременчужани дійсно скаржаться на періодичну відсутність безкоштовних імпортних інсулінів у кременчуцьких аптеках. «Люди до нас звертаються, просять допомогти, та що тут можна зробити?» – сказала ендокринолог і пояснила, що лікарі-ендокринологи вчасно складають та подають до аптек заявки на інсулін, натомість його поставки в місто залежать не від лікарів, а від постачальників аптек – у даному випадку від компанії «Полтавафарм» (м. Полтава).

 

Наступного дня, 15-го листопада, під час апаратної наради керівник Кременчуцького міського управління охорони здоров’я Дмитро Петращук публічно визнав, що кременчужани дійсно скаржаться на періодичну відсутність безоплатних інсулінів в аптеках. Керівник міськздороввідділу заявив, що гроші з міського бюджету сплачені за інсулін вчасно, а перебої виникають «через відсутність чіткої логістики у «Полтавафарм».

 

Послухавши заяву керівника міськздороввідділу, «ТелеграфЪ» зателефонував до двох кременчуцьких аптек, які є структурними підрозділами ПОКП «Полтавафарм». Це аптеки №212 та «Ветеран». Ми запитали,

 

чи є в аптеках станом на сьогодні, 15-те листопада, імпортні інсуліни?

 

Заступник завідувача аптеки №212 Олександра Головань відповіла:

– Вчора, 14-го листопада нам завезли вітчизняні інсуліни, завтра, 16-го листопада, заїдуть імпортні інсуліни. Таким чином усе замовлення на листопад буде виконане. На листопад у нас немає якихось порушень чи зривів поставок.

 

Завідувач аптеки «Ветеран» Тетяна Кутько на запитання «Телеграфа» відповіла так:

– Вчора ми отримали з «Полтавафарм» частину інсулінів, завтра, 16-го листопада, отримаємо імпортні інсуліни. Ми вже повідомляли, що інсулін привозять по вівторках та четвергах, тож у нас все йде за графіком. Крім того, я не розумію, чому стверджують, що інсулін людина має отримати в аптеках саме першого числа кожного місяця? Пацієнту видають дозу на місяць, тож, якщо він отримав її 10-го числа цього місяця, має прийти за черговою 10-го числа наступного місяця, а не першого числа, хіба ні?

 

 Тож кременчуцькі фармацевти не згодні зі звинуваченнями керівника міськздороввідділу Петращука щодо порушення термінів поставок з боку «Полтавафарм». Натомість маємо нагадати, як відбувається оформлення заявок на інсулін. На 20-те число кожного місяця ендокринологи подають до відповідних аптек заявки на інсулін, необхідний пацієнтам на наступний місяць. Аптечні провізори, зі свого боку, передають заявки до офісу «Полтавафарм» у місті Полтаві. А звідти інсуліни до кременчуцьких аптек надходять, як свідчать вищенаведені випадки, не раніше 16-18 числа наступного місяця. Маємо визнати, що таке виконання заявок складно назвати оперативним, адже від подання заявки до її виконання минає майже повний місяць. А те, що пацієнти та їхні родичі через це нервують – цілком зрозуміло, адже люди навчені, що перебої мають місце.

 

До речі, аналогічні скарги щодо затримки виконання заявок на поставки інсулінів у вересні поточного року озвучила і головний лікар Центральної районної лікарні Марія Ігнатчук. На сесії Кременчуцької райради вона засвідчила, що у вересні «Полтавафарм» вчасно не поставила в район інсуліни, навіть у ті села, які оплатили заявку.

 

Мовою цифр:

7000 хворих на цукровий діабет у Кременчуці

1105 з них – інсулінозалежні і потребують щоденних ін’єкцій інсуліну

58 дітей-діабетиків зареєстровано у Кременчуці у 2017-му році

 

3,5 млн. грн виділено з міського бюджету Кременчука на закупівлю інсулінів у 2017-му році

3,35 млн грн виділено з обласного бюджету на закупівлю інсулінів для кременчужан

1,34 млн грн виділено з обласного бюджету додатково на листопад 2017-го на закупівлю інсулінів для кременчужан

Автор: Лариса Артеменко Джерело фото: Ульяновская правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх