Тарифи на комуналку - по-новому: парламент ухвалив новий закон «Про житлово-комунальні послуги»

9.11.2017, 14:32 Переглядів: 13 331

Тарифи на комуналку - по-новому: парламент ухвалив новий закон «Про житлово-комунальні послуги»

Тарифи за домовленістю сторін, плата за управління будинком та обов'язкові договори на вивезення сміття - дещо із нового закону

 

Сьогодні Верховна Рада ухвалила новий Закон «Про житлово-комунальні послуги». Законопроект №1581-д підтримали 262 народних депутата.

 

Віце-прем'єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко вважає, що ухвалений Закон є першим кроком до можливості мешканців багатоквартирних будинків «впливати на надання якісних послуг за справедливою ціною».

 

«Прийнятий закон у комплексі із 417 Законом «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» спрямовані на зміцнення в Україні інституту «ефективного власника», - зазначив Геннадій Зубко, виступаючи в парлаименті.

 

Отже, новий закон орієнтований на те, що власники квартир є одночасно співвласниками допоміжних приміщень, комунікацій, даху — тобто всього будинку. І самі мають відповідати за його стан.

 

Що цікавого в Законі

 

  1. Тарифи на житлово-комунальні послуги встановлюються за домовленістю сторін, крім випадків, коли відповідно до закону вони є регульованими. А якщо тарифи є регульованими, вони встановлюються уповноваженими законом державними органами або органами місцевого самоврядування відповідно до закону.

    Це означає, що виконком не повинен встановлювати тариф на утримання будинків (навіть у тих будинках, де не створене ОСББ). Мешканці зможуть самі визначитися з надавачем послуги та з платою за його послуги.

  2. Передбачається впровадження плати за управління багатоквартирним будинком. Якщо співвласники не створили ОСББ і не визначилися, як управляти своїм багатоквартирним будинком, орган місцевого самоврядування проводить конкурс. Ціна послуги з управління визначається на рівні ціни, запропонованої в конкурсній пропозиції переможцем та закріплюється в договорі.

  3. Передбачене право споживача на зменшення розміру плати за житлово-комунальні послуги у разі їх ненадання, надання в неповному обсязі або зниження їх якості.

  4. За надання неякісних комунальних послуг встановлюється відповідальність, запроваджується перевірка якості житлово-комунальних послуг.

  5. Виводиться в окрему послугу поводження з відходами. Встановлюється, що власники або наймачі, користувачі, у тому числі орендарі, джерел утворення побутових відходів, земельних ділянок повинні будуть укладати договори з виконавцем послуг з вивезення побутових відходів, здійснювати оплату послуг з поводження з побутовими відходами та забезпечувати роздільне збирання побутових відходів.

  6. Рахунки за газ виставлятимуться на підставі квартирних лічильників та передбачається встановлення пені у розмірі 0,01% за кожний день прострочення виплат.

 

Незабаром ми більш детально проаналізуємо, як вплине новий закон про комуналку на наше життя.

Автор: Тетяна Донченко Джерело фото: Zmi.ck.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх