Кременчужани стоять під Радою недарма – є перемога!

7.11.2017, 18:00 Переглядів: 18 540

Кременчужани стоять під Радою недарма – є перемога!

 

Вперше ухвалено Виборчий кодекс із відкритими списками для голосування

 

 У вівторок, 7-го листопада, Верховна Рада ухвалила у першому читанні Виборчий кодекс, яким передбачено голосування за відкритими списками. Це законопроект № 3112-1 (його автори – нардепи Черненко, Ємець, Парубій та інші). За цей законопроект проголосувало 226 нардепів.

 

Ухвалення Виборчого кодексу з відкритими для голосування списками кандидатів – одна з вимог протестувальників, які майже місяць стоять під Верховною Радою. Вони простояли там два попередніх тижні, коли Рада не збиралася на засідання. І дочекалися нарешті нового парламентського тижня, коли нардепи зібралися у залі Ради для розгляду законопроектів.

 

Весь цей час під Радою стоїть і кременчуцький намет. Від самого початку мітингувала під Радою відома кременчуцька активістка Ольга Тищенко. Був там Леонід Харченко. Перед голосуванням 7-го листопада до Києва виїхав відомий кременчуцький активіст Микола Кравченко та ще кілька десятків кременчужан (на фото вгорі).

 

 

«ТелеграфЪ» поспілкувався з Миколою Кравченком. Нас цікавило, скільки людей цього дня зібралося під Верховною Радою та як поводяться поліцейські? Пан Микола відповів:

 

– Зараз, після того, як почалася перерва у засіданні Ради, людей поменшало, позамерзали, пішли грітися. Але на 18-ту годину, коли почнеться вечірнє засідання, усі зберуться. Загалом нас із Кременчука приїхало кілька десятків свідомих людей. Зранку тут було багато протестувальників, я вам переслав фото (дивись нижче). Щодо поліцейських, то їх, навпаки, менше, ніж на початку акції протесту. І перевіряють вони нас сьогодні не так ретельно, як тоді, без металошукачів, хоча рюкзаки передивляються. Від себе хочу сказати одне – ми вимагаємо, щоб Рада ухвалила закони, про які йшла мова від початку акції. А хто про нас щось говорить, нехай собі кажуть. Та як не крути, а Виборчий кодекс таки ухвалили! Це вже перемога! – каже кременчуцький активіст.

 

 

 

Кременчужани стоять під Радою недарма – є перемога!

 

 

А ось кременчуцькі нардепи Шаповалов та Жеваго за Виборчий кодекс із відкритими списками не голосували. При голосуванні за законопроект №3112-1 обидва утримались.

 

Натомість законопроект №3112 (теж проект Виборчого кодексу, але без відкритих списків) обидва нардепи підтримали – проголосували «за». Та він провалився, його підтримали лише 102 нардепи.

 

Нагадаємо, 19-го жовтня, перед тим, як на два тижні залишити залу засідань, народні депутати з гуркотом провалили усі три законопроекти, що стосувалися змін виборчого законодавства (зокрема і щодо відкритих списків). Натомість сьогодні ситуація в Раді змінилася – маємо відкриті списки.

 

З приводу ухвалення Виборчого кодексу народний депутат Мустафа Найєм написав на своїй сторінці у Фейсбуці:

 

– Когда вас будут спрашивать, зачем люди выходили под Верховную раду, показывайте им этот пост. У нас еще одна #перемога - Верховная рада приняла в первом чтении избирательный кодекс. На моей памяти это самый прогрессивный закон о выборах за всю историю независимости страны - пропорциональная система с открытыми списками.

 

Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх