Ці ліки не варто давати дитині для лікування грипу та ГРВІ

3.11.2017, 10:55 Переглядів: 22 102

Ці ліки не варто давати дитині для лікування грипу та ГРВІ

МОЗ та кременчуцькі лікарі попереджають про неефективність певних звичних для нас методів лікування

Керівник Кременчуцького міського відділу охорони здоров’я Дмитро Петращук запевняє, що епідситуація у місті контрольована та не виходить за межі сезонного збільшення кількості захворювань на ГРВІ та грип. У місті поки не зареєстровано жодного випадку грипу.

 Натомість кількість випадків ГРВІ дещо зросла. Якщо два тижні тому до лікарів звернулося 942 особи з ознаками гострої респіраторної вірусної інфекції, то минулого тижня їх вже було 1008. Традиційно 60-65% хворих – це діти.

 

Відповідно, як і щороку виникає питання, як їх найефективніше лікувати? Цього сезону на нас чекає несподіванка – Міністерство охорони здоров’я (МОЗ) України оприлюднило перелік препаратів, які не варто застосовувати для лікування дітей від грипу та ГРВІ. Це звичні для нас препарати. Ось їх перелік:

  • антибіотики;
  • інтерферони;
  • антигістамінні препарати;
  • противірусні препарати;
  • імуномодулятори;
  • «сиропи від кашлю»;
  • «комбіновані ліки від застуди»;
  • вітаміни;
  • рослинні препарати.

МОЗ вчинив як МОЗ – надрукував перелік і крапка. «ТелеграфЪ» пішов далі та розпитав відомого кременчуцького педіатра, чому саме ці препарати не варто застосовувати для лікування малечі від респіраторних вірусних інфекцій.

 

Коментарі до переліку МОЗ надала Ольга Кирчик – завідувач педіатричного відділення поліклініки №2 Кременчуцької міської дитячої лікарні:

Ці ліки не варто давати дитині для лікування грипу та ГРВІ

Антибіотики

– не варто застосовувати для лікування, бо вони діють лише на бактерії, на вірус не діють. Антибіотики призначають, коли до вірусної інфекції долучаються бактеріальні ускладнення або має місце пов’язана вірусно-бактеріальна інфекція. Це встановлює лікар за клінікою хвороби та аналізом крові.

 

Інтерферони

– не варто застосовувати через ризик подальших ускладнень. Інтерферони утворюються в організмі людини у відповідь на атаку «чужинців» (вірусів, бактерій тощо). Людський організм власними силами утворює ці інтерферони. Коли ми приймаємо ще й таблетовані інтерферони, то таким чином намагаємося активізувати процес утворення природних інтерферонів у власному організмі. Лікарі попереджають, що через надмірне та несанкціоноване терапевтом вживання інтерферонів згодом у дитини можуть розвиватися аутоімунні захворювання, коли організм починає утворювати антитіла до власних клітин.

 

Антигістамінні препарати

– не варто застосовувати, бо вони призначені виключно для випадків, де має місце алергічна реакція. Якщо алергічної реакції немає, немає і сенсу застосування антигістамінних препаратів. Крім того, вони мають побічні ефекти – зокрема відчутно висушують слизові оболонки дитини, а суха слизова оболонка не спроможна боротися з вірусною інфекцією.

 

Противірусні препарати

– не варто застосовувати, бо це, за версією МОЗ, препарати з недоведеною ефективністю.

 

Імуномодулятори

– не варто застосовувати, бо вони позначені МОЗ як препарати з недоведеною ефективністю. Крім того, на думку кременчуцького педіатра Ольги Кирчик, імунітет – це надто складна та тонка структура, щоб брутально туди втручатися за порадою реклами або подруги чи доктора Інтернета.

 

«Сиропи від кашлю»

– не варто застосовувати для лікування кашлю у малюків до 4-х років. А для лікування дітей у віці до 2-х років це категорично не бажано. Пов’язано це зі специфікою дитячого організму. У малюків знижений кашльовий ефект, вони просто неспроможні відкашляти мокротиння у повному обсязі. Те, що мами намагаються полегшити їм процес відкашлювання сиропами, ефекту не дає, бо спроможність відкашляти залежить від параметрів грудної клітки та м’язів, які у маленьких діток ще недорозвинені. Через ці фізіологічні особливості малюків сироп досить часто на дає бажаного ефекту.

 

«Комбіновані ліки від застуди»

– не варто застосовувати, бо вони полегшують симптоми протікання хвороби, але не лікують її – навпаки, часто уповільнюють процес одужання. До складу комбінованих препаратів (це всім відомі та добре розлекламовані «гарячі напої з приємним апельсиновим/шоколадним/лимонним смаком» або шипучі диво-таблетки тощо) зазвичай входить жарознижувальна речовина, вітамін С та стимулюючі препарати. Відповідно, після їх застосування висока температура знижується, а вітамін С певною мірою компенсує кволість хворого, і, відповідно, утворюється картина полегшення стану. Натомість лікарі нагадують, що висока температура – це захисна реакція організму. Антитіла до вірусу утворюються в організмі саме при високій температурі, тож її зниження завдяки комбінованим препаратам не завжди доречне (звісно, якщо температура не перевищує 38,5).

 

Вітаміни

– не варто застосовувати, бо вони жодним чином не впливають на вірусну інфекцію.

 

Рослинні препарати

– не варто застосовувати, бо їхня ефективність не доведена.

 

Звісно, що після того, як МОЗ заніс до списку «небажаних» купу звичних для нас препаратів, а відомий кременчуцький педіатр це підтвердив, «ТелеграфЪ» запитав, що ж залишається робити батькам дитини, яка захворіла на ГРВІ? Ольга Кирчик відповіла, що треба робити:

  • зволожувати повітря в кімнаті, де лежить хвора дитина (робити вологе прибирання тощо). Бо в сухому теплому повітрі віруси розмножуються набагато швидше, ніж у вологому прохолодному середовищі;
  • підтримувати у кімнаті хворого нормальну температуру – 20 градусів;
  • збивати температуру лише у випадку, якщо вона сягає  38,5 градусів;
  • давати дитині часто пити (це можуть бути морси, компоти із сухофруктів, чай з яблуком, родзинками);
  • промивати ніс сольовими розчинами (це можуть бути регідрон біо; ОРС – оральний розчин сольовий, або розчин домашній – на 1 літр кип’яченої води 1 чайна ложка морської солі).

І звісно ж, викликати лікаря.

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх