Геракл із Кременчуцького краю Захар Ялов

2.11.2017, 13:04 Переглядів: 6 273

Як французький Лувр пов’язаний із Кам’яними Потоками та кременчуцьким цирком

Непереможний борець Захар Ялов рвав ланцюги, гнув і ламав підкови й піднімав неймовірну вагу, а на старому Крюківському мосту він піднімав автомобіль із каменем.

 

Богатир із Кам’яних Потоків Захар Ялов народився у 1870 році. У 1891 році 150- кілограмового богатиря закликали до військової служби. Служив матросом на Балтиці, в імператорському військово-морському флоті.

 

Як розповів краєзнавець Євген Бергер, під час одного з морських походів ескадри до Франції на кораблі зіпсувався пристрій для підняття якоря. Захар, на очах здивованої команди, без особливих зусиль витягнув якір. Слух про богатиря дійшов до імператора Миколи II, який нагородив його кишеньковим годинником. З того часу Захара Ялова взяли в імператорську свиту.

 

Ялов розважав поважних осіб: рвав залізні ланцюги, ламав металеві підкови. Під час показового номеру Захар клав на плечі довгу залізну рейку, потім запрошував 12 людей, які повисали на ній, він піднімав їх на витягнутих руках над головою і крутив навколо себе. Фрагмент саме цієї рейки зберігається у Луврі в Парижі.


Спортсмен неодноразово виступав у бійцівських поєдинках у Петербурзі, на арені Кременчуцького цирку, де завжди перемагав. Дружив із відомими борцями-силачами Іваном Піддубним, крюків’янином Андрієм Чернишовим, який виступав у цирку Чінезелі під іменем Ганс Шульц (чи Шварц).


У 1900 році в Стокгольмі відбувалися чергові Олімпійські змагання, де Ялов отримав золоту медаль. Наступна перемога - на чемпіонаті в Парижі (1905 р.). Захар брав участь у багатьох змаганнях за кордоном. У 1908 р. в Лондоні став переможцем IV Олімпійських ігор, а в 1922 р. у Франції став чемпіоном світу з вільної боротьби.

 
Після Громадянської війни у 1921 році 51-річний Ялов повертається у Кам'яні Потоки. Помер Захар Петрович у 1923 р. Після того як побився об заклад на чверть самогону. Він відірвав паровоз від рейок на кілька сантиметрів, але через кілька днів помер, захлинувшись кров'ю. Похований у Кам'яних Потоках, на роздоріжжі Дніпропетровського шляху, неподалік від Покровської церкви. Пам'ять про Геракла з Кременчуцького краю живе й досі, у Кам'яних Потоках проводять щорічно змагання на його честь.

 

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх