Громадськість перемогла, але частково: «Теплоенерго» проведе слухання по тарифах на тепло і гарячу воду 9 жовтня

6.10.2017, 13:59 Переглядів: 6 063

Громадськість перемогла, але частково: «Теплоенерго» проведе слухання по тарифах на тепло і гарячу воду 9 жовтня

Сьогодні виконком зібрався на термінове засідання, щоб затвердити порядок проведення громадських слухань по тарифах. Але його затвердили, порушуючи вимоги законодавства.

Сьогодні, 6 жовтня виконком зібрався на термінове засідання, про яке пресі повідомили за 25 хвилин до його проведення. Саме засідання тривало усього 5 хвилин. На порядок денний винесли одне-єдине питання: про затвердженя порядку проведення відкритих слухань проектів рішень виконкому щодо тарифів та інвестиційних програм.

 

Відповідно до рішення, проведення громадських слухань покладається на суб'єкт господарювання, який має намір змінити тарифи. Проте термін на скликання таких слухань визначений дуже малий — усього два календарні дні. Цитуємо рішення виконкому:

 

«Не пізніше ніж за 2 календарних дні до дня проведення відкритих слухань суб’єкт господарювання розміщує на своєму офіційному веб-сайті (за наявності) та на офіційному веб-порталі Кременчуцької міської ради та виконавчого комітету оголошення про проведення відкритих слухань.»

 

Також рішення виконкому визначає порядок врахування пропозицій та зауважень від громадян. Створена комісія, яка опрацьовуватиме пропозиції.

 

Повний текст затвердженого проекту рішення можна скачати за посиланням нижче.

 

poryadok-vdkritih-sluhan.doc [57 Kb] (cкачиваний: 38)

 

Як повідомив «Телеграфу» директор КП «Теплоенерго» Дмитро Питулько, підприємство проведе відкриті слухання по тарифах 9 жовтня, наразі вже сьогодні відповідне оголошення розмістять на сайті підприємства на порталі міської ради.

 

Від автора, співкоординатора громадської ініціативи «Відкритий доступ».

 

Шановні читачі сайта telegraf.in.ua! Це ми з вами — з тими, хто скачав зразок листа та відправив його до мерії — домоглися відкритих слухань з питань тарифів. Це ми змусили виконком ухвалити порядок проведення таких слухань, хоча на засіданні жодним чином не згадали про наші листи. Це ми (якщо говорити точніше, найактивніша частина з нас) виявили громадську позицію та показали, що ми можемо відстояти своє право на інформацію та на участь у місцевому самоврядуванні.

 

Але перемога лише часткова. По-перше, встановлений дуже малий термін для проведення відкритих слухань. За два дні до проведення слухань по тарифах фактично неможливо донести інформацію про них до споживачів послуг. По-друге, сам проект рішення про затвердження порядку слухань ухвалений з порушенням Закону України «Про доступ до публічної інформації»: він був оприлюднений у день ухвалення, а не за 20 днів, як регламентує закон. Тобто громадськість була позбавлена можливості дати зауваження до проекту. Є підстави оскаржувати сьогоднішнє рішення виконкому у суді та домагатися його скасування. Це дозволить також відтермінувати підвищення тарифів на тепло і гарячу воду.

 

Але даний процес потребує часу, грошей і моральних зусиль. Тому ми хочемо запитати у вас, чи варто боротися далі? Бо нам потрібна підтримка. 

 

Чи варто скасовувати у суді рішення виконкому про затвердження порядку відкритих слухань по тарифах?

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.

ВІДКРИТИЙ ДОСТУП:

Закон «Про доступ до публічної інформації» зобов'язує владу публікувати фінансову звітність, інформацію про закупівлі, про вільні земельні ділянки, оренді комунальних приміщень, про прийняті рішення, проекти. Це дає можливість кременчужанам контролювати владу, використання нею бюджетних коштів – наших з вами грошей, сплачених у вигляді податків.

Всупереч закону, частина інформації залишається закритою або публікується на сайті Кременчуцької міської ради з порушенням термінів. Ми хочемо домогтися, щоб влада неухильно дотримувалася закону. І будемо розповідати про те, що від нас намагаються заховати.

Кампанію «Відкритий доступ» у 2016-2017 роках журналісти реалізовували за підтримки МЗС Чехії у рамках програми Transition, неурядової організації NESEHNUTI і ГО «Європейський клуб».

Координатор проекту в «Кременчуцькому Телеграфі»:
Тетяна Донченко, 066-299-09-53
e-mail: t.donchenko88@gmail.com

Читайте також:



Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх