Сюрприз! Кременчужанку заочно «засудили» за комуналку

7.10.2017, 08:35 Переглядів: 9 702

Сюрприз! Кременчужанку заочно «засудили» за комуналку

Кременчужанка випадково дізналась, що три роки тому над нею «звершили» суд за несплачену комуналку: окрім 600 грн боргу за тепло, вона має погасити ще майже 500 грн судових витрат. Ані повістки, ані самого рішення вона взагалі не отримала. Чи є сенс «воювати» з судом, який виніс «заочне» рішення, і як, сидячи вдома, дізнатись, чи не записали вас до боржників держвиконавці?

Кременчужанка Катерина, яка за 5 років заборгувала за тепло близько 600 грн, планувала реструктуризувати цей борг – аби не виникло проблем із субсидією. Аж тут випадково дізналась: три роки тому «Полтаваобленерго» подало на неї за борг до суду. І виграло. Тож вона – «офіційна» боржниця, яка, окрім боргу за тепло, має сплатити ще й близько 500 грн судових витрат, які лише зростали усі ці три роки. Кременчужанка в шоці: вона й не знала, що її справу розглядали у суді – ані судової повістки, ані рішення так і не отримала…


– Я пішла до «Полтаваобленерго» реструктуризувати свій борг, – ділиться вона з нами. – А мені кажуть: у грудні 2014 року по вас був суд. Тож реструктуризувати борг я зможу лише після того, як сплачу судові витрати по моїй справі. Я їх слухаю і нічого не розумію: я ж законослухняний громадянин, якби мені прийшла повістка, я б підтюпцем бігла до того суду! Але ж я навіть не знала. Ніхто не сповістив мене і про рішення суду – якби не прийшла до енергокомпанії, то так би далі і жила собі не знаючи.


Шокована цією новиною жінка вирішила, що за таких умов їй вигідніше сплатити сам борг, який вона збиралась реструктуризувати: аби не залишитись без субсидії. Тож виплатила його сама за кілька місяців. Із судовими витратами, про які випадково дізналась, вирішила поки що не розбиратися. А, за даними, які їй надали у «Полтаваобленерго», це 121 грн судового збору, 290 грн – індекс інфляції та ще плюс 73 грн –3% річних. Тобто разом «плюс» майже 500 грн, а це практично стільки ж, скільки становив її борг…


Чи дійсно суд може «оженити» вас без вашої присутності: ухвалити рішення щодо вашого комунального боргу, навіть не повідомивши про дату цього судового «весілля»? Чи варто «воювати» із судом, який не поставив вас до відома, та оскаржувати його рішення? У якому випадку краще сплатити ці витрати, а коли є сенс позиватися? Розібратись із ситуацією, типовою для багатьох кременчужан, нам допоміг адвокат Руслан Лазоренко.


– Пане Руслане, судова повістка, за законом, має надсилатися поштою рекомендованим листом із повідомленням або через кур’єрів. А наша читачка стверджує, що не отримувала жодного повідомлення від суду: чи можливо скасувати винесене рішення на підставі того, що боржника належним чином не поінформували про розгляд його справи?

– Можливо, у цьому випадку здійснювалось наказне провадження і суд порахував, що судовий наказ набрав законної сили, і видав його стягувачу для примусового виконання, – коментує пан Лазоренко. – Боржник може звернутися до суду, який видав наказ, з заявою про скасування наказу, з клопотанням про поновлення пропущеного з поважних причин строку на його оскарження. Проте з формальних підстав, таких як неповідомлення боржника, суд не скасує судовий наказ: лише у разі, якщо в заяві про скасування є посилання на обставини, які свідчать про повну або часткову необґрунтованість вимог стягувача з посиланням на докази, якими боржник обґрунтовує свої заперечення проти вимог стягувача.


– Тобто у випадку з Катериною такий позов є безперспективним: вона подасть апеляцію, але навряд чи суд стане на її бік і скасує попереднє рішення. Жінка ще й понесе додаткові судові витрати…
– Якщо борг відповідає дійсності, ви його визнаєте, то сенсу позиватись і справді немає. Ви лише відтягуєте час. Але ж якщо цей борг є безпідставним або завищеним, у вас є перспектива добитися свого, подавши заяву про скасування судового наказу. Ви можете ознайомитись із матеріалами справи, перевірити правильність нарахування заборгованості, надати обґрунтування та виграти справу. Тоді всі судові витрати має компенсувати інша сторона судового процесу.


– Кременчужанка каже, що їй виставили близько 500 грн судових витрат, частина з них «набігла» за ці три роки: вона й не знала, що в неї є борг, який постійно росте. Чи вся ця сума обов’язкова до сплати?
– Якщо мова йде про судовий наказ, який набрав законної сили (а не малозрозумілий документ з «Полтаваобленерго»), а боржник його не збирається оскаржувати, то він підлягає обов’язковому виконанню, і ті суми, які визначені в цьому наказі, підлягають до сплати.

 

мовою закону

Чому вас можуть судити за комуналку «заочно»

Руслан Лазоренко, адвокат:

– Згідно з Цивільним процесуальним кодексом України (наказне провадження) судовий наказ є особливою формою судового рішення, що видається судом за результатами розгляду вимог, зокрема, заявлено вимогу про стягнення заборгованості за оплату житлово-комунальних послуг, телекомунікаційних послуг, послуг телебачення та радіомовлення з урахуванням індексу інфляції та трьох відсотків річних, нарахованих заявником на суму заборгованості. У разі прийняття судом ухвали про відкриття наказного провадження суд у триденний строк з моменту її прийняття видає судовий наказ по суті заявлених вимог. При цьому видача судового наказу проводиться без судового засідання і виклику стягувача та боржника для заслуховування їхніх пояснень.


Чому ви можете роками нічого не знати

– Після видачі судового наказу, не пізніше наступного дня, суд надсилає його копію боржникові разом з іншими документами рекомендованим листом із повідомленням, – пояснює адвокат. – Днем отримання боржником копії судового наказу є дата, зазначена у поштовому повідомленні про вручення. У разі, якщо боржник відмовляється від отримання копії судового наказу або він відсутній за вказаною адресою, днем отримання боржником копії судового наказу є день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову боржника отримати копію судового наказу чи відмітки про його відсутність за вказаною адресою.


– Виходить, фактично, я можу і не побачити цей документ, адже мій підпис на поштовому повідомленні не обов’язковий…
– Так. Але додам, що боржник має право на ознайомлення з матеріалами цивільної справи відносно нього і у справі мають бути докази відправлення судового наказу і доданих документів.


Пропустив термін оскарження – бігай удвічі більше

10 днів є у боржника, аби подати заяву про скасування судового наказу (відлік – з дня отримання його копії). За результатами розгляду заяви суд може залишити її без задоволення, скасувати чи змінити судовий наказ. Рішення суду може бути предметом апеляційного оскарження. Якщо строк оскарження вийшов, ви можете звернутися з клопотанням про поновлення терміну на оскарження судового наказу – якщо пропустили його з поважних причин.

 

– Особа не позбавлена можливості на ознайомлення з матеріалами справи та на отримання судового наказу, але в даному випадку необхідно робити все оперативно, щоб не пропустити термін на його оскарження, оскільки відлік часу йде з моменту, коли особі стало відомо про порушення її прав (про видачу судового наказу), – зазначає адвокат.

 

Що варто знати про «заочний суд»

  • Судити можуть заочно: видача судового наказу проводиться без судового засідання і виклику сторін
  • Ви можете нічого не знати про документ: суд має надіслати вам копію наказу рекомендованим листом із повідомленням – лише так наказ може набути чинності. Але ваш підпис на поштовому повідомленні не є чимось вкрай обов’язковим: запишуть, що ви відсутні за вказаною адресою…
  • З формальних підстав, таких як неповідомлення боржника, суд не скасує цей наказ

 

А чи я часом не боржник? Ану, гайда в Інтернет

Вберегти себе від неприємностей із автівкою чи мандрівкою, та й взагалі, не чекати кілька років на радісну новину «ви – боржник», можна вже зараз. Лежачи на дивані з ноутом. Просто зайдіть на сайт erb.minjust.gov.ua. Це – єдиний реєстр боржників. Введіть своє прізвище та ідентифікаційний код. Затамуйте подих і чекайте, що скаже вам сайт:)


Тобто, сидячи вдома, реально дізнатись, чи не «висить» на вас якийсь судовий борг.

 

в тему

Де чекати неприємностей: в аеропорту чи за кермом автівки?

Боржників, які потрапили у списки до держвиконавців, не випускають за кордон, а ще забирають їхні авто на штрафмайданчики, аби сплатити той борг. Принаймні такими неприємностями лякають тих, хто має борги за комуналку. Чи дійсно це так? Чи може статися так, що ви придбали путівку за 25 тис грн, але через судовий борг у 500 грн прикордонники не пустять вас на літак, зіпсувавши відпустку?


– Для цього має бути окреме рішення про заборону виїзду за кордон. Лише на підставі нього працівники прикордонної служби можуть заборонити вам виїзд із країни.


– А щодо арешту автівок за борги?
– Це можливо, адже держвиконавці накладають арешт на все майно боржника. І були випадки, коли за борг у 100 грн вони накладали арешт на майно вартістю 300 тис грн. Відомості щодо транспорту, що підпадає під арешт, є у правоохоронців. І якщо таке авто зупиняють, автівку відправляють на штрафмайданчик. Забрати її можна лише після погашення суми боргу та видачі постанови про закриття виконавчого провадження

Автор: Виктория МУДРАЯ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх