Лічильник води за 21 тисячу гривень. «Кременчукводоканал» розіслав абонентам «листи щастя»

3.10.2017, 16:03 Переглядів: 19 506

Лічильник води за 21 тисячу гривень. «Кременчукводоканал» розіслав абонентам «листи щастя»

Споживачів налякали високою ціною на встановлення лічильників, сподіваючись на те, що вони встановлять прилади обліку самостійно

Кременчужани у соцмережах активно обговорюють новацію «Кременчукводоканала». Цього тижня мешканці приватних будинків та мешканці ОСББ почали отримувати «листи щастя». Мешканцям приватного сектору пишуть, що водоканал має «намір провести реконструкцію системи водопостачання вашого домоволодіння»: встановити комерційний вузол обліку води на групу будинків.

 

Вартість диво-лічильника з можливістю дистанційно передавати дані (з проектом і монтажем) просто ошелешила людей: 20 940 грн 47 коп. В ультимативній формі водоканал просить кожного абонента протягом 10 днів надіслати лист у відповідь: повідомити, чи збирається він встановлювати лічильник силами підприємства, чи зробить це самостійно.

 

Для ОСББ (об'єднань співвласників багатоквартирних будинків) вартість вузла обліку ще дорожча: 26 тисяч гривень. При цьому, якщо споживач не пише відповідь на «лист щастя», вважається, що він обирає послугу водоканалу зі встановлення лічильника.

 

Плату за лічильники підприємство хоче отримати в розстрочку у термін «не більше 5 років», посилаючись на Закон «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання».

 

«Закон України передбачає 2 місяці на вибір варіанта з моменту отримання повідомлення, а в цьому папірці якісь незрозумілі 10 днів... Та й як можна щось обчислити, якщо дати на папірці немає, мені його не вручали і підпису мого в якій-небудь відомості того ж водоканалу теж немає?», - пише на сторінці у Фейсбук Наталя Богдановська.

 

 

Кременчужанка Діна Комягіна також повідомляє у соцмережі, що вже відмовилася від коштовного лічильника водоканалу — надіслала на підприємство письмову заяву про те, що поставить лічильник самостійно.

 

Депутат міськради Олександр Кальченко, до якого звернулися мешканці ОСББ, наголошує, що закон «Про комерційний облік...» не містить вимоги визначатися з лічильником протягом 10 днів. Крім того, не є обов'язковою і дистанційна передача даних — а відповідно, замість супердорогих лічильників можна ставити бюджетний варіант. Крім того, вищезгаданий Закон не вимагає відшкодувати вартість лічильника обов'язково протягом 5 років: відповідно до ст.3 Закону «сплата внесків розстрочується на п’ять років або на інший строк за згодою сторін».

 

Лічильник води за 21 тисячу гривень. «Кременчукводоканал» розіслав абонентам «листи щастя»

 

Олександр Кальченко ставить під сумнів ціну на встановлення лічилників, які пропонує водоканал:

«Повернемося до ціни яку пропонує водоканал, а це 26 000 грн, відкриваю інтернет, дивлюся ціну лічильників наприклад MWN POWOGAZ ПОЛЬЩА від DN50 до DN100 (типопрозмір лічильника — ред.) ціна 4800-5800, проект ще нехай навіть тисяча, робота 2-3 тисячі разом в середньому 8000, питання звідки 26 000?»

 

На водоканалі вирішили полякати споживачів ціною...

 

2 жовтня під час брифінгу журналісти поцікавилися в мера Віталія Малецького новою ініціативою водоканалу. Міський голова лише частково був у курсі ситуації та доручив своїм підлеглим розібратися.

 

Сьогодні, 3 жовтня, на сайті міської ради розмістили додаткове повідомлення від адміністрації КП «Кременчукводоканал». Підприємство повідомило, що вартість лічильника з комплексом робіт є орієнтовною.

 

«Зрозуміло, що вартість облаштування кожної будівлі буде визначатися окремо з урахуванням переліку фактично виконаних робіт у разі виконання таких робіт фахівцями нашого підприємства. Крім того, до листа-повідомлення був доданий бланк заяви для визначення кількості споживачів, які самостійно встановлять прилади обліку води. Таке опитування дає змогу визначити обсяг коштів, необхідних для обладнання житлових будинків комерційними приладами обліку».

 

Звідки ж узялися майже 21 та 26 тисяч гривень про які повідомили абонентам? Про це ми запитали в Сергія Костюка, начальника відділу приладів комерційного обліку КП «Кременчукводоканал».

 

- Будемо говорити так, це максимальне, що ми «накрутили». По-перше, нові лічильники ми повинні ставити з передачею даних. Ми не можемо створювати команду, яка буде знімати показники лічильників. Потім — монтаж на межі балансової належності. Ми повинні поставити лічильник у колодязі. Коли ми будемо робити, ми зробимо з мінімальними витратами і за фактом — за актом виставимо рахунок. Сума буде меншою. Але ж закон визначає, що ми повинні завершити установку лічильників до 2019 року. Треба обладнати 1118 багатоповерхівок і близько 4000 домоволодінь. Тобто ми повинні щомісяця встановлювати 60-70 лічильників. Якими силами? От ми і хочемо, щоб абоненти самостійно встановлювати лічильники, - каже Сергій Костюк.

 

Втім, Сергій Костюк визнає, що з терміном 10 днів водоканал дещо «перестарався»: формулювання некоректне.

 

Якщо виникають питання щодо лічильників, адміністрація водоканалу просить звертатися за роз’ясненнями до начальника відділу приладів комерційного обліку КП «Кременчукводоканал» Сергія Костюка за телефонами: 77-97-18, (067) 530-84-85.

 

Що потрібно зрозуміти

 

  1. Повідомлення про лічильники розсилають лише тим мешканцям приватного сектора, які й досі платять за нормою. Тобто якщо у вас є індивідуальний прилад обліку, то міняти його не потрібно.

  2. Абонент має право самостійно встановити лічильник у домоволодінні приватний сектор) або будинковий лічильник спільно з сусідами — в ОСББ, щоб не платити зайві гроші водоканалу.

  3. Лічильник повинен бути встановлений до 2 серпня 2019 року. Більш детально про вимоги Закону «Про комерційний облік...» - нижче у матеріалі "Усіх на лічильник". Важливо розуміти: показники індивідуальних лічильників теж враховуються. 


 


Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 6 від 8 лютого 2024)

Кременчуцький ТелеграфЪ

Читати номер

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх