Лікування «по-кременчуцьки»: за прийом лікаря - 50 гривень, за укол - 20

27.09.2017, 13:01 Переглядів: 26 260

Лікування «по-кременчуцьки»: за прийом лікаря - 50 гривень, за укол - 20

Інструкція: як за це не платити

У колишній 4-й поліклініці з пацієнтів беруть по 50 гривень за прийом лікаря та по 20 за кожен укол. «ТелеграфЪ» з’ясував, чому так, та як потрапити до лікаря безоплатно.

 

До редакції «Телеграфа» звернулася обурена кременчужанка, мама двох маленьких дітей. Тетяна (так звуть нашу читачку) розповіла, що після поїздки у справах дуже захворіла, температура піднялася до 38-ми градусів, дуже боліла голова, тож вона зранку одразу пішла до колишньої 4-ї поліклініки (просп. Лесі Українки, 80), щоб записатися на прийом до отоларинголога. У реєстратурі їй сказали, що прийом до отоларинголога платний, коштує 50 гривень, які треба сплатити через термінал, встановлений у холі колишньої поліклініки, а чек принести лікарю. Тетяна, звісно, обурилась, та жінці було так зле, що відмовитись від прийому вона не ризикнула, заплатила і з чеком пішла до лікаря.

 

Крім 50 гривень за прийом отоларинголога, Тетяна того дня заплатила ще 40 гривень за два уколи (по 20 кожен). Крім того, 50 за знімок. Наступного дня заплатила ще 20 грн за укол, а ще через день – знову 60 грн за послуги. На додачу купила за власні гроші на 70 гривень шприців, спирту, вати, рукавичок та дезінфікуючих серветок для уколів – все це вона віддала медсестрам у маніпуляційній. Чеки на оплату послуг жінка надала редакції. Ліки, виписані лікарем, вона теж купувала за власні гроші. За словами Тетяни, один день такого лікування коштує їй 400 гривень. Ось що вона розповіла:

 

– Після того як я звернулася до «Телеграфа», мене запросили до завідувачки поліклініки. Досить чемно зі мною там спілкувалися, вона сказала, що якби я прийшла до них, перш, ніж скаржитись до газети, вони б мені пояснили, куди йдуть гроші, які я заплатила, що на них купують апаратуру. Я сказала, що не хочу, щоб мені пояснювали, куди йдуть ці гроші, я хочу лікуватися безоплатно, бо я за це вже сплачую податки! Завідувачка сказала, що це медична реформа, далі все буде платним, і що у вартість уколу входять шприц, рукавички, спирт, вата, тож пацієнту наразі не треба ходити все це купувати і це дуже зручно. Я їй пояснила, що навпаки, я все це купила, віддала медсестрам, а потім ще й заплатила за кожен укол по 20 гривень! І, до речі, кололи мене без рукавичок і жодного разу не дали дезінфікуючі серветки, які я купувала! Вона викликала медсестру. Та спершу заявила, що не казала мені нічого купувати і я їй нічого не приносила! Це взагалі щось! Зрештою завідувачка пояснила, що якби я пішла до сімейного лікаря, мені б не довелося платити за візит до отоларинголога. Я так і не зрозуміла, навіщо мені ходити до сімейного лікаря, коли мені потрібен отоларинголог, бо в мене гайморит! Слухала я все це, слухала, та й сказала: ви, звичайно, вибачте, та перш ніж робити реформу, ви її хоча б обдумайте!

 

 

«Ми нікого не примушуємо, це добровільні благодійні внески!»

 

Ситуацію прокоментувала Тетяна Ковадло – керівник консультативно-діагностичного центру комунального некомерційного медичного підприємства «Лікарня інтенсивного лікування «Кременчуцька»:

 

Лікування «по-кременчуцьки»: за прийом лікаря - 50 гривень, за укол - 20

 

– Пані Тетяно, чи правда, що за консультацію профільного лікаря вашого центру пацієнт мусить заплатити 50 гривень, а за кожен укол – по 20?

 

– Як це «мусить»? Ми нікого не примушуємо, це – добровільні благодійні внески!

 

– Ну як же добровільні, якщо без чека про оплату послуг пацієнт не отримає ані уколів, ані консультації лікаря?

 

– Це абсолютно недостовірна інформація. До мене звертаються десятки пацієнтів, які не можуть оплатити послуги, ми завжди йдемо їм назустріч.

 

– Деталізуйте, будь ласка, то укол і консультація лікаря – це платна медична послуга?

 

– Наразі це – добровільний благодійний внесок, коли міністерство ухвалить відповідні рішення, це буде послуга.

 

– Тобто ви за своїми рішеннями випереджаєте в. о. міністра Супрун?

 

– Я дію в межах наказів по лікарні «Кременчуцька», я не видаю таких наказів, у мене є керівництво – директор лікарні Віктор Анатолійович Сичов.

 

– Зрозуміло. Тоді поясніть, будь-ласка, які матеріали та послуги входять у вартість уколу за 20 гривень?

 

– Туди враховані вата, спирт, рукавички, шприці, все. Тобто людина приходить лише з власними ліками та чеком і їй роблять укол.

 

– Але ж пацієнтка стверджує, що вона не лише оплатила уколи по 20 гривень, а й придбала за власні гроші (70 грн.) усі шприци, вату, рукавички, спирт та спиртові серветки, бо так їй сказали в маніпуляції. І медсестри усе це в неї забрали, як так?

 

– З цією ситуацією ми вже розібралися. Я викликала співробітників маніпуляції, вони пояснили, що це, можливо, сталося автоматично, адже ми лише нещодавно почали працювати за новою схемою.

 

– А медсестри, які змусили пацієнтку заплатити двічі, матимуть дисциплінарне стягнення? До речі, де всі її шприци та серветки?

 

– Хочу підкреслити, що наразі ми не отримали письмової скарги від пацієнтки. Натомість ми за власною ініціативою запросили її на бесіду та принесли вибачення. Ще раз повторюю – ми нікого не примушуємо платити за послугу.

 

– Ви особисто не примушуєте, бо ви – керівник, натомість це роблять співробітники реєстратури, адже саме там жінку повідомили, що вона має оплатити і візит до лікаря, і уколи?

 

– З дівчатами з реєстратури ми вже провели бесіду. Вони надали відвідувачу не зовсім точну інформацію. Я пояснила їм, що вони мають спершу скерувати пацієнта до сімейного лікаря, тоді ці послуги будуть безоплатними.

 

– Тобто, якби пацієнтка з гайморитом пішла спершу до сімейного лікаря, а не до лора, то надалі вона б не платила ані за візит до лора, ані за уколи?

 

– Так! На сімейну медицину виділені кошти, це все фінансується, Уляна Супрун робить особливий наголос на тому, що всі пацієнти мають спершу проходити через сімейного лікаря, а вже він, склавши попередній діагноз, може скерувати пацієнта до вузькопрофільного фахівця – скажімо, до того ж лора. І тоді людині не доведеться платити. Та люди цього просто не знають.

 

Тернисті шляхи медреформи по-кременчуцьки

 

Отримавши скаргу, «ТелеграфЪ» поїхав розбиратися до колишньої 4-ї поліклініки – нагадаємо, в рамках медреформи по-кременчуцьки вона була реорганізована. І, схоже, ця реорганізація добряче заплутала кременчужан, бо вони за звичкою йдуть лікуватися до комунальної 4-ї поліклініки. А насправді там наразі розташовані два окремих комунальних лікувальних заклади. Це Центр первинної медико-санітарної допомоги № 3 (ЦПМСД № 3) та консультативно-діагностичний центр.

 

Лікування «по-кременчуцьки»: за прийом лікаря - 50 гривень, за укол - 20

 

ЦПМСД – це осередок сімейної медицини, тут приймають сімейні лікарі. А консультативно-діагностичний центр – це структурний підрозділ комунального некомерційного медпідприємства «Лікарня інтенсивного лікування «Кременчуцька». Тут приймають вузькопрофільні спеціалісти – лор, кардіолог, травматолог тощо.

 

 

Прийом сімейного лікаря безоплатний. Призначені ним аналізи та процедури теж безоплатні.

 

За прийом вузькопрофільного фахівця з консультативно-діагностичного центру, якщо ви прийшли до нього без направлення сімейного лікаря, доведеться платити. За уколи теж.

 

Звісно, виникає запитання, на якій підставі у комунальному консультативно-діагностичному центрі пацієнтів змушують оплачувати послуги? А у чеках, до речі, зазначають, що це благодійні внески, а не оплата медичних послуг.

 

 

Лікування «по-кременчуцьки»: за прийом лікаря - 50 гривень, за укол - 20

 

Керівник центру Тетяна Ковадло пояснила «Телеграфу», що власноруч не видає таких наказів, а керується наказами свого керівництва – директора лікарні «Кременчуцька» Віктора Сичова.

 

Дійсно, на інформаційних стендах у приміщенні колишньої поліклініки розклеєні тексти наказів директора Сичова щодо порядку отримання, обліку та використання благодійних (добровільних) внесків.

 

Лікування «по-кременчуцьки»: за прийом лікаря - 50 гривень, за укол - 20

 

Нагадаємо, доктор Сичов неодноразово пояснював журналістам доречність як благодійних внесків, так і платних медпослуг, та посилався на медичну реформу, яка передбачає тотальне запровадження таких послуг.

 

Проблема в тому, що медична реформа з її платними послугами ще не ухвалена, а окремий підрозділ кременчуцької медицини вже реалізує такі платні послуги, визначаючи їх водночас і послугами, і благодійними внесками.

 

Як медики хитрують – телемедицини немає, а гроші беруть

 

На всіх поверхах колишньої 4-ї поліклініки разом з наказами директора Сичова розміщене і оголошення без підпису. Пацієнтів повідомляють, що з 1-го серпня безкоштовні лише послуги за направленням сімейного лікаря, все інше – за гроші. І посилаються на п. 13 р. І Постанови КМУ № 1138 «Про затвердження переліку платних послуг…».

 

Лікування «по-кременчуцьки»: за прийом лікаря - 50 гривень, за укол - 20

 

Та у п. 13 Постанови № 1138 немає ані платних уколів, ані слів про сімейного лікаря. Він викладений так: до переліку законних платних послуг віднесені «лабораторні, діагностичні та консультативні послуги за зверненнями громадян, що надаються без направлення лікаря, зокрема із застосуванням телемедицини» (це нова фішка від в. о. міністра охорони здоров’я Супрун – діагноз скайпом, через інтернет).

 

Але ж наша читачка не отримувала діагноз скайпом, вона прийшла на прийом до лікаря! Тоді чому її змусили платити за цей прийом та призначення?

 

За версією «Телеграфа», якщо не пересмикувати текст п. 13, то й прийом профільного лікаря з консультативно-діагностичного центру, і уколи, які він призначив, не можуть бути віднесені до переліку чинних платних послуг – а, відповідно, мають бути безоплатними.
Натомість, коли людина захворіла і їй зле, хіба вона піде читати автентичний текст Постанови № 1138? На те й розрахунок.

 

Як не платити за візити до лікаря

 

Заходите до реєстратури. Там два віконечка. Підходите до того, де видають талони на прийом до сімейних лікарів, і отримуєте талон.
Перш ніж потрапити до сімейного лікаря, треба пройти кабінет № 307. Там поміряють тиск, температуру, зріст і зважать. Якщо ви вперше прийшли до сімейного лікаря, доведеться пройти ще флюорографію, гінеколога та онкоогляд. На жаль, до 307-го пацієнти займають живу чергу. Це дуже марудно, але без відвідин 307-го сімейний лікар вас не оглядатиме.

 

Лікування «по-кременчуцьки»: за прийом лікаря - 50 гривень, за укол - 20

 

Далі – на третій поверх. Саме там знаходиться ЦПМСД № 3 і там приймають сімейні лікарі. Сімейний лікар має встановити попередній діагноз. Якщо ваше захворювання в межах його компетенції, він призначить лікування. Якщо ваш випадок поза межами його компетенції, видасть направлення до вузькопрофільного фахівця.

 

УВАГА! З цим направленням фахівець консультативно-діагностичного центру огляне вас безоплатно. Без направлення доведеться заплатити 50 гривень. Тож на цьому тернистому шляху лікування по-кременчуцьки ми завжди щось втрачаємо – або час, або гроші, або – тьху-тьху – і здоров’я.

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 6 від 8 лютого 2024)

Кременчуцький ТелеграфЪ

Читати номер

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх