Чи вистачить коштів Кременчуку у бюджеті-2018 на обіцяне зростання зарплат бюджетників?

20.09.2017, 11:03 Переглядів: 3 140

Чи вистачить коштів Кременчуку у бюджеті-2018 на обіцяне зростання зарплат бюджетників?

Прем’єр пообіцяв, що зарплати освітян зростуть на 25%, а медиків – на 18; проте контрольні цифри освітніх та медичних субвенцій для Кременчука таке зростання не забезпечують

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман пообіцяв зростання зарплат педагогам на 25%. Зростання зарплат медиків, за підрахунками уряду, передбачено на 16%.

 



Як відомо, місцеві бюджети на зарплати вчителів та медиків отримують субвенції (цільове фінансування) з Державного бюджету. Міське фінансове управління Кременчука вже отримало контрольні цифри освітянської та медичної субвенцій. Але вони не забезпечують обіцяне урядом зростання, констатують фінансисти.

 

Як зазначає Тетяна Тетьоркіна, заступник начальника міського фінансового управління, отримані контрольні цифри забезпечують зростання зарплат у галузі освіти лише на 15% (не на 25%, які обіцяє уряд), у галузі медицини — на 10,5% (за рахунок зростання мінімальної заробітної плати, не на 16% - як прогнозує уряд для медиків). А це означає, що місто «перетягуватиме» гроші на зарплати за рахунок економії на інших міських потребах. Не уникнути й режиму економії на преміюванні бюджетників.

 

Втім, місцеві фінансисти сподіваються, що уряд додасть грошей на зарплати, і до другого читання Держбюджету контрольні показники збільшаться.

 

- Ми чекаємо на перше читання. Після першого читання контрольні цифри повертаються назад у Кабмін, доопрацьовуються, і нам надсилають інший варіант. Але зараз говорити про зростання зарплат на 25% педагогам контрольна цифра не дає підстав, - каже Тетяна Тетьоркіна.

 

Чи вистачить у Кременчука грошей на підвищення зарплат іншим бюджетникам, на яких не приходять гроші з Держбюджету, і місто має розраховувати виключно на свої доходи? Про це ми запитали віце-мера з фінансів Тетяну Неіленко. Проте вона каже, що зараз поки що неможливо прогнозувати міський бюджет-2018: фіскальна служба наразі не дає показників по податках, крім того, поки що не зрозуміло, на якій базі доходів формуватиметься новий міський бюджет. Імовірно, що в податковому законодавстві будуть зміни.

 

Нагадаємо, 15 вересня уряд передав до Верховної ради проект Держбюджету на 2018 рік. Доходи Держбюджету, відповідно до документу, складуть 877 млрд грн (проти 779 млрд грн в 2017 році). Доходи зведеного бюджету (Держбюджет разом з місцевими бюджетами вперше перевищать трильйон гривень (проти 974 млрд грн у 2017 році).

 

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх