Кременчужани вшанували Героїв, які пройшли пекло Іловайська

29.08.2017, 12:31 Переглядів: 3 944

Кременчужани вшанували Героїв, які пройшли пекло Іловайська

Біля пам'ятника Героям АТО та меморіального знака загиблим в Іловайському котлі вшанували кременчужан, яким вдалося повернутися і тих, хто залишився на полі бою

29 серпня кременчужани у третю річницю Іловайської трагедії вшанували героїв, які пройшли пекло котла. Біля пам'ятника Героям АТО та меморіального знака загиблим в Іловайському котлі, який відкрили минулого року, вшанували кременчужан, яким вдалося повернутися і тих, хто залишився на полі бою.

 

Ще 5 років тому ніхто не думав, що наш однокласник, сусід чи друг дитинства стане на захист України від російського окупанта.

 

За офіційними даними в Іловайську загинуло близько 300 осіб, але за словами свідків - загиблих близько тисячі. Серед них і 10 кременчужан, які стали воїнами Небесного братства:


- Андрій Деребченко
- Олексій Борищак
- Антон Кирилов
- Олексій Древаль
- Юрій Дудка
- Степан Усс
- Дмитро Назаренко
- Олександр Карпенко
- Антон Бутирін
- В’ячеслав Іонов (рідні проживають у Кременчуці, сам боєць народився у Луцьку)
- Василь Милащенко (родом з Дніпропетровщини, рідні проживають у Кременчуці)

 

Кременчужани вшанували Героїв, які пройшли пекло Іловайська

 

Минуло три роки від Іловайської трагедії, але досі не всі полеглі Герої поховані. Доля ще одного кременчужанина, Ігоря Ткаченка, залишається невідомою.

 

 

Сержант батальйону «Донбас» Олег Штефан, який 4 місяці побував у полоні розповів:

- Три роки назад, саме 29 серпня, ми потрапили в полон. 44 дні пробули в підвалі СБУ Донецька, згодом «Моторола» передав нас в Іловайськ до «Гіві». Віра в те, що наше діло праве тримала нас. У полоні нас підтримувала віра кременчужан та рідних. 26 грудня нам сказали: «собирайтесь укропы, вас будут менять». Під'їхало 4 урали й нас у терміновому порядку погрузили в машини. Ми пам'ятаємо і ніколи не пробачимо.

 

Військовий медик Олександр Кравченко, який допомагав пораненим зазначив: «Я бачив смерть побратимів, бачив велич і силу духу українського народу. Україна це не просто місце на карті, це наше небо, земля, наші люди».

 

Міський голова Віталій Малецький додав, що дуже важко говорити дивлячись в обличчя загиблих кременчужан, яким не було й 30 років:

- Вони говорили своїм рідним, що їх мобілізували, але йшли добровольцями. Вони йшли, щоб повернути мир на нашу землю. Сьогодні ми ще раз переосмислюємо помилки, які допустили тоді. Історія розставить крапки і визначить винних, але вона вже зараз визначила героїв, які зі зброєю повертали українську землю. Мир на українську землю можна повернути лише тоді, коли український прапор повернеться в зруйновану іловайську школу, повернеться в Крим.

 

Поки зачитували імена загиблих кременчужан в російсько-українській війні мами і дружини загиблих першими покладали квіти до підніжжя пам'ятника. Після них вже вшанували пам'ять міський голова з заступниками, депутатами, побратими, бійці 107 полку, нацгвардійці та кременчужани. 

Історії кременчужан про Іловайську трагедію:


Автор: Альона Душенко Джерело фото: Прес-служба виконавчого комітету Кременчуцької міської ради
Теги: війна АТО
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх