Строки та періодичність виплат заробітної плати

27.07.2017, 11:15 Переглядів: 6 553

Роботодавець зобов'язаний дотримуватись строків виплат заробітної плати і вказати у договорі з працівником конкретні строки її виплати

 

Строки та періодичність виплат заробітної плати

- Строки та періодичність виплати зарплати працівникам закріплені в статті 115 Кодексу законів про працю України і статті 24 Закону України “Про оплату праці” від 24.03.1995 р. № 108/95-ВР, а саме: заробітна плата виплачується працівникам регулярно в робочі дні у строки, встановлені колективним договором або нормативним актом роботодавця, погодженим з виборним органом первинної профспілкової організації чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом (а в разі відсутності таких органів - представниками, обраними і уповноваженими трудовим колективом), але не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує шістнадцяти календарних днів, та не пізніше семи днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата, - пояснює Григорій Гриценко, заступник начальника відділу Управління Держпраці у Полтавській області.

 

Тобто конкретні строки виплати заробітної плати за першу та другу половину місяця необхідно прописати в колдоговорі чи іншому нормативному акті роботодавця, наприклад, у Положенні про оплату праці. Ці документи мають бути погоджені з виборним органом первинної профспілки чи іншим органом, уповноваженим на представництво трудовим колективом (за відсутності таких органів — представниками, обраними й уповноваженими трудовим колективом).

 

- Отже, роботодавець має встановити в названих документах саме конкретні дати виплати заробітної плати, приміром, заробітна плата за першу половину місяця – 22-го числа, заробітна плата за другу половину місяця – 7-го числа наступного місяця, а не проміжки часу до 7-го числа та до 22-го числа місяця, - наголошує Григорій Гриценко.

 

Однак, як каже заступник начальника відділу Управління Держпраці, якщо день виплати збігається із вихідним, святковим або неробочим днем, тоді зарплата виплачується напередодні (ч.2 ст.115 КЗпП, ч.2 ст.24 Закону України “Про оплату праці”). Зважаючи на те що це законодавча вимога, порушень щодо зменшення 16 календарних днів між виплатами заробітної плати не буде. В наступні місяці роботодавець зобов’язаний дотримуватись строків виплати заробітної плати, встановлених колективним договором чи іншим нормативним документом.

Автор: editor
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх