Як поділили понад 120 бюджетних мільйонів у Кременчуці (проект розподілу)

21.07.2017, 13:43 Переглядів: 3 994

Як поділили понад 120 бюджетних мільйонів у Кременчуці

Фінансисти прогнозують перевиконання міського бюджету до кінця року на суму понад 120 мільйонів гривень. Бюджет уже фактично поділили: 20 липня, міська рада затвердила рішення. Куди ж підуть додаткові гроші? Найдорожче обійдуться будівництво, освіта і чиновники.

Міська рада 20 липня, на своїй сесії переглянула міський бюджет. Депутати додатково розподілять 121,64 мільйона грн бюджетних грошей. Це майже вся сума перевиконання міського бюджету, яка очікується до кінця 2017-го року. Тож, як прогнозують у фінансовому управлінні, це остання велика правка у міський бюджет.

 

 

Як поінформував мер Віталій Малецький, до кінця року очікується перевиконання бюджету на 124 мільйони гривень, тобто на 32,7%, і це середній показник в Україні (за даними Асоціації міст України). У першому півріччі бюджет міста перевиконано на 38 мільйонів гривень, і до кінця року очікується стійкий приріст. Такий оптимістичний прогноз і дає можливість розподілити додаткові кошти до кінця року. Якщо бюджет не отримає прогнозовану суму, то, за словами мера, доведеться урізати деякі «некритичні» витрати.


Однак міський голова сподівається на перевиконання і каже, що передумови до цього є.


– У нас стійка тенденція до перевиконання бюджету протягом шести місяців, немає перевиконання лише у травні, тому що підприємства заплатили авансом податки на прохання Держфінслужби, – розповів Віталій Малецький під час засідання профільної бюджетної депутатської комісії.


Очікується зростання надходжень від головного джерела доходів міського бюджету – податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) за рахунок того, що бюджетоутворювальні підприємства стали працювати стабільніше і більше платити своїм працівникам. Зокрема, у мерії спрогнозували, що зростуть надходження ПДФО за рахунок нафтопереробного, вагонного і сталеливарного заводів.


Довідково: у структурі міського бюджету ПДФО складає майже 62%, це той податок, який кожен із нас платить зі своєї зарплати.

 

 

2,043 млрд грн
– такою є сума бюджету Кременчука після внесення змін та доповнень. Раніше, за результатами першого кварталу 2017 року, бюджет уже збільшили на 18 млн грн.

  

«Проїдання» більше за розвиток

На діаграмі представлено, як розподілять перевиконання бюджету. Отже, фактично гроші діляться на дві великі частини. Одну можна назвати бюджетом «проїдання» – це поточні потреби: зарплата, енергоносії, харчування, медикаменти, утримання міських закладів, соцдопомога за рахунок міського бюджету, відшкодування пільгових перевезень тощо. Інша – бюджет розвитку, це офіційна назва для фонду витрат на капітальне будівництво, капітальні ремонти та купівлю товарів довгострокового вжитку (наприклад, комунальної техніки). Із потреб «проїдання» ми виокремили зарплати усіх бюджетників, на які теж додаються гроші, бо інакше до кінця року попереднього бюджету не вистачить.


Отже, на розвиток піде 43,35% від перевиконання бюджету, а більша частина додаткових коштів – на «проїдання». Але сума грошей, яка передається до бюджету розвитку (52,7 млн грн), все одно значна.

 

Мовою цифр

… 15 млн грн піде на ремонт доріг. При розподілі міського бюджету у грудні 2016 на дороги вже виділено 34 млн грн, таким чином повна сума складе 49 млн грн.
…на медикаменти витратять 2,3 млн грн. Із них левова частка – 2 млн грн призначена на інсулін. Програму «Цукровий діабет» фінансує держава, інсулін надходить централізовано, але не завжди вчасно. До того ж вид інсуліну, який купується за державні кошти, підходять не всім діабетикам, тому з бюджету міста виділяються додаткові гроші. Також за рахунок бюджету куплять вакцину проти сказу.
… у лікарні куплять обладнання. Планується придбати ендоскопічну стійку (1 млн грн), фіброгастроскоп, а також санітарний автомобіль (178 тис грн).
… у поліклініці замінять вікна та модернізують систему опалення. 310 тис грн виділено на ці потреби Центру надання первинної медико-санітарної допомоги № 1 (на вулиці Мазепи).
…на соцзахист населення додають 5,36 млн грн. Левова частина цих грошей (4 млн грн) піде на відшкодування пільгових перевезень у міському транспорті. Також передбачені гроші на матеріальну допомогу малозахищеним громадянам (1 млн грн), на продуктові набори для цієї категорії, на перевезення до дач та городів.
… на дитяче оздоровлення додадуть півмільйона. Кошти підуть на часткову компенсацію вартості путівок для пільгових категорій.
… на свята витратять 448 тис грн. Саме така сума додається на організацію масових заходів за рахунок міського бюджету.
… на підтримку спортивних клубів дадуть 933 тис грн. Левова частка призначена футбольному клубу «Кремінь».

 

Кому дістанеться найбільше грошей?

На іншій діаграмі показано, як розподілять бюджет за витратами по галузях і міських потребах (дані у млн грн). Проаналізуємо Топ‑3 міських витрат.

 

1. На будівництво – 19,8 млн грн

Фінансується з бюджету розвитку. У вказану суму входить лише нове будівництво та реконструкція (без капітальних ремонтів). Найбільше грошей вкладатимуть у такі об’єкти:
6 млн грн на реконструкцію будівлі майбутнього Центру надання адмінпослуг (колишня школа № 14), ще 270 тис грн – на будівництво комп’ютерної мережі нового ЦНАП;
4,5 млн грн – на реконструкцію адмінбудівлі Нацгвардії на Молодіжному (вул. Княгині Ольги, 3);
4,2 млн грн – на реконструкцію парку «Придніпровський» та паркових електромереж;
1,1 млн грн – реконструкція тротуару на вулиці Мічуріна (від будинку № 74 до школи № 3);
1,49 млн грн – на нові мережі зовнішнього освітлення;
1 млн грн – на утеплення фасадів будинків;
0,63 млн грн – на проект будівництва тролейбусних ліній на Раківку.


2. На освіту – 

18,44 млн грн
Із цих грошей 9,9 млн грн піде на виплати зарплат освітянам. Нагадаємо, уряд подбав про престижність праці педагогів, підвищивши їм оклади на два розряди в тарифній сітці. Учителям оклади підвищили за рахунок державної субвенції, а за вихователів, працівників позашкільних закладів заплатить міський бюджет.
На капітальні ремонти в освітянських закладах додатково виділять 7,8 млн грн.


3. На чиновників – 16,71 млн грн

Додаткові витрати на органи місцевого самоврядування (тобто на чиновників та утримання їхніх робочих місць) виходять на почесне третє місце, залишивши трохи позаду і комуналку, і утримання доріг, і (далеко позаду) медицину. Зокрема, на заробітну плату чиновникам піде 11,2 додаткових мільйона. Річ у тім, що уряд своєю постановою нещодавно підвищив тарифні оклади службовцям місцевого самоврядування. Слід сказати, що їхні оклади, дійсно, відставали від окладів інших бюджетників. Проте місцеві чиновники компенсували собі цей розрив преміями. Так, чиновникам вищої ланки місцеві депутати рішенням сесії затвердили премії у розмірі 180% від окладу.


Але зараз «слугам народу» і оклади підвищили, але й від високих премій вони не відмовляються. А депутати потурають «дорогим чиновникам»: проект рішення про зменшення премій на сесію не виносили.


Між іншим, медикам теж не завадило б грошей на премії, бо оклади лікарів-інтернів після підвищення мінімалки до 3200 зрівнялися з окладами прибиральників, бо, на відміну від освітян, їхні тарифні оклади на два розряди не зросли. Уряд рекомендував уникати «зрівнялівки» за допомогою премій. Але на зарплати медикам коштів від перерозподілу бюджету Кременчука не дістанеться – лише чиновникам від медицини… 


Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 6 від 8 лютого 2024)

Кременчуцький ТелеграфЪ

Читати номер

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх