Правильно сформований хребет дитини, на 100% залежить від батьків

20.07.2017, 10:00 Переглядів: 9 865

 

Перший рік життя дитини, особливо важливий у формуванні хребта, тому батькам треба приділяти достатньо часу, вміння та прислухатись до порад спеціалістів 

 

 

  Нещодавно в Києві відбувся тренувальний курс з фізіотерапії та реабілітації. Ялова Тетяна, методист з лікувальної гімнастики та дитячого масажу з Медичного Центру Сімейного Здоров'я, була присутня на цьому закладі. 

 

Правильно сформований хребет дитини, на 100% залежить від батьків

 

Проводили його фізіотерапевти з університету HERZING, штат Вісконсін. Американці читали лекції, проводили практичні заняття та консультували пацієнтів, які мають проблеми з хребтом та суглобами. За їхніми висновками в багатьох з цих випадків мали місце неправильна постава, відсутність достатнього м’язового корсету, а проблема сягала своїми коренями раннього дитинства, тому що саме на першому році життя хребет дитини має набути певної S-образної форми. Тільки правильно сформований хребет здатен витримувати значне вертикальне навантаження, амортизуючи під час рухів та поштовхів, а достатній м’язовий корсет забезпечить підтримку і саме хребту, і внутрішнім органам.
Займаючись з дитинкою масажем та відповідною її віку гімнастикою можливо досягти гарних результатів у фізичному, а отже і в психічному розвитку малюка.

 

 

Шкіра немовляти має багато рецепторів, які реагують на дотик, зміну температури, на тиск. Отримуючи ці сигнали, центральна нервова система обробляє їх і тим самим розвивається. В перші місяці життя масаж виконує роль пасивної гімнастики і поступово замінюється гімнастичними вправами,що відповідають ступіню фізичного розвитку дитини. За допомогою певних масажних прийомів можна розслабити м'язи, що знаходяться в гіпертонусі, і простимулювати ослаблені. В деяких випадках тільки виконання рефлексонормалізуючої гімнастики допомагає подолати ознаки патологічних рефлексів.

 

 

Але ще більш важливо не порушувати схеми правильного фізичного розвитку, створені Природою, до якого підходу у вихованні дитини закликають прихильники Body-Mind Centering. Body-Mind Centering — це інтегративний підхід, який має діло з рухом, тілом та свідомістю як цілісними та взаємопов'язаними процесами. В "Body-Mind Centering підході" впевнені: те, як малюк рухається на першому році життя, зумовлює його подальше функціонування; рухові можливості розвиваються поступово, крок за кроком; у випадку пропуску одного з етапів кожний наступний руховий патерн не формується належним чином, що викликає слабкість м'язів, які відповідають за вертикальне положення корпусу та повноцінну пряму ходу. І наслідуючи цей підхід батьки саме і формують здоровий хребет та сильний м'язовий корсет своєму малюку.

 

Отже важливо, щоб малюк поступово пройшов через всі етапи рухового розвитку:

 

 

1.Підняття голови в положенні "лежачи на животі з упором на лікті" та утримування її — формується шийний лордоз;
2.Підтягування ніжок до живота та підтягування верхньої частини тіла(групування) - тренуються брюшний прес та передня поверхня стегон;
3.Підняття верхньої частини тіла на прямих ручках(віджимання) — формується поперековий лордоз, тренуються м'язи верхнього плечового поясу;
4.Перенесення маси тіла з одного боку на інший — ротація хребта ;
5.Підйом навколішки, похитування в цьому положенні, присаджування — тренування вестибулярного апарату, укріплення м'язів спини та живота, формування фізіологічного грудного та крижового кіфозів;
6.Повзання — задіяні всі м'язи тіла,завершення формування кульшових суглобів, узгоджена робота правої та лівої півкуль мозку;
8.Стояння на колінах — плавний перехід до вертикального навантаження, тренування вестибулярного апарату;
9.Підйом від опори, переступання приставним кроком — укріплення м'язів нижніх кінцівок ;
10.Хода вперед - важливий результат загального розвитку рухів, який напряму залежить від встановлення у дитини реакцій рівноваги.
Нажаль, рання вертикалізація дитини (неправильне носіння на руках та в слінгах, несвоєчасне присаджування, використання ходунків, пригунків, встановлення на ніжки до того часу, як дитя самостійно зможе це зробити) завдає значної шкоди її кістковій системі і може в подальшому спричинити деформації хребта, стоп, гомілок, кульшових суглобів, а також призвести до раннього виникнення ознак остеохондрозу.

 

У Медичному Центрі Сімейного здоров’я є можливість прийти на прийом до досвідченого методиста з лікувальної гімнастики та дитячого масажу. Проконсультуватись як правильно займатись з дитинкою масажем та відповідною її віку гімнастикою, щоб досягти гарних результатів.

 

Любі батьки! Бажаємо вам виховати здорове та щасливе покоління!

 

Медичний Центр Сімейного Здоров'я 

 

наша адреса:

вул.Київська, 14

 

регістратура тел.:

(0536)77-34-54,

77-57-37,

77-57-57,

(067)551-2-551,

(067)-503-39-49.

 

Пн-Пт — з 7.30 до 19.00

Сб-Нд — с 7.30 до 15.00

 

Офіційний сайт: klinika-zdorovya.com

 

Автор: на правах рекламы
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх