Кременчук-Кирилівка: догори пузом біля моря

16.07.2017, 09:08 Переглядів: 14 868

Ви невибагливі, дуже втомлені, хочете спокійно лежати біля моря й ні про що не думати? Їдете на відпочинок з дітьми? Ідеально підійде популярне селище Кирилівка на Азовському морі. Але якщо хочете драйву та екскурсій – вам явно не сюди…

 Зазвичай я надаю перевагу Чорному морю, але цьогоріч донька «підбила» поїхати на Азовське – у популярну серед кременчужан Кирилівку. Напевне, популярну тому, що туди возять маршрутками просто з міста, не треба ніяких пересадок. А ще донька, яка тут була не раз, рекламувала беззаперечні переваги: чисте тепле море та пляжі, яких на Федотовій косі вистачає на всіх, дешевий відпочинок (житло-їжа).


Море і пляж

Їдеш дорогою від автостанції на Федотову косу: праворуч – лиман, ліворуч – суцільні бази, за якими море. Пляжі на Федотовій косі чудові – чистенькі, з дрібним ракушняком. Щодня працівники баз відпочинку їх прибирають – вигрібають дрібне граблями, після чого залишається «місячний пейзаж». Але урн недостатньо, і відпочивальники смітять...

 

 

Море ж першого дня розчарувало мою доньку: виявилося не таким чистим, як минулого року. У воді біля берега плавали водорості, негусті, але долати їх треба було метрів зо два-три (проте наступного дня вони майже всі відпливли). Зазначу, що в Залізному порту на Чорному морі, де я відпочивала торік, зелені на деяких пляжах набагато більше, ніж у Кирилівці. Місцевий «капітан» легкого катера, який возить відпочивальників на прогулянки, теж нарікав на брудне море. Казав про якісь баржі, що зайшли в порт і не «помилися», тому й занесли водорості. Проте, коли ми побували у сусідньому Степку і побачили море там, то раділи Кирилівці. У Степку – суцільне зелене місиво, шар водоростей, ніби матрац, лежить на узбережжі. Тож їхати до Степка я б не радила.

 

 

 

На лимані на Федотовій косі теж можна купатися і мазатися гряззю. Дуже мілко – води по коліно і по пояс, але кусає якась дрібна живність у воді (кажуть, що не шкідливо, але неприємно). Лиман облюбували серфінгісти та поціновувачі водних лиж.

 

Житло

Варіанти на будь-який гаманець. Від 50 гривень (така вивіска майоріла на одній із баз з вагончиками). Але не поспішайте «купуватися» на економний економ. Вас чекає пекельна спека у металевому вагончику або в дерев’яній «будці», щось на кшталт собачої. Та ще й туалет виявиться «газенвагеном»…

Бронюючи житло, ми прискіпливо читали та допитувалися про туалети та душ. На базі, яку ми врешті вибрали, зручності у дворі якраз не розчарували (хоча теплий душ з 17.00 до 20.00 був із морською водою). Але в цілому номер виявся зовсім не таким, як на картинці (на сайті «засвітили» лише люкси). Будиночка з кондиціонером нам не дісталося – їх забронювали до нас. На відпочинку я завжди чудово почувалася й без кондиціонера, але не в Кирилівці! Спека неможлива, дерев на базі майже нуль, і на пляжі, і в будиночку, як на пательні. Наша знайома забронювала одномісний економ – за 90 гривень. На сонячному боці він перетворився на «душогубку»…

 

 

На другий день ми перебралися на іншу базу, де «люкс» на трьох запропонували не за 900 (як на нашій), а за 700. «Олл інклюзив» кондиціонер, окремий санвузол, цілодобово прісна тепла вода, холодильник, телевізор, меблі, невеличка їдальня з холодильником та мікрохвильовкою, місце під навісом).

 

 

Де поїсти

Підкріпитися у Кирилівці можна недорого: торгові точки, їдальні з комплексними обідами, кафешки швидкого харчування, магазини… Усе це по дорозі, що між базами та пляжем. Крім того, майже на кожну базу підприємливі місцеві мешканці возять обіди, пропонуючи на вибір кілька страв.

Ціни в магазинах не зашкалюють, є невеликі супермаркети, де навіть молочка та ковбаси коштують так само, як у Кременчуці. Тут же розташований ринок: овочі-фрукти навіть дешевші, ніж у нас, але м'ясо на шашлики дорожче.

Багато хто у Кирилівку везе «все своє» з собою, якщо їде машиною. На базах є кухні, видають каструлі-пательні-чайники.

 

 

Розваги

У Кирилівці є аквапарк. Із розваг на пляжі – прогулянка катером з купанням у відкритому морі (набагато чистішому, ніж біля берега). А також увесь комплекс: банани, дитячі гірки, катамарани, водні мотоцикли. Здебільшого розваги зосереджені «у центрі» - ближче до початку Федотової коси. Тут же розташувався луна-парк та колесо огляду – вид із нього на околиці просто чудовий.

 

 

Вечірній променад

Дівчата, везти у Кирилівку «лабутени» на підборах не варто! І вечірню сукню теж! Набережної тут немає! І асфальтованих доріжок (крім траси) немає. Та й ходити «при параді» нікуди! Ввечері на Федотовій косі гуляють тією самою дорогою, де є ринок та торгові точки (між базами та пляжем). Вона з ракушняка, отже, сміливо шуруйте у в’єтнамках і забувайте про чисті ноги. Або взувайте кросівки. Цією ж доріжкою їздять авто відпочивальників та таксі, ходить «паровозик» замість маршрутки - розвозить з одного кінця коси на інший.

 

 

Нічне життя у Кирилівці ми оцінили на «трієчку». Розкручений клуб «Техас» із піджеєм та піджейкою музикою не порадував – врубили якусь попсу.

 

 

Чого випити

Із вином у Кирилівці будьте дуже обережні. Під видом «Масандри», яку із Криму практично неможливо завезти, пропонують якусь спиртову бурду. Проте ми знайшли точку з винами Овідіополя (виробник в Одеській області). Їх виготовляють у великих упаковках і продають на розлив. Доволі пристойні напівсухі, мускатні вина і навіть мадера, хоча й не кримська. У Кирилівці завжди добрий сидр – яблучний та журавлиновий.

 

Екскурсії: чого нема, того нема!

Поїхати з Кирилівки нікуди! Тобто витрачати гроші, крім селища, ніде! Тому ми й говоримо, що вам гарантований дешевий відпочинок догори пузом біля моря, аж доки воно вам не набридне. Тож запасайтеся сонцезахисними кремами, щоб не згоріти, і не захоплюйтесь економією на умовах проживання – полуденну спеку варто пересидіти під кондиціонером. (Мені особисто «з головою» вистачає п’ять днів такого відпочинку.)

Хоча є недалеко від Кирилівки заповідне місце – острів Бирючий, точніше це коса. Тут куточок незайманої природи, де бродять стада оленів, ланей. Організовані екскурсії на Бирючий возять катером із Генічеська (сусідня Херсонська область). Із Кирилівки дістатися туди проблематично, не маючи авто. Або йти пішки 10 км пляжем чи ловити попутку… Я не ризикнула.

 

Ціни на відпочинок 

Житло

«Економ» у вагончику – від 50 грн/доба з людини

Стандарт у будиночку – від 200 грн/доба за двох (без кондиціонера, але з холодильником), 250 – з кондиціонером, зручності на вулиці

Люкс (всі зручності в номері) – 700-900 грн на трьох.

 

Харчування

Комплексний обід: 50-70 грн

Борщ, суп – 15-25 грн порція

Чебурек – 20-25 грн (залежно від інгредієнтів начинки)

Келих пива – 11-20 грн

Келих сидру – 14-20 грн

1 л вина (розливного) – 70 грн

 

Розваги, сервіс

Маршрутка – 10 грн

Лежак під навісом – 30 грн/день

«Паровозик» замість маршрутки - 40 грн

Дитячі атракціони – 25-60 грн

Колесо огляду – 40 грн

Прогулянка на катері (40 хв) – 50 грн

Катамаран – 150 грн/год

Аквапарк – 450 грн/9 годин, 410 грн/7 годин.

 

 

Автор: Тетяна Донченко
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх