Як кременчужанам не переплачувати за «Доступні ліки»

27.06.2017, 08:01 Переглядів: 10 500

Як кременчужанам не переплачувати за «Доступні ліки»

Інструкція як діяти

«Казали, що програма така, що безкоштовно ліки дають, а мені сказали доплатити 11 гривень. А сусідка доплатила за таке ж лише 4 гривні, і казала, що її сваха взагалі нічого не платила, їй безкоштовно дали! То чому це одному безкоштовно, а хтось 11 гривень платить?!» – таких звернень «ТелеграфЪ» отримує чимало.


Читачі питають, чому за «безплатні» ліки за урядовою програмою «Доступні ліки» доводиться доплачувати? Ми розповімо, чому так.
Із квітня, хоча і з запізненням, в Україні запрацювала урядова програма «Доступні ліки». Завдяки програмі хворі на серцево-судинні захворювання, діабет ІІ рівня та бронхіальну астму можуть придбати ліки, вартість яких повністю або частково відшкодовує держава.


МОЗУ (Міністерство охорони здоров’я України) 16-го червня вже прозвітувало, що аптеки отоварили за програмою «Доступні ліки» 1,4 мільйона рецептів і отримали 67 млн грн коштів відшкодування. Загалом же на реалізацію програми передбачено витратити 500 мільйонів гривень.


У Кременчуці теж діє урядова програма «Доступні ліки». За інформацією в. о. начальника міського управління охорони здоров’я Дмитра Петращука, станом на 21 червня у Кременчуці виписано 10 724 рецепти; з них за 6002 вже відпустили ліки.


Повний перелік адрес міських аптек, які беруть участь у програмі, можна знайти на офіційному сайті Кременчуцької міської ради, в розділі «Управління охорони здоров’я, «Доступні ліки» за посиланням.

 

Якщо в даний момент у вас немає переліку аптек, що беруть участь у програмі «Доступні ліки», шукайте аптеку з наліпкою «Аптека-учасниця програми «Доступні ліки» на фасаді.

 

Як кременчужанам не переплачувати за «Доступні ліки»

 

За умовами проекту, кожна аптека-учасниця зобов’язана мати таку наліпку (на фото). Лише в цих закладах можна отримати безоплатні ліки в рамках урядової програми «Доступні ліки». Щоб їх отримати, покупець має надати аптекарю рецепт, виписаний лікарем за програмою «Доступні ліки» (дивись фото і розділ «Правильний рецепт»).

 

Правильний рецепт на «Доступні ліки»

Як кременчужанам не переплачувати за «Доступні ліки»

 

За рекомендаціями МОЗ, правильно виписаний рецепт у рамках програми «Доступні ліки» має містити міжнародну непатентовану назву (діючу речовину) лікарського засобу, а не торгову назву лікарського препарату. На фото перед вами зразок МОЗівського рецепта. У ньому вказана діюча речовина бісопролол, і це суттєво розширює можливості вибору препарату для покупця. Бо в Реєстрі представлені 25 лікарських засобів (№№ 100–125), які містять діючу речовину бісопролол. Вони від різних виробників і, звісно ж, мають різну ціну. Та препарати мають не лише різну ціну, а й різне дозування, тому у рецепті зазначена рекомендована лікарем доза.


Крім того на рецепті, виписаному за програмою «Доступні ліки», має стояти печатка червоного кольору медустанови (на фото), в центрі якої міститься напис: «вартість підлягає відшкодуванню».


УВАГА! Не забувайте читати дрібненький напис на краєчку рецепта – «рецепт дійсний 1 місяць». Бо через місяць рецепт втрачає чинність і ви вже не зможете придбати за ним безоплатні ліки.

 

Якщо рецепта, виписаного за програмою «Доступні ліки», немає, то безоплатні ліки за цією програмою ви не купите. І ті ліки, за які держава частково відшкодовує вартість за програмою «Доступні ліки», ви теж не купите. Тож: або рецепт, або платити повну вартість.

 

Ось чому кременчужани доплачують за «Доступні ліки»

 

Доплата за певні лікарські засоби вигадана не кременчуцьким управлінням охорони здоров’я та не власниками місцевих аптек. Цього разу доплата за певні лікарські засоби, які увійшли до переліку програми «Доступні ліки», передбачена на державному рівні.


На сайті МОЗ України розміщений Реєстр лікарських засобів, вартість яких підлягає відшкодуванню (далі в тексті – Реєстр). Туди увійшли торгові назви 157 лікарських засобів. Повний перелік препаратів можна подивитися в документі МОЗ: dn_20170414_436_dod.pdf [383,64 Kb] (cкачиваний: 161)

Аналогічний документ можна знайти на сайті Кременчуцької міськради за посиланням.

Це дуже корисний документ, бо завдяки йому кожен покупець може дізнатися, яку суму за його ліки компенсує держава (сума відшкодування), а скільки коштів він має доплатити самостійно.

 


Важливо знати, що місцеві аптеки, які беруть участь у програмі «Доступні ліки», не мають права на власний розсуд змінювати зазначені у Реєстрі суми. З цього приводу «ТелеграфЪ» отримав підтвердження від в. о. начальника Кременчуцького управління охорони здоров’я Дмитра Петращука. Ми запитали:


– Пане Петращук, кременчуцькі аптеки відпускають ліки за програмою «Доступні ліки» за цінами, вказаними у Реєстрі? Суми на відшкодування та доплату відповідають вказаним у Реєстрі?


– Звичайно! Звичайно! – відповів керівник міськздоровуправління.


Отже, якщо ви хочете точно розуміти, скільки вам доведеться доплатити (чи взагалі не доплачувати!) за препарат, варто перш ніж іти до аптеки звіритися з Реєстром. Перед вами фрагмент Реєстру.

 

Як кременчужанам не переплачувати за «Доступні ліки»

 

Для прикладу візьмемо діючу речовину (МНН) аміодарон, яка йде у Реєстрі під №1. Як бачимо, аміодарон міститься аж у шести лікарських засобах, кожен з яких має свою ціну. Найдешевший лікарський засіб «Аміодарон» виробництва АТ «Лекхім-Харків» у роздріб коштує 43,31 грн (колонка 12). Держава відшкодовує за нього повну вартість – 43,31 грн (к.15). Відповідно, сума доплати покупця – 0, 00 гривень.


Та вже за препарат з аналогічним дозуванням 200 (доза)/30(таблеток) АМІДАРОН виробництва ПАТ «Київський вітамінний завод» покупцю доведеться доплатити 9,61 грн – бо роздрібна ціна упаковки цього препарату становить 52,92 грн, а держава відшкодовує лише 43,31 грн (ціна найдешевшого препарату цього класу), тож різницю сплачує покупець.


Натомість за упаковку препарату АМІОКОРДИН (Словенія), який теж містить діючу речовину аміодарон, покупцю доведеться доплатити ще більше – 37,21 грн. Бо роздрібна ціна упаковки цього препарату становить 80,52 грн, а держава, як і у попередньому випадку, відшкодовує лише вартість найдешевшого препарату групи – 43,31 грн.


Такі справи. А далі вже право покупця визначатися, який препарат обирати. Та обираючи найдешевший із найдешевших, не забувайте про колонки 5 та 6 Реєстру, де вказані доза та кількість одиниць препарату в упаковці. Бо, наприклад, АРИТМІЛ має дозування таке ж, як і АМІОДАРОН, натомість в його упаковці лише 20 таблеток, а в упаковці АМІОДАРОНУ – 30. Тому АРИТМІЛ і дешевший.

 

Що робити, якщо безоплатних ліків в аптеці немає

Це запитання читачі «Телеграфа» ставлять найчастіше. У таких випадках МОЗ радить наступне:


почекати, поки безоплатний препарат, вартість якого відшкодовується повністю, з’явиться в аптеці;


не чекати, а обрати препарат аналогічної дії, і доплатити різницю в ціні (звірившись з Реєстром);


звернутися до будь-якої іншої аптеки, яка бере участь у програмі «Доступні ліки».

 

Якщо у вас виникли проблеми з придбанням препаратів чи отриманням рецептів за урядовою програмою «Доступні ліки», телефон урядової «гарячої лінії» – 15–45.
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх