15 тисяч підписів кременчужан опинилися в корівнику, а не у президента

14.06.2017, 14:03 Переглядів: 9 119

15 тисяч підписів кременчужан опинилися  в корівнику, а не у президента

Ось так посадовці дурять нас на темі боротьби проти будівництва Біланівського ГЗК

Ми сподіваємось, що хтось замість нас побореться за екологічну безпеку та проти будівництва Біланівського ГЗК. Політики та посадовці вдало використовують цю нашу ілюзію і активно піаряться на важливих для громадян темах.

 

Під час відкриття амбулаторного відділення Кременчуцького онкодиспансеру сталася така собі подія – на урочистий захід прийшов відомий кременчуцький активіст та протестувальник Юрій Жоган. Він приніс із собою величеньку скриню, повну якихось паперів. Активіст говорив про те, що у Кременчуці дуже високий рівень онкологічних захворювань і будівництво нового Біланівського гірничо-збагачувального комбінату (БГЗК) погіршить ситуацію. Жоган намагався показати посадовцям папери зі скрині. Та високопосадовці – а це були мер Кременчука Малецький, губернатор Полтавщини Головко, начальник обласного управління охорони здоров’я Лисак – паперами Жогана не зацікавились.

 

Натомість «ТелеграфЪ» запитав активіста, що за папери він намагався показати посадовцям? Жоган відповів, що це ті самі легендарні, напівміфічні 15 тисяч підписів кременчужан проти будівництва Біланівського ГЗК. Їх зібрали ще у 2013-му році – тоді тема будівництва Біланівського ГЗК була на слуху у кременчужан і чимало політиків її підхопили. Збір підписів організував полтавський нардеп Каплін, казав, що зібрав 15 тисяч підписів і обіцяв власноруч передати їх президенту. А потім слід цих підписів загубився, і ось, через чотири роки, вони вигулькнули не у президента, а у міського активіста. Ось що громадський активіст розповів «Телеграфу»:

 

15 тисяч підписів кременчужан опинилися  в корівнику, а не у президента

 

– Пане Юрію, що за коробку з підписами на бланках нардепа Капліна ви намагалися показати губернатору Полтавщини?

 

– Так це підписи кременчужан проти будівництва Біланівського ГЗК, які ми збирали!

 

– Звідки вони у вас?

 

– Так мені їх особисто передав Каплін на зберігання. Пам’ятаєте, ми з ним збиралися йти в екологічну ходу до Києва, до президента, ну, і так вийшло, що не пішли, ось він мені і передав їх на зберігання. А коли мене депортували, ці підписи зберігала Лариса Сокіл, десь вона у себе в корівнику їх ховала, щоб, бува, не викрали, а коли я повернувся, то віддала.

 

– Виходить, нардеп збрехав, коли сказав на передвиборчій прес-конференції, що вони у президента?

 

– Я так в інтерв’ю про народного депутата сказати не можу, це вже ви робите свої висновки.

 

– Поясніть, навіщо ви принесли ці підписи до онкодиспансеру і чому взагалі опинилися на тих урочистостях?

 

– Так по соцмережах кинули «клич» приєднатися до акції. Якась жінка, вона якось у мене в друзях на Фейсбуці з’явилася, Шульга, здається. Вона скинула посилання приєднатися до акції біля онковідділення.

 

– Що за акція? На чию підтримку?

 

Ну Малецький же на YouTubе запустив ролик, що він проти Жеваго бореться і проти його Біланівського ГЗК, і за це до нього упереджене ставлення з боку різних органів, і прокуратуру на нього напустили. Ну й закликали, щоб прийшли люди його підтримати, адже на відкритті мав бути губернатор... А потім та жінка скинула повідомлення, що все скасовується, акції не буде, бо губернатор не приїде, а приїдуть якісь його клерки, і сенсу влаштовувати акцію немає, бо ті клерки нічого не вирішують. А я, дурень, все-одно попхався туди, думав – треба ж ці підписи якось використати, чого ж я їх у підпіллі тримаю, ніде не використовую?! Прийшов і стояв там сам, як дурень!

 

– Ви показали підписи кременчужан губернатору Головку?

 

– Та показав, тільки він від мене весь час тікав, спілкуватися не хотів, спершу я показав ті підписи Лисаку (керівник обласного управління охорони здоров’я, ред.). Кажу йому: ви знаєте, який у нас у Кременчуці рівень онкологічних захворювань?! А вони, між іншим, прямо пов’язані з ГЗК та радіацією! А потім вийшов губернатор, він таки приїхав, але мене до нього не пустила поліція, оточили, а потім ще Малецький – дайте провести спокійно урочистий захід, каже. Ну, а губернатор втік, корочє.

 

– Чого ж Малецький не підтримав вас у боротьбі проти БГЗК? Він же виголосив себе борцем проти його будівництва? До речі, ви бачили Малецького на акціях протестів проти будівництва БГЗК за останні три-чотири роки?

 

– Та звісно, що не бачив! Який він борець?! Ото лише ролик запустив і все. Ми проти БГЗК ще при Януковичі боролися, ніколи я там Малецького не бачив, а наразі він раптом різко став борцем. Я і при зустрічі готовий йому сказати: шановний, я вам не вірю!

 

– А Каплін до вас по підписи кременчужан звертався?

 

– Ні. Я й каналу «Україна» те саме сказав. Він же клявся могилою батька, що не допустить будівництва БГЗК! Ми Капліну вірили, ми перед ним відкриті, ми його чекаємо – нехай приїжджає і донесе все ж таки ці підписи до президента! Їх же збиралися ще Януковичу донести, а й досі нічого не зробили!

 

А тепер давайте подивимось, які легенди, міфи та відверті побрехеньки намагаються нам нав’язати посадовці різних рівнів.

 

Блеф нардепа Капліна

 

15 тисяч підписів кременчужан опинилися  в корівнику, а не у президента

 

Саме полтавський нардеп Каплін, який у 2013-му часто наїжджав повиступати у Кременчуці, ініціював збір підписів проти будівництва БГЗК. Він і намети для збору підписів встановив. Потім оголосив, що зібрано близько 15 тисяч підписів і пообіцяв своїми руками передати їх президенту Януковичу. Та поки Каплін збирався передати підписи, Янукович втік, і Каплін пообіцяв народу передати підписи тепер вже президенту Порошенку. Влітку 2014-го, перед парламентськими виборами, він чотири рази оголошував, що йде у піший похід на Київ, до президента Порошенка, з підписами кременчужан проти будівництва БГЗК. В похід Каплін тоді так і не пішов.

Натомість через рік, влітку 2015-го, вже перед місцевими виборами у Кременчуці, на прес-конференції нардеп Каплін заявив, що підписи кременчужан «давно вже у президента». Ось фрагмент його відповідей на запитання "Телеграфа":

 

Почему вы не передали подписи кременчужан Президенту?

 

– У Президента подписи давно!

 

У какого президента – Януковича или Порошенко?

 

– У Януковича, и у Порошенко!

 

Но в прошлом году вы нам говорили, что не передали подписи Януковичу, и Порошенко тоже не передали?

 

– Давайте не будем тратить время на перепалки!



Натомість через два роки, влітку 2017-го, ми дізналися, що підписи кременчужан ані до Януковича, ані до Порошенка не потрапили, а зберігала їх спершу активістка Лариса Сокіл, а наразі береже активіст Юрій Жоган. І нардеп Каплін за цими підписами до них навіть не навідувався. То як кваліфікувати розповіді нардепа про передачу підписів президенту?

Міф мера Малецького

 

15 тисяч підписів кременчужан опинилися  в корівнику, а не у президента

 

Тиждень тому мер Кременчука Малецький несподівано став позиціонуватися, як незламний борець проти будівництва Біланівського ГЗК. Минулого тижня на YouTube з’явився відеоролик, записаний мером. Він там заявляє:

 

 

– Тому я виступав і буду виступати проти будівництва БГЗК під Кременчуком. Наше здоров’я не витримає такого навантаження! Разом з моїми однодумцями ми налаштовані рішуче, і не зважаючи на тиск і погрози, не припинимо боротися проти будівництва БГЗК!

 

Пафосна заява, натомість виникає запитання: де і коли мер рішуче боровся проти будівництва Біланівського ГЗК? «ТелеграфЪ» з 2010-го року висвітлює тему будівництва БГЗК і жодного разу на акціях ми не бачили Віталія Малецького та не чули його заяв. Власне, ми й не могли його там бачити – адже у той період Віталій Малецький служив віце-мером в команді міського голови Олега Бабаєва. А Бабаєв – 100% людина Жеваго, того самого, чия компанія FERREXPO збирається будувати БГЗК. Бабаєв сам не виступав проти будівництва БГЗК, і жоден із членів його команди тоді такого не робив. І це не дивно – адже Бабаєв та Жеваго були бізнес-партнерами.

 

Щоправда, одного разу Віталій Малецький таки говорив про будівництво БГЗК, і навіть гучно. Це було у 2015-му, коли він балотувався на посаду міського голови. Головним конкурентом кандидата Малецького на цих виборах була кандидат Дроздова. Її підтримував нардеп Жеваго, а Малецького – нардеп Шаповалов. Шаповалов і компанія тоді грамотно оцінили перспективність теми Біланівського ГЗК для дискредитації свого суперника – кандидата від Жеваго (люди ж ГЗК не хочуть). І нардеп Шаповалов організував виїзні парламентські слухання з приводу будівництва БГЗК, а кандидат Малецький виступав там проти будівництва БГЗК. Натомість слухання закінчилися нічим – їх завершення перенесли на післявиборчий період, аби жоден з політиків не піарився на темі. Натомість після виборів, коли Малецький став мером, ані він, ані Шаповалов відновлення слухань не ініціювали.

 

Крім того, у своїй передвиборчій програмі «План Малецького» кандидат Малецький обіцяв кременчужанам добитися незалежної екологічної експертизи щодо БГЗК. Після виборів він її не добився. І взагалі тему БГЗК почав оминати.

 

Натомість через два роки мовчання мер раптом називає себе борцем проти будівництва БГЗК. Чого б це?

За версією «Телеграфа», нам підсовують посадовий міф про мера-борця, аби надати благородних обрисів тому, що діється. А діється те, що мера Малецького викликали на допит з приводу надання в оренду на пільгових умовах комунального приміщення ГО «Молодіжний парламент» – організації, з якою його багато років пов’язує щільна співпраця. Мер на допит не пішов, натомість його команда гучно почала волати про те, що мера-борця душать «замовні» правоохоронці та прокурори.

 

А за що ж душать? Якщо за пільгову оренду, це звучить якось неблагородно, дріб’язково навіть. А якщо за сміливу боротьбу проти будівництва Біланівського ГЗК, то звучить набагато благородніше. І тут вже і нардеп Шаповалов, куратор мера Малецького, може підключитися і собі почати волати, що мера-борця душать за благородну справу. В газеті «Автограф», яка публікує виключно позитивні матеріали про нардепа Шаповалова та мера Малецького, вже й матеріал з’явився із заголовком, від якого прямо-таки кров холоне – «Жеваго замовив Малецького?» (№23, 08.06.2017). А підзаголовок там ще крутіший – «Олігарх спустив проти неугодного мера всіх собак!». Втім, є й оптимістичний підзаголовок – «Кременчуцька молодь не зважає на тиск темних сил!». Якщо вже й темні сили підключилися до тролінгу мера-борця, залишається лише сісти зручніше та чекати, хто ж вийде із Сутінок.

 

За версією «Телеграфа», десь так.



P. S. А з підписами кременчужан проти будівництва БГЗК у мера взагалі вийшла якась смішна історія. Спершу мер-послідовний борець проти БГЗК навіть не впізнав ці підписи, коли активіст Жоган намагався їх йому показати. А у вівторок, на сесії міськради, гумористична реприза набула подальших обертів – на трибуну вийшов депутат Шевченко з партії Малецького «Поруч» і зачитав свій запит меру про те, де ж підписи, які збирали кременчужани, та чому досі немає незалежної експертизи щодо БГЗК?! «Доколе?!» – питав депутат, і інші депутати його запит підтримали.

Та, зважаючи на те, що добитися незалежної експертизи обіцяв саме Малецький, суть цього сесійного фарсу залишається поза межами розуміння «Телеграфа» – навіщо депутат з партії Малецького питав Малецького про те, що мер обіцяв та не зробив?! Схоже, сценаристи з «Поруч» щось десь поплутали – адже, за сценарієм, мер має бути борцем, а виходить, він той, хто обіцяє і не виконує обіцяне. Печалька.

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх