«Вітер в харю - я давлю підалю»: Як кременчуцькі велосипедисти до останнього форпосту Київської Русі дісталися

30.05.2017, 14:32 Переглядів: 5 794

«Вітер в харю - я давлю підалю»: Як кременчуцькі велосипедисти до останнього форпосту Київської Русі дісталися

Мандрівники проїхали на роверах більше 60 миль

28 травня, у неділю, велосипедисти Кременчука відправились у чергову мандрівку. Цього разу велоактивісти вирушили на Шар-Гору, розташовану у селі Приліпка, Козельщинського району Полтавської області.

 

В кінці 10-го-на початку 11-го століття на Шар-Горі була фортеця і центральна частина села. Фортеця знаходилась на горі, і була оточена стінами, що давало змогу захищатися від ворогів. На протилежному боці села, за Шар-Горою ближче до села Глибока Долина, знаходилась "Лиса Гора" — де, за переказами та легендами, лишали мертвих козаків, які загинули від ворога, тобто "Братська Могила". Пізніше було створене кладовище на самій Шар-Горі.

 

Як пише Вікіпедія, згідно з документами та матеріалами в селі Приліпка, а саме на Шар-Горі, було знайдено печери, а також тунелі, що вели в глиб гори на багато десятків кілометрів. За повір'ями — був туннель, що вів до села Попівка. В 1950-1960 р.р. цей тунель, а також інші тунелі, засипали на вимогу Радянської влади.

 

Тож мандрівники дісталися останнього форпосту Київської Русі. Збирались велосипедисти на залізничному вокзалі у Крюкові о 7.50 так як частину шляху в одну сторону їхали потягом, а частину - велосипедами. Назад повертались на своїх байках.

 

Ранком 28 травня ми зібралися на станції «Крюків-на-Дніпрі» та вирушили потягом до Козельщини. По дорозі позбирали учасників, та з Козельщини рушили своїм ходом до місця призначення. Туди ж приїхав наш учасник із Горішніх Плавнів. Люду набралося десь рулів зо 10 аж, два хлопаки, із тих новенькі. Походили, подивились, пообідавши - знову сіли на ровери та й додому покотили. шлях до Кременчука мали подолати виключно велосипедами. Та не все так просто, як звучить, а саме «вітер в харю - я давлю підалю», - написали мандрівники на своїй сторінці у Vk.

 

«Велосипедисти Кременчука» вдячні всім сміливцям, що долучилися до подорожі та сподіваються, що коло їхніх однодумців, які бажають відкривати цікаві місця нашої Батьківщини, зростатиме й надалі.

Автор: Руслана Горгола Джерело фото: vk.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх