Пенсійна реформа від Гройсмана: чого очікувати кременчужанам

28.05.2017, 12:12 Переглядів: 8 726

Яким буде пенсійний вік, стаж і наскільки зростуть пенсії: що передбачає пенсійна реформа, яку напередодні ухвалив уряд

17 травня Кабінет міністрів ухвалив проект довгоочікуваної пенсійної реформи. Документ підтримав кожен з членів уряду. Це крок на шляху до виконання однієї з головних вимог Міжнародного валютного фонду для отримання Україною наступного траншу.

 

За словами прем'єра, запропонована урядом реформа залишає складні алгоритми в минулому і кожен громадянин зможе сам порахувати, яку він пенсію отримуватиме, залежно від стажу, заробітку і розміру внесків.

 

Зміни, які пропонує уряд є цікавими і для бізнесу, і для економічно активного населення, людей передпенсійного віку та чинних пенсіонерів. Проте, нагадаємо, щоб ці пропозиції реалізувати, за процедурою, Верховна Рада має або внести зміни до відповідних законів, що регулюють пенсійні питання, або ухвалити новий закон. Тож, що пропонується:

 

1. Підвищення пенсійного віку не буде

Із самого початку МВФ наполягав на підвищенні пенсійного віку. Зокрема, міжнародні кредитори радили встановити межу на рівні 63+. Зараз пенсійний вік для чоловіків і жінок становить 60 років. Уряд залишив цю норму незмінною.

 

2. Страховий стаж — збільшити з 15 до 25 років

Що таке страховий стаж? Це той період, за який ви, або хтось замість вас, наприклад ваш роботодавець, сплачував страхові внески до Пенсійного фонду. Сплатили — є стаж, не сплатили — стажу немає. Страховий стаж дає право на отримання мінімальної пенсії за віком.

Відповідно до запропонованої урядом реформи, обов'язковою умовою для призначення пенсії є наявність 25 років страхового стажу. При цьому запроваджується гнучкий коридор пенсійного віку та можливість компенсації відсутнього страхового стажу — громадяни, яким не вистачає років стажу, зможуть доплатити внески за відсутні роки (не більше 5 років).

 

3. "Осучаснення" пенсій: 50 відсоткам пенсіонерів підвищать пенсії

Пропонується запровадити нову формулу нарахування пенсій за єдиним підходом для "старих" і "нових" пенсіонерів - наразі, із використанням показника середньої заробітної плати на рівні 3764,40 грн. За словами Гройсмана, в результаті зазначеного "осучаснення" більше 5 млн пенсіонерів уже з 1 жовтня 2017 року отримають підвищення пенсій від до 200 грн і більше.

 

4. Скасовується оподаткування пенсій

З 1 жовтня пропонується відмінити оподаткування пенсій для працюючих пенсіонерів.

Наразі пенсії, розмір яких перевищує 12 470 гривень (10 прожиткових мінімумів), підлягають оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18% та військовим збором за ставкою 1,5% у частині такого перевищення.

 

5. Скасування особливих умов виходу на пенсію

Призначення пенсій за вислугу років буде здійснюватися лише для військовослужбовців. Реформою також передбачається, що з 1 січня 2018 року скасовується право на призначення пенсій за вислугу років для працівників освіти, охорони здоров'я, соціального захисту та інших категорій.

 

6. Пенсії щорічно будуть перераховуватися

Проектом передбачається автоматична норма про щорічну індексацію пенсій для захисту від інфляції. У цього пункту є кілька обмовок на користь уряду. Зазначається, що перерахунок буде, якщо буде зростання економіки і бюджет буде наповнюватися краще. Тобто, якщо уряд вирішить, що можливостей немає, то індексації не буде.

 

7. Скасовується 15% зниження пенсій пенсіонерам, що працюють

З жовтня 2017 року уряд пропонує скасувати 15-відсоткове зниження пенсій пенсіонерам, що працюють, щоб вони отримували заробітну плату і пенсію у повному обсязі.

 

8. Підвищення соціальних стандартів

Передбачене на 2017 рік друге підвищення соціальних стандартів на 5% пропонується з 1 жовтня. Мінімальна пенсія у такому випадку становитиме 1373 грн.

 

Точка зору

«Уряд займається рихтуванням існуючої мертвої і недієздатної солідарної системи»

Чи змінить щось на краще запропонована урядом пенсійна реформа?

Григорій Кукуруза, провідний економіст в IMF Group Ukraine, м.Київ:

- Варто почати з ключового питання - навіщо потрібна Україні реформа і чи є в ній потреба?

На сьогоднішній день в нашій країні діє солідарна система пенсійного забезпечення. Принцип її функціонування наступний: працююче населення платить соціальний внесок зі своєї заробітної плати на утримання пенсіонерів. За це воно отримує право розраховувати на аналогічні виплати з боку працюючого населення в майбутньому. Подібна система вигідна обом сторонам і дозволяє отримувати більше, ніж ви колись вносили. Тобто, якщо відбувається економічне зростання і зростає заробітна плата або збільшується співвідношення зайнятого населення до пенсіонерів, то розмір пенсій може збільшуватись.

 

Проте, якщо економічне зростання в Україні за останні 26 років все ж спостерігалося, то демографічна ситуація значно погіршилася. З 1991 року кількість зайнятого населення в Україні знизилася, а кількість пенсіонерів збільшилась. За оцінками Світового Банку, якщо в наступні 20-25 років ситуація кардинально не зміниться, то кількість пенсіонерів перевищить кількість зайнятого населення на третину. Станом на 2016 рік дефіцит Пенсійного фонду становив 80,5 млрд. грн. або 13,5% доходів держбюджету, при цьому 83,1% пенсіонерів отримують пенсію до 3000 грн, що нижче реально необхідного мінімуму в 3200 грн.


Якою має бути реформа?

- Очевидно, що Україна потребує кардинальної пенсійної реформи. Ми повинні запровадити трирівневу систему пенсійного забезпечення: держава, як і раніше, має виплачувати невелику суму людям, що досягли пенсійного віку, проте дана сума має бути однаковою для всіх і, швидше за все, нижче прожиткового мінімуму. Реальне забезпечення старості має відбуватися за рахунок персональних накопичень населення, зроблених в обов'язковому (другий рівень) і добровільному (третій) порядках. Це реальний шанс забезпечити пенсіонерам гідну старість.

 

Що пропонує уряд

- Судячи з представлених тез, уряд займається рихтуванням поточної мертвої і недієздатної солідарної системи. На мій погляд, неправильно ставити питання про успішність запропонованої реформи, оскільки спрощення формули розрахунку пенсій, зміна умов її індексації, прив'язка до середньої заробітної плати, збільшення необхідного трудового стажу та інше — це, безсумнівно, важливі технічні деталі, проте вони не дадуть потрібну Україні кардинальну зміну системи. Жоден з перерахованих вище кроків не впливає, наприклад, на оподаткування доходів населення. Тобто, високе податкове навантаження, яке заганяє доходи в тінь і провокує дефіцит пенсійного фонду, від цих змін ніяк не зменшиться. А перехід до трирівневої системи дозволив би людині віддавати свій пенсійний внесок не в "загальний казан перерозподілу", а відкладати власний рахунок, що зменшило б ризик залежності від держави.

Автор: «Для Дому і Сім'ї»
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх