В кінці робочого дня: як виглядала полтавська красуня минулого сторіччя

15.05.2017, 18:11 Переглядів: 7 274

В кінці робочого дня: як виглядала полтавська красуня минулого сторіччя

Красиво - очей не відвести!

12 травня Film.ua Group опублікували на своєму youtube-каналі цикл відео проекту «Спадок», що відкривав перший півфінал ЄБ.

 

«Спадок» - цикл коротких атмосферних роликів, присвячених українській культурі, традиціям, народним звичаям від їх витоків до сучасності. У кожному ролику відтворено характерний для певного регіону етнічний образ. Героїні проекту - яскраві і самобутні представниці України, з різним характером, різного віку дівчини і жінки, які зачаровують поєднанням простоти та достойності.

 

Роботу над відео Film.ua почали ще у 2016 році. Зараз у проекті є відео з національним вбранням усіх 24 областей України, разом з Донецькою та Луганською. Серед них і ролик про вбрання полтавок XIX-ХХ століття. Представила його Олена Дідик - археолог, етнограф, дослідник та реконструктор традиційного одягу українських селян, учасниця фольклорного гурту «Гуляйгород».

Красиво - очей не відвести!

 

 

Довідково:

 

Гаман – торбинка, в якій зберігали гроші та дрібні речі. На Полтавщині жінки шили їх з яскравої тканини, прикрашали вишивкою та аплікацією. Кріпили такий аксесуар до поясу або ж пришивали до спідниці.


Юпка – верхній жіночий одяг, що побутував у центральній та лівобережній Україні в ХІХ – першій половині ХХ століття. Шили юпки зазвичай із купленої мануфактурної тканини: вибійки, черкасини, або ж китайки. У кінці ХІХ століття кількість вусів на спинці юпки була ознакою заможності: чим багатша жінка або дівчина – тим більше складок нараховувалось на її верхньому одязі. На Полтавщині разом з крамними зустрічались юпки, пошиті з домотканого сукна.

Автор: Руслана Горгола Відео: FILM.UA Group Джерело відео: youtube.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Останні відео:


Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх