З 670 сміттєзвалищ на Полтавщині згодом залишиться 20 полігонів

20.04.2017, 12:37 Переглядів: 1 558

На вчорашньому засіданні постійної комісії обласної ради з питань ЖКГ затвердили Комплексну програму поводження з твердими побутовими відходами у Полтавській області на 2017-2021 рр.

 

З 670 сміттєзвалищ на Полтавщині згодом залишиться 20 полігонів

Співпрацюючи з німецькими фахівцями GIZ з 2014 року, Полтавщина розробила стратегію поводження з твердими побудовими відходами Полтавського субрегіону — це 5 районів навколо Полтави. Стару програму 2012-2017 рр довелося закритив зв’язку з тим, що вона була розрахована на одного інвестора.

 

З 670 сміттєзвалищ на Полтавщині згодом залишиться 20 полігонів

 

— Ця програма буде допомагати в тому випадку, якщо громади об’єднаються,— говорить начальник управління ЖКГ Едуард Рева. — Ми розуміємо, що в селах, селищах створити полігон, сортувальну станцію, сміттєпереробний завод неможливо. Тому ми розділили область на 5 субрегіонів. Згідно проведеної інвентарізації, маємо 670 сміттєзвалищ, з них — 8 полігонів (технічних споруд) потужністю 2-6 га.

 

З 670 сміттєзвалищ на Полтавщині згодом залишиться 20 полігонів

 

Згідно розрахунків GIZ, для будівництва полігону та налагодження системи потрібно 17 млн євро. На придбання спецтехніки, контейнерів, сортувальні станції — 53 млн євро. До розробки комплексної програми Управління ЖКГ запросило фахівців ПолтНТУ. Її обговорювали на апаратних нарадах, колегії ОДА. Виїжджали на місця і проводили кущові наради в Пирятині, Горішніх Плавнях, Хоролі, Гадячі тощо.

 

— З 670 сміттєзвалищ поступово хочемо вийти на 150, — повідомив Едуард Рева. — Потім на 19-20 районних полігонів з сортувально-перевантажувальними станціями та 3-4 крупними субрегіональними полігонами в області, на яких розміщуватимуться сміттєпереробні заводи.

Найкраща ситуація в Горішних Плавнях, де вже виготовили проектну документацію. В них є земельна ділянка, з необхідних 250 млн грн вже виділили 50 млн грн. Проектна документація готова й у Пирятині. Гадяцький районтакож має всі можливості.

 

Рева говорить, що проблемними лишаються Хорольський та Полтавський субрегіони. Для останнього, з розглянутих координаційною радою шістьох земельних ділянок,лише одна — по дорозі на Селещину — відповідає всім критеріям для розташування полігону.

 

— Ми запропонували контрольований набір дій: систематизувати і паспортизувати звалища, — говорить доцент кафедри прикладної екології та природокористування ПолтНТУ Оксана Ілляш. —Основна мета яких — раціоналізувати всі ці об’єкти в Полтавські області.

 

За її словами, бюджет складає орієнтовно 841,5 млн грн. З них 20% з обласного фонду охорони навколишнього середовища (ОНПС). Ще 50% співфінансування з місцевих бюджетів — в основному на контейнернізацію населених пунктів, придбання сміттєвивізної спецтехніки та тієї, що обслуговуватиме полігони.

 

 

 

Прес-служба Полтавської ОДА

Автор: прес-служба
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Твоя влада:

Проект «Твоя влада» - офіційна сторінка Полтавської обласної держадміністрації

«ТВОЯ ВЛАДА». ПРО ПРОЕКТ

Комунікаційні майданчики розвиваються з неймовірною швидкістю. Обласна влада повинна користуватися ними для ефективного зв’язку з мешканцями Полтавщини.

Відкритість — є одним із головних пріоритетів Полтавської ОДА. Наша структура працює над цим, щоб якомога ефективніша налаштовувати зв’язок з усіма жителями нашої області.

Прес-служба Полтавської ОДА намагається по максимуму використовувати наявні наразі майданчики для комунікації: газети, телебачення, живе спілкування з людьми. Але вже очевидно, що велику частину інформаційного поля зараз займає саме онлайн.

На початковому етапі ми налагодили комунікацію через соціальні мережі: почали інформувати користувачів «Facebook» та «Twitter» про нашу діяльність та робити все можливе, щоб спілкування було діалогом, а не монологом.

Наступний крок — це більш ефективне інформування полтавців про нашу діяльність через інтернет-видання. Полтавська ОДА активно співпрацює з цим видом медіа. Зараз ми відкриваємо проект «Твоя влада», щоб мати можливість показати роботу обласної влади, провести читача коридорами ОДА, познайомити з її працівниками.

Ми готові до діалогу з кожним. Готові до діалогу з Тобою. Тому що ми — Твоя влада.

Прес-служба Полтавської ОДА

Читайте також:



Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх