Завод троянд: на КЗТВ відновили добру традицію

12.04.2017, 10:35 Переглядів: 2 900

Кременчуцький завод техвуглецю став найквітучішим підприємством міста. Адже минулого тижня на його території висадили понад 300 кущів троянд! У планах – масштабне індустріальне озеленення: за ініціативою керівництва заводу, ландшафтні дизайнери створять неймовірну красу, якою насолоджуватимуться працівники КЗТВ.

Чи ви знали, що символ Кременчуцького заводу технічного вуглецю – чорна троянда? А чому саме ця квітка прикрасила емблему одного з найуспішніших підприємств міста? Якщо ви не в курсі, ми зараз розкажемо захопливу історію.  І ви дізнаєтесь, що саме «чорна перлина» – завод КЗТВ – мав серед кременчуцьких підприємств славу заводу троянд. Ветерани підприємства добре пам’ятають, що за радянських часів його територія потопала у морі червоних квітів! Відтоді на підприємстві й зберегли добру традицію прикрашати алеї запашними красунями. Але ця весна стала особливою у житті заводчан. З ініціативи директора заводу Вячеслава Яворського та голови спостережної ради КЗТВ Мирослава Балдіса, територію заводу перетворили практично на ландшафтний парк, прикрашений сотнями троянд.

 

Завод троянд: на КЗТВ відновили добру традицію

  

Директор КЗТВ: «Нинішній день – лише початок»

5 квітня працівники заводу, активісти та всі небайдужі взялися за спільну справу – висадку троянд на території заводу. Близько ста чоловік згуртовано та  завзято попрацювали годину, аби своїми руками створити цю неймовірну красу. Адже цього разу висаджували не просто квітучі клумби. До озеленення території підійшли творчо: вирішили створити декоративні посадки, які змінюватимуть кольори  залежно від пори року. Поки що рослини розмістили на кількох ділянках, розташованих біля робочих цехів заводу. А також тендітні красуні прикрасили клумби перед будівлею заводоуправління. Однак ця масштабна висадка квітів – лише перший крок з облаштування території:  у планах керівництва - перетворити на квітник чи не всю територію заводу. Аби дізнатись більше про майбутні плани, ми поспілкувались із керівництвом заводу.

 

Завод троянд: на КЗТВ відновили добру традицію

 

- Традиція висаджування квітів та озеленення території існувала з моменту заснування заводу, - розповідає директор Кременчуцького заводу техвуглецю Вячеслав Яворський. -  Ще у радянські часи з ініціативи першого керівника підприємства, Миколи Івановича Перетятька, на території заводу висадили близько тисячі троянд! Тож чорна троянда не даремно присутня на емблемі КЗТВ. У 1974 році навіть Одеська кіностудія зняла на нашому підприємстві стрічку «Квіти та сажа» – вона збереглась у музеї нашого заводу.

 

- Ми завжди бачили троянди перед заводоуправлінням. Але не в такій кількості, як їх висадили сьогодні. Чому вирішили зараз повернутись до цієї традиції?

- Мабуть, поштовхом став недавній візит до нашого підприємства колег із компанії Cabot Corporation, світового виробника техвуглецю, що володіє 44 заводами у 21 країні світу. Разом із директором з розвитку з США до нас приїхав директор заводу техвуглецю з Равенни (Італія), Роберто Баллардіні. Він оглянув наше підприємство і відзначив, що у нас усе чудово! Технологія виробництва відповідає високим стандартам, а такої чистоти пан Баллардіні не бачив навіть на європейських заводах! Але додав, що нам не вистачає домашньої атмосфери, зелені… Як кажуть, колегам видніше. Ми поміркували і вирішили провести такий захід з озеленення території, аби належним чином її облаштувати та привести до того статусу, який у нас є. З ініціативи голови спостережної ради Мирослава Балдіса, підприємство масово закупило троянди, різноманітні квіти, дерева, кущі. І ми запросили на їхню висадку ветеранів заводу, представників влади, працівників, друзів із військової частини 3059 Національної гвардії України та усіх, хто бажає залишити свій слід в історії підприємства.

 

- Сьогодні висадили троянди на кількох ділянках – практично, зробили такий собі ландшафтний парк. Але, наскільки ми розуміємо, ви не плануєте на цьому зупинятись і є плани щодо подальшого його розширення?

- Так, сьогоднішня акція не є одноразовою. Ми запросили відому кременчуцьку дизайнерську фірму, аби підхід до озеленення був комплексним та професійним. Будемо продовжувати співробітництво. Тож нинішній день – це лише початок. Ми закладаємо наші квітучі алеї з перспективою майбутнього розширення та подальшого розвитку. Ми завжди підтримували традиції озеленення нашого заводу. Наприклад, у нас є чудовий черешневий сад, високоякісні саджанці для якого спеціально привозив Голова спостережної ради Мирослав Балдіс. У нас багато клумб, зелених куточків, за якими старанно доглядають наші співробітники. Проте ми плануємо привести зовнішній вигляд території підприємства до європейського рівня. Хочемо, аби наші працівники відчували себе на робочому місті комфортно, мали місце, де перепочити та приємно провести час.

 

Поєднати традиції та сучасність

Окрім троянд територію заводу прикрасять й інші рослини. Згодом висадять бузок, жасмин, різноманітні квіти та мальовничі кущі, які вкупі створять на території заводу чарівний візерунок. А також облаштують місця для відпочинку працівників, що зможуть провести тут вільний час. Юлія Третяк, представник дизайн-центру «Лю-Аль», розповідає, що такі індустріальні озеленення дуже популярні у наших західних сусідів. Проте у місті мало підприємств, які б приділяли цій роботі належну увагу.

 

Завод троянд: на КЗТВ відновили добру традицію

 

– Індустріальне озеленення – це модна європейська практика, - пояснює дизайнер. - Головна задача, яку поставило перед нами керівництво заводу – максимально зберегти традиції підприємства, але поєднати їх із сучасними тенденціями. Тому сьогодні ми робимо блокові посадки із трояндами. Згодом ми додамо інші квіти, злакові культури, висадимо декоративні кущі, дерева, аби посадки квітнули увесь рік. Територія, на якій ми плануємо зробити індустріальне озеленення, велика. Тож нам є де «розвернутися». Наша задача - облаштувати її так, аби колективу заводу було приємно на ній перебувати та відпочивати. І, до речі, працівники КЗТВ із великим задоволенням беруть участь у цій роботі.

Завод троянд: на КЗТВ відновили добру традицію

Традиції вирішили поєднати із сучасністю, тож запросили ландшафтних дизайнерів, аби створити особливий куточок відпочинку.

 

Завод троянд: на КЗТВ відновили добру традицію

На території КЗТВ зробили справжню оазу: висадили понад 300 кущів троянд.

Завод троянд: на КЗТВ відновили добру традицію

Працівники й дійсно вийшли на висадку квітів як на свято. Вони із завзяттям взялись за лопати та горщики з квітами, та за вказівками ландшафтних дизайнерів старанно пригортали їх землею. "Ми цю роботу виконуємо з радістю та посмішкою", - кажуть вони.

 

 

- Спільна справа ще більше згуртовує наш колектив, – ділиться своїми враженнями Юрій Пшеничний, начальник відділу охорони праці КЗТВ. – І подивіться, хоча ми випускаємо чорну сажу, наш завод дуже чистий! Немає ніякого запаху! У нас гарно та охайно – на роботу йдеш із піднесеним настроєм. Тож цей захід ми сприймаємо з великим ентузіазмом та щирою радістю: хочемо, аби наше підприємство стало ще кращим.

 

Приєднався до заходу з озеленення і ветеран праці КЗТВ Микола Іванович Петров. Він віддав підприємству все своє життя – вперше потрапив ще у 70-х роках. Тож добре пам’ятає, як тоді майоріли запашні квіти, якими була засаджена територія заводу:

 

Завод троянд: на КЗТВ відновили добру традицію

– Троянди квітнули усюди, - згадує він. – Були чудові алеї з червоними квітами. А які гарні троянди були перед заводоуправлінням! І не скажеш, що це сажовий завод – люди йшли на роботу та посміхались. Добре, що зараз така традиція відроджується: душа від цього співає!

 

Дуже рада такому заходу й Інна Стегній, інженер з постачання. Троянда – її улюблена квітка. І до того ж, можна сказати, що саме вона привела її працювати на завод. Адже червоні квіти з КЗТВ – це перший і дуже теплий спогад Інни про Кременчуцький завод техвуглецю:

 

Завод троянд: на КЗТВ відновили добру традицію

- Мій батько багато років пропрацював на КЗТВ, - ділиться вона своєю історією (Інна на фото праворуч). - І моє перше знайомство з підприємством відбулося, коли мені виповнилось 11 років. Тоді діти працівників заводу відпочивали в дитячих оздоровчих таборах Болгарії. І мені випало їхати на відпочинок. Я приходжу на завод – адже дітей збирали біля заводоуправління, аби урочисто вирушити у мандрівку. А перед заводом  червоніють клумби. Там було стільки квітів, що зеленого листя було майже не видно: самі пелюстки!  Це було моє перше враження від підприємства. Я вважаю, що троянда – не даремно символ нашого заводу. У них є багато спільного. Бо хоч це і дуже тендітна квітка, вона, у той же час, сильна та знає собі ціну. Так само, як і наше підприємство, що високо котується на світовому ринку. І сьогодні я дуже вдячна керівництву заводу та акціонерам за таку чудову ідею – створити райський куточок на заводі та висадити троянди. Ми беремось за цю справу з великим завзяттям та ентузіазмом!

  

Завод троянд: на КЗТВ відновили добру традицію

Це не востаннє працівники заводу збираються для висадки квітів. Адже у планах керівництва– зробити індустріальне озеленення й на інших ділянках. А ще попереду висадка бузку, жасмину та багатьох декоративних рослин: чекатимемо на красу!

  

Завітали на захід і активісти, представники військової частини 3059 Національної гвардії України та міської влади.

 

Завод троянд: на КЗТВ відновили добру традицію

Гостям підприємства провели екскурсію по заводу.

 

Завод троянд: на КЗТВ відновили добру традицію

Міська влада також приєдналась до весняного заходу.

 

 «Така позиція позитивно впливатиме на імідж заводу»

 

Юрій Гриценко, секретар міськради, разом із директором заводу паном Яворським оглянув підприємство:

 

Завод троянд: на КЗТВ відновили добру традицію

- Мені дуже приємно, що цей захід став публічним і на нього запросили громаду, депутатів, ЗМІ. Продемонстрували, як завод готується до весняної толоки. Добре, що керівництво підприємства впорядковує територію та дбає про традиції, які були започатковані ще за часів створення КЗТВ. Мені приємно бачити усміхнені обличчя працівників, для яких висадка троянд на їхньому підприємстві – це свято, можливість зробити спільну справу та привід поспілкуватись. Додам, що разом із директором заводу Вячеславом Яворським ми пройшлися  підприємством, поспілкувались щодо екологічної безпеки. Він проінформував, що підприємство минулого року витратило близько 13 млн грн  на заходи з екобезпеки, а цьогоріч планує збільшити цю цифру до 17 млн грн. Мені показали обладнання, яке підлягає заміні у рамках заходів. Я вважаю, це добре, що завод відчиняє свої двері для громади. Така позиція позитивно вливатиме на імідж підприємства.

 

 

Автор: На правах реклами
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх