Видихайте: кременчуцькі школярі продовжать вивчати «Війну та мир»

29.03.2017, 15:11 Переглядів: 5 213

Видихайте: кременчуцькі школярі продовжать вивчати «Війну та мир»

Толстого та Достоєвського приберуть зі шкільної програми середньої школи, але «Війну та мир», «Анну Кареніну» і «Злочин і кару» вивчали у старших класах

Останніми днями інтернет заполонили новини про те, що в Україні зі шкільної програми вилучили твори Толстого і Достоєвського.

 

«Ну, нарешті», - видихнули школярі.

 

«Приберіть руки від святого!» - Шкварчать з того боку кордону.

 

Причиною паніки стала оприлюднена нещодавно Міносвіти друга редакція напрацювань зі шкільних програм для 5-9 класів. Обговорення пропозицій триватиме до 4 квітня, а вже у травні зміни презентують як остаточні.

 

Разом школярі, батьки й педагоги надіслали близько тисячі зауважень з 13 предметів, частину з них погодили, більше - відхилили. Найгарячіші дискусії точаться навколо програм до курсів з історії України та зарубіжної літератури.

 

Так, з курсу «Світової літератури» пропонують прибрати російських класиків, замінивши їх світовими бестселерами. У списках книжок для вивчення лише незначні зміни, і нічого сенсаційного не передбачено. Зокрема, у програму для п'ятикласників додали твір «Чарлі і шоколадна фабрика», у 7-му класі будуть читати казку «Бродячий замок Говла» Діани Джонз, у 8-му класі - роман сучасної російської письменниці Марини Аромштам «Коли відпочивають янголи», а у 9-му – «Убити пересмішника» Гарпер Лі і «451 градус за Фаренгейтом» Рея Бредбері. Радує наявність Річарда Баха і полячки Барбари Космовської. Учні так само штудіюватимуть Гоголя, Твена, Чехова, Булгакова, По, Шекспіра, Короленка, Сервантеса, Мольєра, Гейне з Гете.

Джоан Роулінг, Дж. Р. Р. Толкієна, К. С. Льюїса, яких зазвичай часто приводять як крайній прояв освітнього лібералізму, до програми не включили.

 

З програми дійсно прибрали оповідання і повісті Льва Толстого і Федора Достоєвського. Саме цей факт із проміжного варіанту програми став неабияким приводом для обговорення та паніки в російському сегменті інтернету. Мовляв: «Війну та мир» з програми вилучили - роститимуть там бездарну молодь!»

 

Видихайте: кременчуцькі школярі продовжать вивчати «Війну та мир»

 

Видихайте: кременчуцькі школярі продовжать вивчати «Війну та мир»

 

Видихайте: кременчуцькі школярі продовжать вивчати «Війну та мир»

 

Парадокс у тому, що цих авторів у обов'язковій програмі для учнів 5-9 класів не було - у середній школі повість Толстого «Дитинство» і оповідання Достоєвського «Хлопчик у Христа на ялинці» не входили в стандартну програму, а значилися у факультативній. Відомі ж усім класичні «Анну Кареніну», «Війну та мир» та «Злочин і кару» вивчали у старших (10-11) класах. І продовжуватимуть вивчати. Як би цей факт не розчаровував старшокласників.

Автор: Руслана Горгола Джерело фото: ogo.ua
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх