Молочні ріки та багато паперу: топ-3 сумнівні закупівлі КП «Кременчукводоканал»

12.03.2017, 08:35 Переглядів: 5 007

В Україні з минулого року запрацювала система електронних закупівель ProZorro. Вона є великим кроком уперед, бо дозволяє економити бюджетні гроші завдяки аукціонам. Те ж саме стосується підприємств комунальної форми власності та підприємств, які здійснюють так звану «діяльність в окремих сферах господарювання» - серед них постачання електроенергії, газу, води, тепла тощо. Тобто закупівлі такі підприємства теж мають проводити відкрито і прозоро. А ми з вами - слідкувати, наскільки ефективно ці гроші витрачаються, і такою можливістю ми залюбки скористалися.
«ТелеграфЪ» проаналізував так звані допорогові закупівлі КП «Кременчукводоканал», і ось що з цього вийшло.

 

Пороги для аукціонів
Для замовників, які використовують бюджетні кошти
200 тис грн і вище –на товари та послуги
1,5 млн грн –на роботи


Для замовників, які здійснюють діяльність в окремих сферах господарювання
1 млн грн – на товари та послуги
5 млн грн – на роботи


Крім того, всі замовники мусять оприлюднювати звіт про укладені договори на суму, що перевищує 50 тисяч гривень.
Зауважимо: так звані «пороги» для закупівель не забороняють купувати на аукціоні через ProZorro й товари та послуги меншої вартості. Але не всі хочуть економити…

 

1. Молочні ріки
14 лютого «Кременчукводоканал» уклав два договори на поставку молочних продуктів на суми по 500 тис грн кожен. Звіти про укладені договори розміщені в системі електронних закупівель ProZorro. Строк постачання товарів?–?до 31 грудня 2019 року, тобто «молочкою» підприємство запаслося на три роки наперед. Договір укладено з ФОП Костенко?О.?В. із селища Семенівка. Предметом закупівлі були молоко і кефір у пакетах, при цьому у звіті зазначалася кількість?–?по 1000 штук. Тобто, відповідно до звіту, один пакет молока чи кефіру коштував 500 (!) гривень! Та щойно прискіплива преса почала цікавитися ціною, на підприємстві повідомили, що помилилися. І тому буде укладена додаткова угода.


За інформаційним запитом «ТелеграфЪ» отримав і перші варіанти договорів, і додаткові угоди.

 

 

Отже, у перших варіантах угод, дійсно, була вказана кількість?–?по 1000 «штук» молока та кефіру. На сайті telegraf.in.ua інформація про закупівлю за досить дивною ціною була опублікована 20 лютого. Дата укладення додаткових угод?–?21 лютого?–?тобто уже після того, як преса знайшла «помилку». Отже, відповідно до нових документів, молока буде закуплено 50 тисяч «штук» (тобто пакетів), кефіру?–?38 тисяч «штук». Разом із тим, у договорі вказано, що кількість є орієнтовною, а ціна за одиницю товару не зазначена, вона ще має бути погоджена сторонами на момент поставки продукції. Отже, орієнтовно (виходячи із загальної вартості закупівель) один пакет молока коштує 10 гривень, а кефіру?–?13 гривень.


«Весь прикол у тому, що в договорі зазначено кількість молока і кефіру в пакетах, не в літрах! Отже, це не вартість літра молока і кефіру 10 і 13 грн, відповідно. Швидше за все, це ціни півлітрових пакетів, ймовірніше 400 або 450 мл … Тобто ціна пакету явно завищена!»?–?зауважує один із читачів сайту telegraf.in.ua.


Підтверджуємо: у договорах, дійсно, не вказана ємність пакетів молока. Як розповіла Алла Ганус, заступник директора КП «Кременчукводоканал», відповідно до колективної трудової угоди 158 працівників водоканалу, які задіяні на шкідливому виробництві, отримують за робочу зміну 0,5 молока (або кефіру)?–?тобто йдеться усе ж про маленькі пакети. І тоді зауваження нашого читача цілком слушне: ціни на кефір (450 мл, жирність 2,5) на сайті zakupka.com стартують від 8,06 грн…


Зробимо ще одне зауваження: загалом підприємство купувало молочної продукції на мільйон. Тобто, якби КП «Кременчукводоканал» не «розбивав» закупівлю на дві?–?це й був би саме той поріг, який визначає обов’язковість аукціону для таких підприємств?–?«для замовників, які здійснюють діяльність в окремих сферах господарювання». Можна було б торгуватися на аукціоні і купити дешевше.
Тому, незважаючи на виправлені договори, цю закупівлю ми віднесли до найбільш сумнівних у нашому рейтингу.

 

2. Папір офісний і туалетний?–?багато!
20 лютого «Кременчукводоканал» уклав угоду з ПП «Папір-Сервіс» на суму 150 тисяч гривень. Закупили папір офісний (1600 «штук»?–?тобто упаковок). Звіт про закупівлю є в системі ProZorro. Договір не розміщено, імовірно йдеться про великі упаковки офісного паперу?–?по 500 аркушів. Відповідно, одна упаковка паперу коштує 93 грн 75 коп. Аукціон не проводився.


Ми перевірили, почому ж продають папір? В інтернет-магазинах упаковка паперу (500 аркушів) коштує в середньому 65–70 грн. Ми пішли далі та подивилися у ProZorro, почому купували папір інші замовники. Так, Кременчуцька міська рада купила у лютому 50 упаковок паперу для друку (той же офісний папір) за ціною 80 грн за упаковку, тобто майже на 14 гривень дешевше на одиниці товару. Причому закупівля була меншою за обсягом, ніж у водоканалу – на 4 ти грн. Усім відомий закон ринку?–?«оптом дешевше», але не в нашому випадку з водоканалом!


Ми пішли ще далі, порівнюючи ціни на офісний папір у ProZorro. Кам’янська міська рада поторгувалася за цей товар на аукціоні, хоча це й була допорогова закупівля. Очікувана вартість товару – 8 тисяч гривень за 108 упаковок. У результаті аукціону ціна за договором склала 6672 грн, тобто 61 грн 78 коп за одиницю товару.


Проте, схоже, у водоканалу дещо інша мета, ніж економія: купити якомога більше товару в одного постачальника?–?ПП «Папір-Сервіс». Загалом КП «Кременчукводоканал» уклало з ПП «Папір-Сервіс» п’ять угод на загальну суму 950 тисяч гривень. Тобто сума близька до «порогу», але комунальне підприємство наполегливо уникає аукціону. Щодо предметів закупівель, то, як нас запевнили на підприємстві, класифікація товарів не завжди дає точне уявлення про предмет закупівлі. Тобто під «кухонним приладдям» криються господарчі товари?–?мітли, відра тощо.

 

 

3. Послуги колекторських агентств
10 січня 2017 року КП «Кременчукводоканал» уклало договір з колекторською компанією «КК «Служба стягнення заборгованості», плата за послуги має складати 950 тисяч гривень. Тобто комунальне підприємство заплатить гроші сторонній компанії за «вибивання» боргів з абонентів.


«ТелеграфЪ» отримав за запитом копію договору (він не розміщений у ProZorro).

 

 

Водоканал зобов’язується сплатити колекторському агентству винагороду в розмірі 24% від стягненої суми за першим реєстром боржників і 25%?–?за кожним наступним реєстром боржників, але не більше 950 тисяч гривень за весь термін дії договору?–?до 1 грудня 2017 року.


За інформацією КП «Кременчукводоканал», наразі борги населення за спожиті послуги складають 9 млн 765,7 тис грн. Тобто фактично водоканал готовий віддати 10% від тієї суми, що йому заборгували.


Зауважимо, що не так багато комунальних підприємств користується послугами колекторських агентств (судячи з даних ProZorro та порталу державних закупівель). Більше за КП «Кременчукводоканал» за послугу заплатило лише КП «Теплопостачання міста Одеси» – 990 тис грн. То невже «Кременчукводоканал» не міг обійтися без послуги майже на мільйон? Виникає питання: чому із боржниками так погано працювали раніше, бо врешті є й інший шлях?–?суди і державна виконавча служба.


Заступник директора Алла Ганус пообіцяла, що про економічний ефект від колекторів підприємство відзвітується за два місяці. А ми усе ж віднесли цю закупівлю до сумнівних, бо таку послугу підприємство теж могло купити більш прозоро, через аукціон.

 

Наш підсумок
Крім «скоригованої» ціни на молочні продукти, маємо одну невелику перемогу. КП «Кременчукводоканал» обіцяє оприлюднювати всі укладені договори:
– Враховуючи, що останнім часом до нас виникають питання, я буду говорити з керівництвом про те, щоб розміщувати договори,?–?заявила «Телеграфу» Алла Ганус, заступник директора підприємства.


Але мусимо подолати велику «зраду». Фактично всі кременчуцькі комунальні підприємства є хронічно збитковими і щороку тягнуть гроші на підтримку з бюджету?–?тобто фактично ми з вами оплачуємо їхню діяльність двічі: спочатку за послуги, потім?–?додатково як платники податків. Настав час оцінити, як саме вони витрачають гроші, щоб врешті змусити їх не «тринькати».

Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.

ВІДКРИТИЙ ДОСТУП:

Закон «Про доступ до публічної інформації» зобов'язує владу публікувати фінансову звітність, інформацію про закупівлі, про вільні земельні ділянки, оренді комунальних приміщень, про прийняті рішення, проекти. Це дає можливість кременчужанам контролювати владу, використання нею бюджетних коштів – наших з вами грошей, сплачених у вигляді податків.

Всупереч закону, частина інформації залишається закритою або публікується на сайті Кременчуцької міської ради з порушенням термінів. Ми хочемо домогтися, щоб влада неухильно дотримувалася закону. І будемо розповідати про те, що від нас намагаються заховати.

Кампанію «Відкритий доступ» у 2016-2017 роках журналісти реалізовували за підтримки МЗС Чехії у рамках програми Transition, неурядової організації NESEHNUTI і ГО «Європейський клуб».

Координатор проекту в «Кременчуцькому Телеграфі»:
Тетяна Донченко, 066-299-09-53
e-mail: t.donchenko88@gmail.com

Читайте також:



Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх