Підкріпіть свою внутрішню «армію» у Всесвітній День імунітету

1.03.2017, 16:30 Переглядів: 2 268

Підкріпіть свою внутрішню «армію» у Всесвітній День імунітету

Коли необхідно звертатися до лікаря-імунолога

1 березня відзначається Всесвітній День імунітету. Мета цього дня – привернути увагу громадськості до проблем, пов’язаних з поширеністю імунних захворювань, а також зі збереженням імунітету в цілому.

Лікар-імунолог Кременчуцької міської дитячої лікарні Оксана Мельник розповіла, що імунітет - це сукупність захисних механізмів, які допомагають боротися з чужорідними чинниками (бактеріями, вірусами, паразитами або власними зміненими клітинами), які забезпечують протипухлинний захист. А загалом, це здатність організму підтримувати нормальну функцію органів та систем під впливом зовнішніх факторів. Це «армія» органів, клітин, речовин, що оберігають та захищають організм людини.

На формування імунітету впливають багато факторів. В першу чергу важливі: стан здоров’я та спосіб життя людини.

- З народженням дитини імунна система малюка формується досить тривалий час. Під час формування існують критичні періоди. Це перші місяці життя, коли організм дитини контактує з великою кількістю антигенів. В цей період дитину захищають материнські антитіла, які містяться у грудному молоці, вакцинація та повноцінний догляд. На 2-му, на 3-му році життя – другий критичний період, коли дитина починає відвідувати дитячий садок. В цей час діти схильні до повторних вірусно-бактеріологічних захворювань дихальної системи та алергологічних захворювань. На цьому етапі у дитини лише формується імунна система і тут важливо не нашкодити, а допомогти дитячому організму. Для цього необхідно: прогулянки на свіжому повітрі, повноцінні сон та харчування. Основним в роботі дитячого імунолога є виявлення та обстеження дітей з підозрою на імунодефіцит, - розповіла лікар-імунолог.

 

Імунодефіцит виникає внаслідок тяжких хронічних захворювань (інфекційних, онкологічних, аутоімунних) і потребує в першу чергу лікування основного захворювання.

Первинні, на відміну від вторинних імунодефіцитів, зумовлені генетичними порушеннями і можуть проявлятися як у ранньому віці, так і в дорослому. Пацієнти з первинними ІД характеризуються схильністю до важких рецидивуючих або хронічних інфекцій. Потрібно знати, що первинні імунодефіцити – це досить рідкісні захворювання. У більшості випадків первинні імунодефіцити, крім тяжкого перебігу основного захворювання, причиною є наявність хронічного захворювання (цукровий діабет, вроджені вади серця, бронхіальна астма), а також недоцільна антибактеріальна терапія та нечутливість збудників інфекції. Тобто діагностика первинних імунних дефіцитів досить складний процес і потребує ретельного аналізу історії життя хворого, даних сімейного анамнезу (спадкові хвороби), клінічних проявів хвороби, імунологічного та генетичного обстеження.

Показанням для направлення до дитячого імунолога можуть бути:
- часті повторні, переважно гнійні отити (не менше 6-8 разів протягом року);
- важкі синусити (не менше 6 разів на рік);
- більше 2-х, підтверджених рентгенологічно пневмоній на рік;
- повторні абсцеси шкіри та внутрішніх органів;
- необхідність тривалого застосування антибіотиків під час лікування інфекції;
- не менше 2-х важких інвазивних інфекцій таких як остеомієліт, сепсис, менінгіт, флегмони;
- відставання у фізичному розвитку;
- важкий кандидозний стоматит або грибкове ураження шкіри;
- наявність первинних імунодефіцитів у сім’ї;
- випадки ранньої смерті від тяжких інфекцій.

Всесвітній День імунітету – це ще одна можливість підкреслити важливість здорового способу життя. Для підростаючого ж організму просто необхідним є фізична активність, достатній здоровий сон і повноцінне правильне харчування.

Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх