КВБЗ разом з конкурентами просить Гройсмана  призначити аудит та перевірити ціну на вантажні вагони

28.02.2017, 11:31 Переглядів: 3 622

КВБЗ разом з конкурентами просить Гройсмана  призначити аудит та перевірити ціну на вантажні вагони 

Вагонобудівники-конкуренти об’єдналися у питаннях грошей. Вони наполягають на тому, що ціна на вантажні вагони, запропонована «Укзалізницею», суттєво занижена й не враховує подорожчання комплектуючих та зростання мінімальної зарплати

28 лютого керівництво ПАТ «Крюківський вагонобудівний завод» оприлюднило звернення до прем’єр-міністра Володимира Гройсмана на своєму корпоративному сайті та передало у ЗМІ міста.

 

Відкритий лист підписали, крім директора КВБЗ Анатолія Шабали, ще три керівника українських вагонобудівних підприємств: «Дніпровангонмашу», «Азовмашу» та «Попаснянського ВРЗ». Лист  з’явився внаслідок того, що оголошені «Укрзалізницею» тендери на закупівлю в цілому 3000 вантажних вагонів були скасовані через цінову політику замовника. Так, виробники вагонів вважають, що ціна була штучно занижена. Натомість «Укрзалізниця» наполягає на тому, що вона є економічно обґрунтованою та підвищувати ціну не збирається.

 

 

 

Виробники вагонів  припускають, що, напевне, в УЗ не врахували зростання мінімальної зарплати, енергоносіїв, матеріалів та комплектуючих, особливо литва. А рахуючи ціну виробництва на власних потужностях, імовірно, в УЗ вказали або старі ціни на комплектуючі, або такі, що вже були у вжитку.

 

Вагонобудівники просять Володимира Гройсмана дати доручення щодо проведення незалежного аудиту калькуляції вагонів на своїх підприємствах та на підприємстві «Укрзалізниці» (це Дарницький вагоноремонтний завод). Нижче - текст звернення повністю.

 

Раніше Володимир Гройсман, перебуваючи з візитом у Кременчуці 1 грудня 2016 року, пообіцяв підтримку вітчизняному машинобудуванню. Тоді ж була озвучена інформація, що в 2017 році "Укрзалізниця" закупить 9000 вантажних вагонів та 70 пасажирських. 

 

ВІДКРИТИЙ ЛИСТ

Прем’єр-міністру України  Володимиру Гройсману

 

Шановний Володимире Борисовичу!

 

У 2017 році, в рамках заходів про підтримку вітчизняної машинобудівної галузі, очолюваний Вами Уряд зробив безпрецедентний крок назустріч Укрзалізниці, надавши дозвіл на закупівлю рухомого складу на загальну суму 16 млрд. грн. ще до затвердження зведеного фінансового плану. При цьому зобов’язав залізничників провести тендери у січні-лютому поточного року. Такий державний підхід вселяв надію, що нарешті галузь транспортного машинобудування матиме шанс отримати замовлення на внутрішньому ринку та уникнути скорочення персоналу і повного занепаду.

 

Згідно «Програми оновлення рухомого складу ПАТ «Укрзалізниця» та проекту фінансового плану на 2017 рік, філією «Дарницький вагоноремонтний завод» ПАТ «Укрзалізниця» 28 січня 2017 року було оголошено 8 тендерів на закупівлю 3000 вантажних вагонів з поставкою до 30 червня 2017 року. Очікувана ціна закупівлі зазначених тендерів складала 833 000,00 грн. без ПДВ за одиницю і була нижча за собівартість вагона. У рамках проведеного Укрзалізницею моніторингу цін на рухомий склад, виробники надавали пропозиції з реальною ринковою ціною піввагона, з чітким її обґрунтуванням, із врахуванням того, що поставка вагонів планується у другому кварталі 2017 року.

 

Після оголошення тендерів вітчизняні заводи ще неодноразово звертали увагу керівництва Укрзалізниці, що не зможуть взяти участь у них, якщо не буде проведено корегування бюджету закупівлі вантажних вагонів в сторону збільшення. Закладене подорожчання вагонів у порівнянні з ціною поставки піввагонів на адресу ПАТ «Укрзалізниця» у 4 кварталі 2016 року становить 5%, у той час тільки вартість окремих матеріалів та комплектуючих (комплект литва, металопрокат та ін.) на вагон збільшилася на 30-50%. Крім того, Укрзалізницею не враховані наступні реальні чинники, що спричинили ріст цін на новий рухомий склад у порівнянні з жовтнем минулого року, а саме: збільшення згідно постанови Кабінету Міністрів України мінімальної заробітної плати в 2 рази, зростання курсу валют на 4%, вартості енергоносіїв (газ) на 15,5%, ріст індексу цін виробників (металургійне виробництво) на 15,3%.

 

Зі свого боку, виробники рухомого складу до проведення тендерів пропонували Укрзалізниці створити цінову комісію та запрошували на підприємства для  проведення аналізу калькуляцій вартості піввагонів. На жаль, Укрзалізниця відмовилася від детального розгляду зазначеного питання. В результаті, за відсутності реакції Укрзалізниці на звернення вагонобудівників, 20 лютого 2017 року, чотири з восьми тендерів загалом на 1500 вагонів були відмінені, так як жодний виробник не подав заявку на участь. Термін подання пропозицій по інших чотирьох тендерах на 1500 вагонів був перенесений на 24 лютого 2017 року. Однак, через ту ж причину тендери також  були відмінені.

 

21 лютого 2017 року Національний комітет з промислового розвитку за дорученням ПАТ «Дніпровагонмаш», ПАТ «Азовмаш», ТДВ «Попаснянський вагоноремонтний завод», ПАТ «Крюківський  вагонобудівний завод» звертався листом до Віце-прем’єр-міністра України Володимира Кістіона з приводу ситуації, що склалася з закупівлею ПАТ «Укрзалізниця» вантажних вагонів у 2017 році, з надією встигнути вплинути на ситуацію до відміни тендерів.

 

Разом з цим, ПАТ «Укрзалізниця» розміщує інформацію (стаття від 24 лютого 2017 року на офіційному сайті) стосовно економічно обґрунтованої ціни тендерної пропозиції на нові піввагони, посилаючись на економіку виготовлення їх на власних виробничих потужностях.  Вважаємо, що зазначена Укрзалізницею вартість піввагона пов’язана із застосуванням при його виготовленні комплектуючих, що були закуплені раніше 2017 року або таких, які вже були у використанні. Такого підходу при виготовленні нових вагонів українські вагонобудівні підприємства не можуть собі дозволити, так як згідно з тендерними умовами повинні встановлювати тільки нові комплектуючі виробництва 2017 року.

 

Виходом із ситуації що склалася, на нашу думку, є термінове проведення незалежного аудиту калькуляцій вартості піввагона на підприємствах ПАТ «Укрзалізниця» та наших підприємствах під егідою Міністерства економічного розвитку та торгівлі України, за участю експертів Національного комітету з промислового розвитку та фахівців Укрзалізниці і наших підприємств.

 

Є очевидним, що відмова Укрзалізниці від проведення тендерів призведе до простою вагонобудівних підприємств України і подальшого відтоку кваліфікованих кадрів, а також спричинить поглиблення кризи в галузі вагонобудування. Крім того, ігнорування Укрзалізницею доручень Уряду ставить під сумніви виконання програмних показників з оновлення вантажного рухомого складу (закупівлі в цьому році підлягають 9000 вантажних вагонів), адже не дивлячись на наміри керівництва Укрзалізниці забезпечити виконання показників силами власних заводів,  навряд чи вони будуть спроможні виготовити хоча б 3000 вагонів за рік.

 

У зв’язку з викладеним, просимо Вас, шановний Володимире Борисовичу,  дати доручення щодо термінового проведення незалежного аудиту калькуляцій вартості піввагону на наших підприємствах та підприємствах ПАТ «Укрзалізниця» під егідою Міністерства економічного розвитку та торгівлі України. І за результатами аудиту, не пізніше 20 березня поточного року, оголосити повторні тендери на закупівлю вантажного рухомого складу. Також  вважаємо за доцільне та просимо Вас розглянути можливість щодо проведення під Вашим головуванням спільної наради за участю вагонобудівних підприємств України та ПАТ «Українська залізниця» з питання  організації співпраці та можливих умов організації нових тендерів на закупівлю вантажних вагонів.

 

З повагою,

Голова правління - директор ПАТ «КВБЗ»               Анатолій Шабала.

 

Генеральний директор ПАТ «Дніпровагонмаш»      Олег Корнецький.

Генеральний директор ПАТ «Азовмаш»                      Гия Алізаєв.

 

В.о. генерального директора

ТДВ «Попаснянський ВРЗ»                                           Анатолий Нетюхайло.

Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх